Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/49
    Banned
    Datum registracije
    Sep 2008

Početno Malo o porezu...

Ajmo ljudi jos malo o ovoj temi koja nam se svima svidja.

Da li placate doprinose?

Zanimaju me vasa iskustva koja su vjerovatno kaoticna kao i moja.
    Dolaze mi uplatnice s nebuloznim datumima.
    Navodno sami moramo sve racunat i trcat po mirovinskom, zdravstvenom, poreznoj...pa eto tako i radimo...

Jeli ko nasa kakvu rupu u zakonu?

Meni pada jedino napamet platit davanja za 1 godinu - tocno onoliko koliko navigacije mi je potrebno za obnovit brevet. Ostalu navigaciju necu upisivat u nacionalnu HR matrikulu. U prijevodu od 5 godina koliko traje brevet - platim samo 1 god ...ostale 4 kao "nezaposlen".

Mada jos uvik razmisljam o ovome i mozda cak nastavim placat...vise zbog zdravstvenog osiguranja nego mirovine.

Inace da se i predstavin posto sam novi...11 god na moru, ing. nautike i trenutno Ch.Off/DPO u offshore-u.

Vasi komentari i ideje molim,

Pozdrav i mirno more svima

zed
    zed je odsutan
    Kadet
    Datum registracije
    Sep 2008

Početno

Jeli iko uopce zna tocno koliko ce placat poreza oni koji budu manje od 183 dana na brodu?Spominju se neke gadne cifre...

Banned
    Datum registracije
    Sep 2008

Početno

Citiraj Prvotno napisano od zed Vidi poruku
    Jeli iko uopce zna tocno koliko ce placat poreza oni koji budu manje od 183 dana na brodu?Spominju se neke gadne cifre...

Prika moj, puno cini mi se...

Sve ti ovisi sto si na brodu i koliko zaradjujes.
    Evo npr. uzet cu primjer zapovjednika na svojoj firmi koji mjesecno ima 55000-kn permanent sto je u prijevodu 660000-kn godisnje. To ga svrstava u kategoriju placanja od 45%. Pomorac ima pravo na poreznu olaksicu u iznosu od 400-kn dnevno tj 12000-kn mjesecno. Tih 12000-kn je neoporezivo i ne moze ih nitko dirati. Takodjer uracunava se i osobni odbitak od 1600-kn plus jos neki odbici ovisno o uzdrzavanim clanovima obitelji.
    U svakom slucaju, kapetanu iz ovog primjera (ako nema obitelj) 13600-kn je neoporezivo dok je razlika od 41400-kn oporeziva i to po stopi od 45%.
    Znaci 18630- kn mjesecno ili u prijevodu 223560-kn godisnje ako je bio manje od 183 dana u inozemstvu.
    Medjutim ako je kapetan u stvarnosti ima 183 dana u inozemstvu oslobodjen je poreza.
    Kod primjera pomoraca koji nemaju permanent ugovor nego klasicni i odrade npr. samo 4 mjeseca u godini dana, porez ce se obracunati prema visini ukupne zarade u ta 4 mjeseca te ce biti svrstani u odredjenu kategoriju po kojoj ce placati porez npr. 35% ili 45% sto se odnosi uglavnom na casnicki i zapovjedni kadar.
    U svakom slucaju kod prijave poreza duzni ste donijeti posebnu potvrdu od firme na kojoj pise koliko novca ste primili u totalu za proteklu godinu na osnovu dohotka. Po tim ciframa obracunat ce se davanja.

Eto, nisam siguran da sam u potpunosti u pravu, ako grijesim nek me netko ispravi i napise svoja saznanja.

Sta rec, potrudimo se odradit ta 183 dana.

