Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/16
    Kadet Bovica avatar
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno Prijevod strucnih rijeci sa engl. na hrv. - zavrsni rad

Ovako pisem zavrsni rad, tema "Gassing up membranskog LNG tankera", i triba mi mala pomoc. Sve mi je na engleskom, sto i nije neki problem jer sam skoro sve prevela, ali ima par rijeci koje jednostavno nemam pojma kako da kazem na hrvatskom, znam sto znace ali nemam rijec za njih na hrv. Pa ako moze mala pomoc, cim ga zavrsim svima saljem cokoladu!!

-collar studs
    -trunk deck, trunk bottom, trunk ways
    -vapour dome, liquid dome
    -The primary insulation boxes have lipped invar tongues stapled along slots running lenghtwise. (bune me malo ovi jezici, i postoji li neka knjizevna rijec za invar, to je legura zeljeza i nikla)

sax
    sax je odsutan
    Ex 2nd Engineer sax avatar
    Datum registracije
    Mar 2010
    Firma
    Bivsi pomorac

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Bovica Vidi poruku
    Ovako pisem zavrsni rad, tema "Gassing up membranskog LNG tankera", i triba mi mala pomoc. Sve mi je na engleskom, sto i nije neki problem jer sam skoro sve prevela, ali ima par rijeci koje jednostavno nemam pojma kako da kazem na hrvatskom, znam sto znace ali nemam rijec za njih na hrv. Pa ako moze mala pomoc, cim ga zavrsim svima saljem cokoladu!!

-collar studs
    -trunk deck, trunk bottom, trunk ways
    -vapour dome, liquid dome
    -The primary insulation boxes have lipped invar tongues stapled along slots running lenghtwise. (bune me malo ovi jezici, i postoji li neka knjizevna rijec za invar, to je legura zeljeza i nikla)
    collar studs=naglavni vijak ili naglavna osovina
    trunk deck, trunk bottom, trunk ways = prolazni kanali,prolazi na palubi

Kadet Bovica avatar
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

Jooj, hvala puno!!!

sax
    sax je odsutan
    Ex 2nd Engineer sax avatar
    Datum registracije
    Mar 2010
    Firma
    Bivsi pomorac

Početno

vapour dome, liquid dome = tekuci svod

Kadet Bovica avatar
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

-nitrogen mains=?

Kadet
    Datum registracije
    Feb 2010
    Firma
    nezaposlen

Početno

-nitrogen mains=?
    Nitrogen-dusik

Kadet Bovica avatar
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

znam sto je nitrogen, ali ne znam sto bi bilo ovo mains, to je mnozina rijeci main, ali ne u kontekstu kao glavni nego nesto drugo znaci, ali u niti jednom rjecniku ne mogu naci jos znacenja (koristim google translate i eudict).

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

Trebalo bi vidit u kontekstu ali nitrogen mains bi ustvari bio glavni cjevovod za dovod du??ika...

Kadet Bovica avatar
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

Citiraj Prvotno napisano od jadran74 Vidi poruku
    Trebalo bi vidit u kontekstu ali nitrogen mains bi ustvari bio glavni cjevovod za dovod dušika...
    mislim da bi to bilo to jer se govori o dovodu nitrogena do izolacijskih prostora, hvala!

Kadet Bovica avatar
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

Moze li mi netko objasniti sto je to Perlite, sluzi za punjenje izolacijskih prostora, odnosno "expanded Perlite"?

3rd mate xoox avatar
    Datum registracije
    Aug 2009
    Firma
    slobodan

Početno

Moze li mi netko objasniti sto je to Perlite, sluzi za punjenje izolacijskih prostora, odnosno "expanded Perlite"?
    Perlit ti je silikonizirana vulkanska stijena, slu?ži za izolaciju primarnih i sekundarnih barijera (ovisno o tipu broda Mark III, CS I ili No 96). On ti je u drvenim kutijama koje se sla?žu oko tanka ko lego kockice, i to ti je kod membranskog tipa LNG broda.

Clan Posade Marlboro Light avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Exmar

Početno

Citiraj Prvotno napisano od sax Vidi poruku
    vapour dome, liquid dome = tekuci svod
    Liquid & Gas(vapour) dome - Vršni djelovi tanka kroz koje penetrira cijevovod tereta tekuceg ili plinovitog stanja.
    Liquid dome, na membrani, je zatvoreni prostor pod inertnim plinom(N2), prekriva krmeni dio tanka tereta i ima pristup za ulazak u isti otvaranjem nepropusnog poklopca(kao sahta od vodovoda, one sta ti plombe ispadaju od njih na nasim cestama). Kroz njega prolazi cijevovod tekuceg tereta do tanka i razne kabelske trake za instrumente, pumpe,....
    Gas dome se nalazi na otvorenoj palubi, provenom dijelu tanka i izgleda kao kupola(dome). Cijevovod plina je direktno spojen na njega. Tkd. cijevovod za hladjenje tankova prolazi kroz njega.
    Na LPG brodovima obe izgledaju kao male kupolice na otvorenoj palubi, dok se na membrani uocava samo ona provena(gas dome).
    E sad probaj sama izmislit hrvatsku rijec za ova dva pojma jer ja stvarno nemam pojma kako bi ih nazvao.

Clan Posade Marlboro Light avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Exmar

Početno Marlboro Light

evo me natrag, morao sam ic radit.
    trunk dome - ja bi nazvao "suhim prostorom"(void space). I iako je jednim dijelom stranicni produzetak "liquid doma" ne koristi se za nista i jedina mu je funkcija razdvajanje gornje palube od tanka odnosno podnice njega samoga. Kako je mogucnost propustanje plina na tom mjestu gotovo nemoguca u njima se odrzava normalna atmosfera. trunk deck je otvoreni dio trunk doma , (preostali dio od liquid/gas doma koji su povrsinski jako jako mali), odnosno cijela gornja paluba(setnica).
    nitrogen mains - glavna n2 linija
    cryogenic invar - je "invar" i na hrvatskom cini mi se.

Nadam se da sam ti pomogao. Skype mi neprestano cvrci moram ici. Ako ti bude jos sta tribalo samo navali.

Kadet Bovica avatar
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

E ljudi, hvala puno!!! Ma bas ste srca!!

Kadet Bovica avatar
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

Evo samo da se jos jednom svima zahvalim na pomoci jer me mentor pohvalio za dobar rad. Stoga pohvala i vama ide!

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Evo samo da se jos jednom svima zahvalim na pomoci jer me mentor pohvalio za dobar rad. Stoga pohvala i vama ide!
    http://www.pfri.uniri.hr/~bopri/Engl...glish_022.html

ovo ti je na nasem portalu kad ides pa otvori karticu rijecnik i sve ti je tu od strucnih rijeci
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •