Prvotno napisano od
Marlboro Light
@Frenki
koji ured kome sta salje i tko koga obavjestava ne znam, za mene prica zavrsava ispunjavanjem belgijske porezne prijave i tako radim od pocetka. da je nesto krivo vec bi me (nas) porezna kontaktirala.
@ivanag
bacio sam oko na ovaj link, zaboravi ih, oni naplacuju 10% od ukupne svote povrata sto je puno skuplje od "fiducie"( internetom sam mislio na belgijsku poreznu upravu ; ) ). najbolje je da za pocetak koristis "fiducia"-u, provjerena je.
prvo im posalji pismo namjere i kratko uputi u svoj slucaj (ime, prezime, adresa stanovanja,ime firme, belgijski reg.no., ako ti treba retroaktivno, ...), a dok te ne evidentiraju mozes ih tlacit priko telefona.
nakon toga oni ce tebi poslat na kucnu adresu (od prosle godine i e-mail) bjanko poreznu prijavu, punomoc (da te mogu zastupat) i racun koje moras popunit (i platit).
za svaku godinu rada, od exmara, si trebala dobivat dokument (iskaz) koji se zove "FICHE DE REMUNERATIONS N° 281.10 ANNEE 200?"(zarada u godini, 1 list A4). to je jedini dokument koji ce njima tribat od tebe, kojeg ces im poslat (kopiju) uz ispunjenu poreznu prijavu, punomoc i placenu uplatnicu.
nakon toga, otprilike sest miseci, oni ce tebi postom poslat preliminarni obracun (+/- tocno), i napomenu/zahtjev da im posaljes e-mailom finalni obracun koji ces na kucnu adresu dobit (uglavnom sredinom godine) od belgijske porezne uprave. treba im za usporedbu. ako sve bude u redu isplata ce ti sist na bankovni racun, u najgorem slucaju, krajem godine (datum ce ti pisat na finalnom obracunu od porezne).
tip: ako trazis retroaktivno (imas vise racuna) reci im da bi sve platila istom (jednom) uplatnicom jer ti nase banke naplacuju oko 200 kn po transakciju.
sretno