3.Casnik Smisni avatar
    Datum registracije
    Feb 2008
    Firma
    Shell LNG

Početno

Evo mi je doslo danas mirovinsko i zdravstveno za 9. mjesec. A cijeli mjesec
    sam bio kuci. Sad mi nije jasno jel su se to oni nesto zajebunili ili sta...
    Placao bi zdravstveno, al ne bi mirovinsko kad nisam na brodu!
    Mozda mi salju i za 9. mjesec jer imam permanent placu pa sam ipak bio
    placen za taj mjesec. Ali te novce sam zaradio dok sam bio na brodu!
    U ugovoru lipo pise da se za svaki mjesec na brodu dobije 21 dan placeno
    doma. Dakle to sto sam ja bio kuci i dobio placu to sam vec odradio,
    ne trebam sad na to opet placat mirovinsko!
    I ne zanimaju me price, ka, plati pa imas vise mirovinskog... Ne dam im
    nista sta ne moram mamicu im lopovsku. Nema smisla placat 40 godina
    1200 kn mirovinsko da bi mi oni ponudili 800kn penzije.

I nesto sam cuo da u ona 183 dana ulaze i svi odlasci i dolasci sa broda
    i to po 4 dana za svaki ukrcaj i 4 dana za svaki iskrcaj? Ovo cu bas
    ic na Poreznu upravu potvrdit. Izgleda da ce mi ove godine falit 10ak dana!
    Ja lud.

PS. Netko mi je danas dobro ocesao auto na parkingu! Ja opet lud!
    Bolje chevap u ruci nego janje na grani.

Banned
    Datum registracije
    Sep 2008

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Smisni Vidi poruku

Ja lud.

Kako oni tretiraju permanent ugovor ne znam ali i mene zanima.
    Posto svi mi u permanent ugovoru imamo shemu earned leave-zaradjeni leave podrazumijeva se da je to novac zaradjen na brodu ali isplacen tek naknadno.
    Oni tebi ne salju uplatnice jer ti imas permanant placu...oni to ni ne znaju.
    To je zato jer im je sustav nespreman i nesposoban za obracun nasih dolazaka i dolazaka. Meni je receno da te uplatnice bacam u smece i sam uplacujem po datumima ukrcaja i iskrcaja...provjereno na poreznoj!!
    Sto se tice perioda kod kuce, nisi duzan placat nista osim ako ne zelis placat produzeno mirovinsko. Ja ga placam...480-kn je nista a bar cu imat full godinu staza...jebiga+2 miseca beneficirano kako kazu dogodine.
    Zdravstveno kada si doma, tj kad se prijavis nakon povratka imas na osnovu nezaposlenosti - ne placas nista.
    I je, u 183 dana idu tecajevi, putovanja, cekanje broda u hotelu ali te stvari ces morat dokazat potvrdom od firme.

3.Casnik Smisni avatar
    Datum registracije
    Feb 2008
    Firma
    Shell LNG

Početno

Citiraj Prvotno napisano od FletcherChristian Vidi poruku
    Kako oni tretiraju permanent ugovor ne znam ali i mene zanima.
    Posto svi mi u permanent ugovoru imamo shemu earned leave-zaradjeni leave podrazumijeva se da je to novac zaradjen na brodu ali isplacen tek naknadno.
    Oni tebi ne salju uplatnice jer ti imas permanant placu...oni to ni ne znaju.
    To je zato jer im je sustav nespreman i nesposoban za obracun nasih dolazaka i dolazaka. Meni je receno da te uplatnice bacam u smece i sam uplacujem po datumima ukrcaja i iskrcaja...provjereno na poreznoj!!
    Sto se tice perioda kod kuce, nisi duzan placat nista osim ako ne zelis placat produzeno mirovinsko. Ja ga placam...480-kn je nista a bar cu imat full godinu staza...jebiga+2 miseca beneficirano kako kazu dogodine.
    Zdravstveno kada si doma, tj kad se prijavis nakon povratka imas na osnovu nezaposlenosti - ne placas nista.
    I je, u 183 dana idu tecajevi, putovanja, cekanje broda u hotelu ali te stvari ces morat dokazat potvrdom od firme.

Evo sam se vratio iz Porezne Uprave.
    Daklem, potvrdili su mi da proslu godinu ne mogu prenositi u ovu jer
    je ovo nulta godina. I nisu sigurni hoce li se za svaki ukrcaj i iskrcaj
    racunati po 2, 4 ili 8 dana na onih 183 dana. Ali samo za ukrcaje/iskrcaje
    izvan Europe.
    Bit ce i 2 ili 3 dana po ukrcaju/iskrcaju u Europi. Ali ne 4 ili 8 dana.
    I priznaju tecajeve van HR do 15 dana godisnje.
    I rekli su mi da za svaki slucaj cuvam avionske karte.
    Porezne stope su:
    Godisnja zarada do 40.800kn - 15%
    od 40.800 do 102.000kn - 25%
    od 102.001 do 285.000kn - 35%
    povise 285.001 kn - 45%

Od ukupne zarade odbijte 400kn za svaki dan na brodu, olaksice za
    uzdrzavane clanove obitelji, djecu, iznose uplacene za mirovinsko
    i zdravstveno osiguranje, zivotno osiguranje do nekog iznosa
    (mislim da je 12000kn godisnje ali nemojte me hvatat za rijec...)
    i osobni odbitak od 1600kn mjesecno. Sta je ovaj osobni odbitak?
    To valjda svi zaposleni imaju?
    I na ono sta ostane placate porez po gore navedenim stopama.
    Samo ako nemate 183 dana navigacije, jel...
    A meni ce falit 7 dana ili 17 dana. Grrr.... Imam tu (ne)srecu
    da nemam neka velika primanja kao terco pa cu kad se sve odbije
    spadat u poreznu stopu od 25%. Sta mi opet dodje vise od 2000 eura
    poreza! Ja lud! Moram negdi izmislit jos 20 dana navigacije.

A ovi iz Shella ne dopustaju da odem tri tjedna na neku drugu lokalnu
    kompaniju. Pocetkom 11. mjeseca me ceka Sea Trial 15 dana u Koreji.
    Vidit cu da mi dozvole da ostanem na brodu 20 dana duze. Ako nece,
    ili ce mi dopustit da se ukrcam ili nek izvole platit bonus jer se ne radi
    o maloj cifri koju bih ja morao platit zbog nekih njihovih hireva.
    Ili ce Smisni prominit kompaniju, fala Bogu, ne fali ih...
    Bolje chevap u ruci nego janje na grani.

Banned
    Datum registracije
    Sep 2008

Početno

Evo sam se vratio iz Porezne Uprave.
    Daklem, potvrdili su mi da proslu godinu ne mogu prenositi u ovu jer
    je ovo nulta godina. I nisu sigurni hoce li se za svaki ukrcaj i iskrcaj
    racunati po 2, 4 ili 8 dana na onih 183 dana. Ali samo za ukrcaje/iskrcaje
    izvan Europe.
    Bit ce i 2 ili 3 dana po ukrcaju/iskrcaju u Europi. Ali ne 4 ili 8 dana.
    I priznaju tecajeve van HR do 15 dana godisnje.
    I rekli su mi da za svaki slucaj cuvam avionske karte.
    Porezne stope su:
    Godisnja zarada do 40.800kn - 15%
    od 40.800 do 102.000kn - 25%
    od 102.001 do 285.000kn - 35%
    povise 285.001 kn - 45%

Od ukupne zarade odbijte 400kn za svaki dan na brodu, olaksice za
    uzdrzavane clanove obitelji, djecu, iznose uplacene za mirovinsko
    i zdravstveno osiguranje, zivotno osiguranje do nekog iznosa
    (mislim da je 12000kn godisnje ali nemojte me hvatat za rijec...)
    i osobni odbitak od 1600kn mjesecno. Sta je ovaj osobni odbitak?
    To valjda svi zaposleni imaju?
    I na ono sta ostane placate porez po gore navedenim stopama.
    Samo ako nemate 183 dana navigacije, jel...
    A meni ce falit 7 dana ili 17 dana. Grrr.... Imam tu (ne)srecu
    da nemam neka velika primanja kao terco pa cu kad se sve odbije
    spadat u poreznu stopu od 25%. Sta mi opet dodje vise od 2000 eura
    poreza! Ja lud! Moram negdi izmislit jos 20 dana navigacije.

A ovi iz Shella ne dopustaju da odem tri tjedna na neku drugu lokalnu
    kompaniju. Pocetkom 11. mjeseca me ceka Sea Trial 15 dana u Koreji.
    Vidit cu da mi dozvole da ostanem na brodu 20 dana duze. Ako nece,
    ili ce mi dopustit da se ukrcam ili nek izvole platit bonus jer se ne radi
    o maloj cifri koju bih ja morao platit zbog nekih njihovih hireva.
    Ili ce Smisni prominit kompaniju, fala Bogu, ne fali ih...

To oko travel daysa nisan shvatia...pari mi nedoreceno.
    Uglavnom imamo iste informacije ocito...to je to.
    Znaci triba se vodit racuna i skupljat dane. Jebiga, ja sam ode u poziciji da mogu uvik sebi upisat ako mi pofali i tako cu i cinit.
    Uglavnom, triba se snalazit kako god znas. Ti kazes da ce te oderat za 2000eur...ja fala Bogu iman ove godine vec 190 dana pa san siguran...inace da neman oderalo bi me jedno 10 puta vise nego tebe. I sad mi reci di je tu logika...45% svoje zarade stecene na moru dat drzavi...
    Pa normalno da cu ih radije iskidat nego im uplatit.
    S davanjima za zdravstveno i mirovinsko se mogu slozit i ima logike, ali brate mili sta oni imaju s mojin dohotkom?
    Zato ljudi, lazite i falsificirajte, snalazite se na sve moguce nacine...
    Ja da san na tvom mistu posla bi jedan lipi mail shellu...pa ako su spremni platit taj porez za tebe...stoj di jesi..a ako nisu...ima brodi fala Bogu.

Reka je Tonci Tadic, covik koji razumi nase probleme jednom na ovu temu....da cemo mi tili ili ne tili bit prisiljeni krsit zakon...i to se dogadja. Drzava te od postena covika upravo svojim zakonima napravi kriminalcem.

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

LJudi u potpunosti se slazem s vama. JA se nisam prijavia i necu to je moja osobna odluka. Tucu navigaciju u matrikulu samo zadnju godinu u 5 i to je to. Vec san reka barbi da nista ne tuce i on kaze nema beda ja cu tebi i onako dati iskrcajnu listu. To je to sta me zanima. Ujedno ako je barba zatupljen nekome od vas napravite dvi matrikule i jednu pecatite a onu novu pecati svakih godinu u 5 i nosi na kapetaniju. JA placam porec od 400 funti misecno u firmi i sad jos moram i nama. Di to covik placa porez u dvi drzave molim lipo. A to sta su Ivanisevic i drugi sportasi svi registrirani u Monte Carlu i nedaju nista drzavi njih niko ne tereti. Sramota ja nedam i bog ako triba rade u przun
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

Barba zombi avatar
    Datum registracije
    Oct 2007
    Firma
    Garage I.N.C

Početno

Eto,ja danas doša s Brača,bia s curon malo uživa i doma me čeka čestitka od 1317 kn kojih moran uplatit za 9.misec a u 9 misecu san samo pola miseca naviga...a za 7.i 8.mi još ništa nije došlo...luda kuća...u pon.na poreznu moran...i mirovinsko i zdrastveno pa da vidin o ćemu je rič..
    ''Čovik je od svega gospodar, samo je od mora rob, more ga isa u zvizde, more ga kala u grob.
    ''Postoje tri vrste ljudi: oni koji su ?živi, oni koji su mrtvi i oni koji plove.''

kado
    Datum registracije
    Jul 2007
    Firma
    M/Y Rasselas

Početno

meni do??lo isto neke uplatnice ali to je ono ??to sam bio na atlanskoj pa če to oni platiti (nadam se). Meni ko kadetu do??lo da iske??iram preko 3 000 kn jesu oni ludi majke ti.

Barba zombi avatar
    Datum registracije
    Oct 2007
    Firma
    Garage I.N.C

Početno

ma ja san ti još na brodu reka,kriminal..i nije mi jasno koji qurac imate vi kadeti plačati,zašto nisu bar vas oslobodili toga,velika van je plaća...čudo...
    ''Čovik je od svega gospodar, samo je od mora rob, more ga isa u zvizde, more ga kala u grob.
    ''Postoje tri vrste ljudi: oni koji su ?živi, oni koji su mrtvi i oni koji plove.''

kado
    Datum registracije
    Jul 2007
    Firma
    M/Y Rasselas

Početno

ma platit cu im ja racku. odakle mi ja sam sad redovan student

Peace Brother,Save planet Barkariol avatar
    Datum registracije
    Sep 2007
    Firma
    Atlantska

Početno Ne porezu

Prijavit se na zavod za zapo??ljavanje,prijavljivat se svaki mjesec dok ste doma za uzet naknadu,kad pođete na brod naknadu će vam ukinut,ali va?? status i dalje je nezaposlen.Time je rje??eno zdravstveno.?*to se tiče mirovinskog-NE UPLAĆIVAT.Na??a lijepa ide nizbrdo i ni??ta se neće promijenit nabolje-dok dođete do godina za penziju već će mirovinski fond propast kao i svi fondovi iz drugog stupa(opuhat će ih razni novi Zagorci i sl).Uplaćujte policu ??ivotnog osiguranja i to je jedina opcija za mirnu starost (sve renomirane osiguravajuće kuće postoje već vi??e od sto godina).

Barba zombi avatar
    Datum registracije
    Oct 2007
    Firma
    Garage I.N.C

Početno

lipo si ti to napisa ALI to je OBAVEZNO plaćati inaće ti dolaze posli sa još i zateznim kamatama.

Ja san danas platia za ova 2.mj što san bia na brodu i mirna Bosna.Čovik mi izračuna i ja platia i bog.

deck
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    carnival

Početno

jesi li razmislio o kakvom tecju van hrvatske?

deck
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    carnival

Početno

trazi potvrdu da placas porez u drugoj drzavi i sa tom potvrdom onda ne placas kod nas u hrvatskoj

Seki Mikaya avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    NCL

Početno

Citiraj Prvotno napisano od mariniris Vidi poruku
    trazi potvrdu da placas porez u drugoj drzavi i sa tom potvrdom onda ne placas kod nas u hrvatskoj
    Ovo nije istina, jer bez obzira u koliko drugih drzava ti placo porez, u hrv. si duzan platit porez sve dok u njoj imas prebivaliste, a ako i kad dodjes produzit nacionalni(u nasem slucaju hrv.) brevet trebat ces ga dokazat navigacijom! Ako nisi prijavio navgaciju ne mozes produzit brevet! A ako si je prijavio i napravio manje od 183 dana platit ces porez! Drzava radi za sebe a ne za narod, nemos zajebat nikako!!!
    Jest da smo balkanci i u krvi je zajebat,ali Oni sto su pisali zakon imaju napredni tecaj zvan"Ceznem da te zeznem"!

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Mikaya Vidi poruku
    Ovo nije istina, jer bez obzira u koliko drugih drzava ti placo porez, u hrv. si duzan platit porez sve dok u njoj imas prebivaliste, a ako i kad dodjes produzit nacionalni(u nasem slucaju hrv.) brevet trebat ces ga dokazat navigacijom! Ako nisi prijavio navgaciju ne mozes produzit brevet! A ako si je prijavio i napravio manje od 183 dana platit ces porez! Drzava radi za sebe a ne za narod, nemos zajebat nikako!!!
    Jest da smo balkanci i u krvi je zajebat,ali Oni sto su pisali zakon imaju napredni tecaj zvan"Ceznem da te zeznem"!
    Istina je da porez moras placati cak i ak oplacas u drugoj drzavi aliisto tako je istina da ima i rupa.
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

---- Propuh avatar
    Datum registracije
    Mar 2008

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Mikaya Vidi poruku
    Za produzit brevet istina je da ti treba jedna godina ovjerene navigacije u zadnjih pet, ali ako je nemas za to postoji refreshment sto znaci da ne moras imat ni tu godinu navigacije ako zeliz izbjeci placanje (tj za drzavu nisi navigava).
    Ali nije problem u socijalnom i zdravstvenom osiguranju, nego u porezu koji cu/cemo morati platiti ako nemamo 183 dana.
    A moj prijedlog da ono sto ovdje napisete o uplatnicama o mirovinskom i zdravstvenom isto prosljedite pomocniku ministra Kap. Mariju Babicu, sigurno ce reagirat na vas mail te ga prosljediti ljudima na nizoj razini koji ocito ne rade svoj posao kako treba.
    "Imati neprijatelje, jasno dokazuje da imamo i zasluga!"

Kadet
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    exmar

Početno

Ja lud.

Podji na poreznu i rijesi to!Znam par ljudi kojima su ucinili istu stvar.Sve je to jedna velika zavrzlama!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •