Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/12

Tema: Pocetnik

Kadet
    Datum registracije
    Aug 2010

Početno Pocetnik

Upisujem 4. godinu Gimnazije i, naravno, ovo je vreme kada bih stvarno trebao uzeti u razmatranje koji bih od fakulteta upisao.

Procitao sam dosta sa ovog foruma i mogu vam reci da mi je poprilicno pomoglo da stvorim neku sliku, ali dosta stvari (osnovnih) mi nije jasno.
    Pogledao sam web stranice fakulteta (U Splitu i Dubrovniku, cini mi se). Prepune su informacija i tesko ih je probrati da bi se doslo do informacija koje su meni potrebne.
    Ja imam Hrvatski pasos (Pretpostavljam da sam time ravnopravni gradjanin Republike Hrvatske), ali, zivim u Srbiji. Da li se ja tretiram kao strani drzavljanin? Nije mi jasan sistem prijemnog u Hrvatskoj. U Srbiji npr. postoji poseban prijemni za svaki fakultet, a ovde vidim da postoji sistem Mature. (To mi nije najjasnije).
    Kako bih sada ja, sa zavrsenom gimnazijom u Srbiji upisao akademiju u Hrvatskoj? I da li uopste imam sanse da upadnem na Budzet? (Kao sto rekoh, imam Hrvatski pasos).
    Koje akademije uopste postoje u Hrvatskoj? U Crnoj Gori postoji akademija u Kotoru, ali me ne privlaci nesto previse, jer, nemam sansu da upadnem na budzet, a ne zelim da placam Studije i dam nekoliko godina zivota (Nije mi bas ni najjasnije koliko traju studije, informacija ima na sve strane i sve su razlicite) na zivot u malom i ne razvijenom predelu kao sto je Boka Kotorska. Hrvatsko primorje mi deluje mnogo zivlje.

Imam jos pitanja, ali ako mi odgovorite na ova gore, bicu prezadovoljan.

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

a sta ti je budzet?

Kadet
    Datum registracije
    Aug 2010

Početno

Pod "Budzet" smatram da mi drzava placa skolovanje.

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

aha,hvala na objasnjenju,ja ti bas nisan u toku,sacekaj malo,neko ce ti odgovorit,pozdrav

Clan Posade marko_ormarko avatar
    Datum registracije
    Jul 2010
    Firma
    nigdje

Početno

Ti sigurno pod budzet podrazumijevas stipendiju ? Stipendiju mozes dobit od drzave ali to se naknadno prijavi ja mislim u referadi. O tom pitanju nisam siguran jer nisam nikad ni uzimao stipendiju, ali oni koje znam bez problema bi je dobili. Sad tamo jos imas da ti placaju stanovanje i sl ali to je pretpostavljam ako si ti ili tvoji doma u losem socijalnom stanju. Na pomorskom fakultetu u Dubrovniku prije ove krize mnoge pomorske kompanije bi davale studentima stipendije, a za uzvrat si bio obvezan odradit godina onoliko koliko si dobijao stipendiju (ili na kraju skolovanja im vracas cijelokupan iznos stipendije). Ta stipendija mi nije predstavljala nikakvu posebnu novcanu pomoc jer otprilike iznosi 1 500kn (200 eur).
    Vidim da si iz Srbije pa ces sigurno morat radit prijevod i prijepis ocjena iz tvoje skole, ali nisam siguran oces li morat sta polagat, zato sto su sad ovdje uveli polaganja mature pa se moras vezano za to dobro raspitat na sveucilistu na kojem zelis polagat. Ja ti mogu dat neke osnovne informacije sa sveucilista u Dubrovniku. Imas 2 prijavna roka, u prvom roku prvih 15 koji se upise imaju besplatno skolovanje, a ostali svi placaju godinu 1 000 eur. To ti je za smjer Nautika. Nisam siguran je li i za ostale smjerove ta granica. Znaci moras imat dobre ocjene i moras se prijavit u prvom roku kako bi upao besplatno. Jer ako placas upis, placas smjestaj, hranu, prijevoz trebat ce ti dosta para za skolovanje u Dubrovniku.

do neba razma?žena ? krpinica avatar
    Datum registracije
    Jun 2009

Početno

http://dokumenti.ncvvo.hr/Matura_BIH_SRB/obavijest.pdf
    http://www.ncvvo.hr/drzavnamatura/web/public/home

Ja san fakultet upisala 2006 god kad se to radilo preko prijemnog ispita, ovo sa drzavnom maturom neznam najbolje ali pogledaj linkove koje sam stavila.
    Budzet koji ti nazivas mislim da nije stipendija - to je nesto drugo.
    Ocito mislis da ne placas godine fakulteta.
    Mislim da svaki fakultet ima kvotu koliko ljudi finacira drzava a koliko njih sami placaju studij. Ja npr placam svaku godinu 5.500,00 kn dok neke moje kolege ne placaju. To ti ovisi kako napises maturu (u mome slucaju prijemni) i kakav ti je prosjek iz skole (moj nije bio bajan skoro me izbacili iz gimnazije u 3 razredu nisam neki uzor!)
    I to sa putovnicom ne kuzim? Onda si ti u Srbiji strani drzavljanin a ne u Hrvatskoj ili san ja pomisala nesto?????
    Uglavnom imas godinu dana da sve proučis!!!!

Sretno.
    Nemoj se zanositi da ne??to mo?že?? promjeniti na mu??karcu, osim ako nosi pelene

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

sad mi je sve malo jasnije

do neba razma?žena ? krpinica avatar
    Datum registracije
    Jun 2009

Početno

Citiraj Prvotno napisano od kokolo Vidi poruku
    sad mi je sve malo jasnije
    ma bravo sunce
    Nemoj se zanositi da ne??to mo?že?? promjeniti na mu??karcu, osim ako nosi pelene

Clan Posade fisher avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    BSM/ ER Schiffahrt

Početno

Posto ti ne odgovara "nerazvijeno podrucje Boke" ti lijepo zavrsi skolu rijecnog brodarstva pa cekaj ukrcaj na brod.
    Sa diplomom Fakulteta za Pomorstvo u Kotoru mozes aplicirat bilo gdje.
    Nisam siguran ali mi se cini da je semestar skolovanja 250-300 EUR.
    U nasu "nazadnu" sredinu su dolazili mnogi pomorci iz Hrvatske da zavrse kurs i brevet za CO/1. makine.

Peace Brother,Save planet Barkariol avatar
    Datum registracije
    Sep 2007
    Firma
    Atlantska

Početno

u Rijeci ti je puno bolje
    ...da se doma vratim molim Boga
    Dalmaciju di??en misto zraka

Kadet
    Datum registracije
    Apr 2010

Početno

da bi bio domaći student treba?? imati prebivali??te u RH, a ne samo putovnicu. ??to se tiče upisa sada ti je problem ta dr?žavna matura jer kada bi i??ao na upis vjerojatno bi je morao polagat, ja ti ne znam kako to ide u situacijama kad je srednja zavr??ena u inozemstvu. probaj se raspitati preko veleposlanstva jer vjerojatno postoje programi za financiranje stranih studenata

pav
    pav je odsutan
    Kadet
    Datum registracije
    Apr 2010

Početno

Ovo ti je stranica na kojoj se mo?že?? informirati o svemu u vezi dr?žavne mature. U biti dr?žavna matura je dosta praktično napravljena, nemoj misliti da je komplicirana.

https://www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx

Evo ??to pi??e na početnoj stranici.

Ukoliko si strani dr?žavljanin/ka ili si srednje obrazovanje zavr??io/la prije 2010. godine, ovdje se mo?že?? registrirati za pristup Nacionalnome informacijskom sustavu prijava na visoka učili??ta kako bi mogao/la prijavljivati studijske programe i ispite dr?žavne mature. Detaljnije upute pronaći će?? na istoj stranici.
    Ukoliko ima?? dvojbi, pitanja ili problema vezanih uz prijavu u sustav, rad sa sustavom, polaganje ispita dr?žavne mature ili upis na studijske programe, mo?že?? kontaktirati Slu?žbu za podr??ku korisnicima na adresu e-po??te dm@carnet.hr ili na besplatni broj telefona 0800 227 638 (biraj broj 3 na izborniku za informacije o dr?žavnoj maturi) ili pozivom putem Skype-a. Naziv Skype kontakta putem kojega mo?že pozvati Slu?žbu za podr??ku korisnicima je carnet_dm.
    Dakle morao bi polagat maturu. Iz osobnog iskustva govorim, to ti je super. Meni je osobno dr?žavna matura bila fenomenalna stvar i mislim da uopće ne bih upao da nije bilo dr?žavne mature. Nemoj se upla??iti jer nije ni??ta stra??no, čak ??tovi??e, mislim da je kud i kamo lak??a od prijamnog...

I moram te priupitat, vidim da nitko ne pita a sigurno je ono ??to svi misle....nije ti uopće frka doć u Hrvatsku studirati?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •