Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/16
    ?život je more
    Datum registracije
    Feb 2009

Smile Strana firma mi plaća doprinose i porez, i ??to sad?

Dragi moji pomorci,

nadam se da će mi netko od vas savjetovati ??to da radim.
    Zaposlen sam kao 2. časnik palube na belgijskoj firmi i od veljače 2006.g. plaćeno mi je mirovinsko, zdravstveno i socijalno osiguranje u Belgiji. I porez nam plaćaju tamo te redovito ostvarujem povrat poreza od belgijske dr?žave.

Kako sam dr?žavljanin Republike Hrvatske, prije nekoliko dana sam dobio potvrdu od LK Rijeka o danima provedenim na brodu u 2008.g. Kako sam prijavljen tamo za cijelu godinu, to su mi obračunali 183 dana za 2008.g. i ostalo mi je jo?? 179 dana za prijenos u 2009.

Ono ??to me zanima je trebam li ja igdje dostavljati tu potvrdu i trebam li uopće bilo ??to poduzimati u vezi prijave poreza u RH budući da uopće niti nisam u hrvatskom poreznom sustavu. Molim one koji imaju sličnu situaciju da mi napi??u savjet. Ne bih volio nakon par mjeseci dobit kakvu kaznu od RH i da mi se ne desi 'Nismo znali...'

Hvala i pozdrav svima!

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

moras izvadit potvrdu od belgijanaca da si tamo sve platija,ispunit ovde poreznu prijavu i to prilozit i traba bi bit miran ako to napravis,ako ima koja razlika ce ti nasi naplatit(ovisi o stopi poreza,samo ako je u nas veca ali imas vise od 183 dana pa te ne dira)

LPG
    LPG je odsutan
    Clan Posade LPG avatar
    Datum registracije
    Sep 2008
    Firma
    Exmar

Početno

U firmi su spremne potvrde i za koji dan mozes ocekivat da ce stic na kucnu adresu.Jedan kapetan je sad bia gori u firmi i uzea potvrdu, a drugima ce stic doma.
    Ej vapore

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

@kokolo
    Belgija- na snazi je sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Hrvatskom pa nema veze kolika je stopa u nas niti je li ima 183 dana

Kadet
    Datum registracije
    Nov 2010
    Firma
    o Exmar-u

Question molim pomoc - povrat poreza iz Belgije

molim vas, trebaju mi informacije vezano za povrat poreza iz Belgije. Na koji način to ostvarujete. Od cega poceti??
    HVALA

Clan Posade Marlboro Light avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Exmar

Početno Povrat poreza iz belgije

Meni i vecini "belgijaca",) brigu o tome vodi "Antwerpse Fiducia"-a, antwerpsefiducia@af.be, tel. + 32 3 229 2740 trazi(subject) gosp. Eddy Michiels, tax consultant.
    Poslat ce ti svu potrebnu dokumentaciju i vodit te kroz cijeli proces uz godisnju naknadu od 254,10 Eura. OPREZ: Od trenutka kad se odlucis za njih svaka njihova usluga (e-mail, telefonski poziv,...) ce te kostat dodatnih 151 Eura (na uru) pa ako budes imao kakvih pitanja prvo postaj na forumu, a ako ti mi ne budemo od pomoci....
    Inace povrat u pravilu "kasni" dvije godine, npr. sredinom 2011 se prima povrat za 2009 godinu, i kako SAM CUO moze se prijavljivat retroaktivno.
    p.s. belgijci kazu da se sve moze obaviti besplatno preko interneta ako znas flamanski pa sad prioni ucenju ili placaj. ja sam se odlucio za placanje.

1.Casnik anterosko avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    U MESSROOMU

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Frankie Vidi poruku
    @kokolo
    Belgija- na snazi je sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Hrvatskom pa nema veze kolika je stopa u nas niti je li ima 183 dana
    Mislin da nisi u pravu Frankie. kako mi je zena objasnila sta radi u poreznoj s pomorcima ako placas nekoj drugoj drzavi to je o.k. osim ako taj porez nije manji nego nas onda nasima moras razliku platit.
    Tako mi je objasnila gospodja Vinka Marcic iz porezne.
    Ako je ko iz ST i zanimaju ga slicna pitanja nek se javi na 352 009 pa nek upita zenu koja je olicenje ljubaznosti i primjer kakav drzavni sluzbenik triba bit.

pozdravcic

Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Exmar

Početno

Citiraj Prvotno napisano od anterosko Vidi poruku
    Mislin da nisi u pravu Frankie. kako mi je zena objasnila sta radi u poreznoj s pomorcima ako placas nekoj drugoj drzavi to je o.k. osim ako taj porez nije manji nego nas onda nasima moras razliku platit.
    Ako je ko iz ST i zanimaju ga slicna pitanja nek se javi na 352 009 pa nek upita zenu koja je olicenje ljubaznosti i primjer kakav drzavni sluzbenik triba bit.

pozdravcic
    @anterosko
    mislim da ti nisi u pravu (u slucaju belgije)...

@Muzga
    ti si sporazumom porezni obveznik (na dohodak) belgije i samim tim sve papire, uplatnice, potvrde i ine dokumente/papire primljene od porezne ili lucke kapetanije slobodno vrcukni u skovace i zaboravi da si ih ikad primio.
    p.s. samo potvrda navigacije u matrikuli je obvezna

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Citiraj Prvotno napisano od anterosko Vidi poruku

pozdravcic
    Ala koje teske teme veceras di mi je moj Brale, on mi je bas onako po mom gustu. No nema veze.
    Koliko ja znam u nas se kod međunardnih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koristi varijantna metoda.Takvu metoda je kako mi je receno priznata u svim nasim međunarodnim ugovorima i iz te metode proizlazi da je u slucaju poreza na dohodak fizickih osoba kao jednostrana mjera izbjegavanja međunarodnog dvostrukog oporezivanja Zakonom utvrđena primjena varijante metode odbitka koja glasi "puni odbitak".
    U slucaju da je koristena metode izuzimanja i to varijante s pridržajem progresije tada je gđa Marcic u pravu i tada bi se priznavao samo postotak placen vani,a porezni obveznik bi trebao platiti razliku do pune stope poreza u drzavi u kojoj je rezident.
    A sta je na snazi ko ce ga znat. Ipak mi zivimo u jednoj nesredjenoj drzavi gdje nema nikakve konzistentnosti u pravnom,financiijskom i bilo kakvom drugom pravcu tako da se uvijek trebas voditi pod geslom NNNI.

Citiraj Prvotno napisano od Marlboro Light Vidi poruku
    ...@Muzga
    ti si sporazumom porezni obveznik (na dohodak) belgije i samim tim sve papire, uplatnice, potvrde i ine dokumente/papire primljene od porezne ili lucke kapetanije slobodno vrcukni u skovace i zaboravi da si ih ikad primio.
    p.s. samo potvrda navigacije u matrikuli je obvezna
    Ovo je jako upitno jer je on kao rezident RH obveznik placanja poreza na dohodak u RH (osim ako ga nije negdje drugdje platio,ali tada to mora dokazivat)tako da ja mislim da bi on ipak trebao ispunit poreznu prijavu i bit oslobodjen placanja poreza u RH temeljem 183 dana, ali i temeljem placenog poreza na dohodak u Belgiji.
    Posljednje uređivanje od Frankie : 12-01-2010 at 08:58 PM Razlog: Napisan Post iza Post-a.Molim vas da koristite Edit opciju umjesto New Reply-a.Edit se nalazi u donjem lijevom uglu.

mozzo Gavran Mile Selimir prof. avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Associazione Mozzi Italiani

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Frankie Vidi poruku
    ...Ipak mi zivimo u jednoj nesredjenoj drzavi gdje nema nikakve konzistentnosti u pravnom,financiijskom i bilo kakvom drugom pravcu tako da se uvijek trebas voditi pod geslom NNNI...

Jasno da je tako, zato treba obnaroditi kada se nešto iskusi!

Evo ja npr. danas pošao u banku da pošaljem nešto novca.., Nisam do danas znao da se ne može izvršiti transakcija direktno s mog računa u eurima na isti takav nečiji račun u Hrvatskoj. Procedura im ide tako da moraš razmijeniti u kune pa onda u kunama možeš poslati. Na pitanje: "zašto?" - odgovori su: "ah... ah, bože moj, kako ne razumiš?!" itd. Što im uopće znači pojam devizno poslovanje? Imao sam ja račune i u drugim zemljama i za slične usluge mi nikada nisu rekli "ne može", (čak ni u slučaju ako sam vršio transakciju prema vani, a iz te zemlje).

A gle još nešto - nedavno sam primio pismo u kojem se explicite zahtijeva da ispunim neki obrazac koji ću skinuti s interneta i da ga pošaljem na adresu Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Dopis intoniran prijetećim stilom - kažu - "zbog sprečavanja pranja novca"... itd. No, hajde da su barem stavili markicu za odgovor možda bih i postupio po naređenju, međutim zaboravili su markicu.., Razmišljao sam da im sastavim dopis slična stila i sadržaja kao onaj dopis od Petrine iz Primoštena. Samo ja bih započeo vokativno da ne ispadne da kopiram Petrinu npr. "Ooo, onorevoli, veleštovani nadležni.., hebo'vas onaj tko drži do'vas.., popušite onu stvar"!

Dio, kakva mora!
    Posljednje uređivanje od Gavran Mile Selimir prof. : 12-01-2010 at 10:12 PM Razlog: correction
    "Ne dozvoli valovima morskim da nas razdvoje i da vrime koje smo proveli zajedno ostane samo u sjećanju."

> > > http://zagreb-forum.com/index.php?to...9.msg19539#new

Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Exmar

Početno

Odgovorno tvrdim, u slucaju kolege muzga, da ne treba podnosit poreznu prijavu u RH, rijeseno je medjudrzavno.

I samo slovo zakona kaze isto:

Članak 23.

NAČINI IZBJEGAVANJA DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA
    ............
    b) U skladu s hrvatskim poreznim propisima i ovim Ugovorom, porez plaćen u Belgiji uračunat će se u hrvatski porez za navedene dohotke:
    ............
    dd) dohodak naveden u članku 15., stavak 3;

Članak 15.

NESAMOSTALNI RAD
    ..............
    3. Neovisno o prethodnim odredbama ovoga članka, primanja ostvarena od nesamostalnog rada na brodu ili zrakoplovu u međunarodnom prometu ili na plovilu u prometu unutra??njim vodama mogu se oporezivati u dr?žavi ugovornici u kojoj se nalazi mjesto stvarne uprave dru??tva.
    .............

Kolega je vjerovatno dobio samo "potvrdu o danima provedenim u medjunarodnoj plovidbi" ili kako se vec zove.

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

...
    NAČINI IZBJEGAVANJA DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA
    ............
    b) U skladu s hrvatskim poreznim propisima i ovim Ugovorom, porez plaćen u Belgiji uračunat će se u hrvatski porez za navedene dohotke:
    ..
    Kolega bi se mogao naci u nebranom grozdju jer je on rezident u RH. Mogao bi dobiti kaznu u iznosu od 500-200000,00 kuna zbog neprijavljivanja porezne prijave poreznom tijelu u propisanom roku.
    A sad jedno skroz logicno pitanje u vezi ovoga sto kaze slovo zakona.Ja nigdje iz slova zakona ne vidim da kaze da ne treba podnjeti poreznu prijavu nego da ce mu se priznati porez placen u Belgiji.
    Kako ce Porezna uprava znat da je on platio ista u Belgiji ako on ne podnese prijavu u RH.
    Nadalje jos jeno interesantno pitanje analogno ovome gore.. Ako imas 183 dana da li si duzan podnjeti poreznu prijavu mada porez nisi obavezan platit??Mada treba neki su ovdje isto tako govorili da ne treba i ima dosta ekipa sto ne podnose prijavu Sreca za sada nesredjeni kakvi jesmo da se nikome nije razbilo o glavu.
    Nadalje kad si spomenija odgovornost da li si ti spreman odgovorno platit kaznu kolegi muzgi ako mu slucajno netko nekad sjedne za vrat vezano za ovo gore???
    Posljednje uređivanje od Frankie : 12-02-2010 at 06:05 AM

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

svi su,bez obzira na dane duzni ispunit poreznu prijavu,sa tim da ako imaju 183 dana i vise,dovoljno je samo ispunit ime i ev.oib u prijavu i prilozit kopiju forme iz kapetanije o danima i to in poslat,inace mogu opalit kaznu

Kadet
    Datum registracije
    Nov 2010
    Firma
    o Exmar-u

Početno ahh..jo?? pitanja..

Meni i vecini "belgijaca",) brigu o tome vodi "Antwerpse Fiducia"-a, antwerpsefiducia@af.be, tel. + 32 3 229 2740 trazi(subject) gosp. Eddy Michiels, tax consultant.
    Poslat ce ti svu potrebnu dokumentaciju i vodit te kroz cijeli proces uz godisnju naknadu od 254,10 Eura. OPREZ: Od trenutka kad se odlucis za njih svaka njihova usluga (e-mail, telefonski poziv,...) ce te kostat dodatnih 151 Eura (na uru) pa ako budes imao kakvih pitanja prvo postaj na forumu, a ako ti mi ne budemo od pomoci....
    Inace povrat u pravilu "kasni" dvije godine, npr. sredinom 2011 se prima povrat za 2009 godinu, i kako SAM CUO moze se prijavljivat retroaktivno.
    p.s. belgijci kazu da se sve moze obaviti besplatno preko interneta ako znas flamanski pa sad prioni ucenju ili placaj. ja sam se odlucio za placanje.
    Hvala Marlboro Light
    na??la sam i internet stranicu - international tax refund
    http://www.internationaltaxrefunds.c...m&case=taxinfo

da li znate i??ta o tome?
    stranica je na engleskom :-)
    al ako ni??ta od toga, vezano za ovu firmu koju ste preporucili za povrat poreza - kad im po??aljem mail - ??aljem svoje podatke i zahtjev za suradnju?
    a dokumenti koji su potrebni - to si nabavio preko agencije u hrvatskoj preko radis za exmar?

pozdrav

Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Exmar

Početno

@Frenki
    koji ured kome sta salje i tko koga obavjestava ne znam, za mene prica zavrsava ispunjavanjem belgijske porezne prijave i tako radim od pocetka. da je nesto krivo vec bi me (nas) porezna kontaktirala.

@ivanag
    bacio sam oko na ovaj link, zaboravi ih, oni naplacuju 10% od ukupne svote povrata sto je puno skuplje od "fiducie"( internetom sam mislio na belgijsku poreznu upravu ; ) ). najbolje je da za pocetak koristis "fiducia"-u, provjerena je.
    prvo im posalji pismo namjere i kratko uputi u svoj slucaj (ime, prezime, adresa stanovanja,ime firme, belgijski reg.no., ako ti treba retroaktivno, ...), a dok te ne evidentiraju mozes ih tlacit priko telefona.
    nakon toga oni ce tebi poslat na kucnu adresu (od prosle godine i e-mail) bjanko poreznu prijavu, punomoc (da te mogu zastupat) i racun koje moras popunit (i platit).
    za svaku godinu rada, od exmara, si trebala dobivat dokument (iskaz) koji se zove "FICHE DE REMUNERATIONS N° 281.10 ANNEE 200?"(zarada u godini, 1 list A4). to je jedini dokument koji ce njima tribat od tebe, kojeg ces im poslat (kopiju) uz ispunjenu poreznu prijavu, punomoc i placenu uplatnicu.
    nakon toga, otprilike sest miseci, oni ce tebi postom poslat preliminarni obracun (+/- tocno), i napomenu/zahtjev da im posaljes e-mailom finalni obracun koji ces na kucnu adresu dobit (uglavnom sredinom godine) od belgijske porezne uprave. treba im za usporedbu. ako sve bude u redu isplata ce ti sist na bankovni racun, u najgorem slucaju, krajem godine (datum ce ti pisat na finalnom obracunu od porezne).
    tip: ako trazis retroaktivno (imas vise racuna) reci im da bi sve platila istom (jednom) uplatnicom jer ti nase banke naplacuju oko 200 kn po transakciju.

sretno
    Posljednje uređivanje od Marlboro Light : 12-03-2010 at 04:19 AM

Kadet
    Datum registracije
    Nov 2010
    Firma
    o Exmar-u

Lightbulb

@Frenki
    koji ured kome sta salje i tko koga obavjestava ne znam, za mene prica zavrsava ispunjavanjem belgijske porezne prijave i tako radim od pocetka. da je nesto krivo vec bi me (nas) porezna kontaktirala.

@ivanag
    bacio sam oko na ovaj link, zaboravi ih, oni naplacuju 10% od ukupne svote povrata sto je puno skuplje od "fiducie"( internetom sam mislio na belgijsku poreznu upravu ; ) ). najbolje je da za pocetak koristis "fiducia"-u, provjerena je.
    prvo im posalji pismo namjere i kratko uputi u svoj slucaj (ime, prezime, adresa stanovanja,ime firme, belgijski reg.no., ako ti treba retroaktivno, ...), a dok te ne evidentiraju mozes ih tlacit priko telefona.
    nakon toga oni ce tebi poslat na kucnu adresu (od prosle godine i e-mail) bjanko poreznu prijavu, punomoc (da te mogu zastupat) i racun koje moras popunit (i platit).
    za svaku godinu rada, od exmara, si trebala dobivat dokument (iskaz) koji se zove "FICHE DE REMUNERATIONS N° 281.10 ANNEE 200?"(zarada u godini, 1 list A4). to je jedini dokument koji ce njima tribat od tebe, kojeg ces im poslat (kopiju) uz ispunjenu poreznu prijavu, punomoc i placenu uplatnicu.
    nakon toga, otprilike sest miseci, oni ce tebi postom poslat preliminarni obracun (+/- tocno), i napomenu/zahtjev da im posaljes e-mailom finalni obracun koji ces na kucnu adresu dobit (uglavnom sredinom godine) od belgijske porezne uprave. treba im za usporedbu. ako sve bude u redu isplata ce ti sist na bankovni racun, u najgorem slucaju, krajem godine (datum ce ti pisat na finalnom obracunu od porezne).
    tip: ako trazis retroaktivno (imas vise racuna) reci im da bi sve platila istom (jednom) uplatnicom jer ti nase banke naplacuju oko 200 kn po transakciju.

sretno

Hvala velika - bacam se na posao, tj moj dečko, vraca se uskoro pa da to rije??i

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •