Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/61
    Clan Posade
    Datum registracije
    Jul 2010
    Firma
    Disney Cruise Line

Početno Zakonske obveze i procedure pomoraca

Pozdrav svima,

Na cruise ship forumu stavio sam post u kojem sam napisao svoje shvaćanje procedura oko poreza, prijave/odjave mirov. i zdr., lučke kapetanije i sl. za nas 'pseudo-pomorce' amatere koji radimo uglavnom kao hotelsko osoblje na cruiserima. Većina ljudi na onom forumu ne prati forum Udruge te je vrlo slabo informirana o svemu, većinu informacija čitaju tamo. Zato sam tamo stavio taj post.

Većinu informacija sam pročitao ovdje i sa narodnih novina, mmpi, sph, internet članaka itd.

Ako netko ima volje/?želje pročitati post i reći mi ako sam ne??to krivo napisao da ne ??irim dezinformacije, bio bih iznimno zahvalan.

Evo LINK

guc
    guc je odsutan
    kupujmo hrvatsko guc avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Vrana d.o.o.

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Majst0r Vidi poruku
    Pozdrav svima,

Na cruise ship forumu stavio sam post u kojem sam napisao svoje shvaćanje procedura oko poreza, prijave/odjave mirov. i zdr., lučke kapetanije i sl. za nas 'pseudo-pomorce' amatere koji radimo uglavnom kao hotelsko osoblje na cruiserima. Većina ljudi na onom forumu ne prati forum Udruge te je vrlo slabo informirana o svemu, većinu informacija čitaju tamo. Zato sam tamo stavio taj post.

Većinu informacija sam pročitao ovdje i sa narodnih novina, mmpi, sph, internet članaka itd.

Ako netko ima volje/?želje pročitati post i reći mi ako sam ne??to krivo napisao da ne ??irim dezinformacije, bio bih iznimno zahvalan.

Evo LINK
    1.Pri dolasku sa broda ne idem u HZZO.To obavlja LK nakon moje prijave,tamo potpisem formular da cu placati produzeno.
    Tako je barem u Zadru.

2.Pri ispunjavanju porezne prijave,ako ne podlijezes placanju poreza za predhodnu godinu(imas dane),ne treba ti nikakva mudrost,samo ispuniti rubriku sa osobnim podatcima.NISI OBAVEZAN ni dostavljati platne liste tj pivat koliko si zaradija.
    Ako podlijezes placanju poreza,neka ti bog pomogne.
    Gdje se konji tuku i igraju,tu magarcu nigdje mjesta nema

Clan Posade
    Datum registracije
    Jul 2010
    Firma
    Disney Cruise Line

Početno

Hvala na info.

Znači LK prijavljuje produ?ženo mirovinsko, a uz poreznu prijavu ako ima?? 183 dana ne mora?? popunjavati primanja. Super.

Da li to znači da ni prije ukrcaja, odnosno, nakon iskrcaja nije potrebno LK dostavljati kopiju ugovora? Mislim, dok god plovi?? i ima?? 183 dana ne mora?? im pokazati kolika su ti primanja? Da li se onda uopće potrebno javljati u LK prije ukrcaja?

guc
    guc je odsutan
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Vrana d.o.o.

Početno

Kod odlaska na brod ne idem na kapetaniju.Prijavu|odjavu obavlja moj predstavnik(u mom slucaju to nije agent).
    Dakako,ovo ne vridi ako si samostalan igrac tj nemas predstavnika/agenta u Hr.
    Pri dolasku sa broda i prijave na kapetaniji pitaju me ugovor SAMO ako me vec u medjuvremenu nije prijavio predstavnik.
    Tu cu samo napomenuti da se predaje samo dio ugovora,sve je vidljivo osim place.Njih ona ne triba interesirati,reka sam ti vec u kojem slucaju si duzan prikazati primanja.

Clan Posade
    Datum registracije
    Jul 2010
    Firma
    Disney Cruise Line

Početno

E, to care. Hvala puno. Info iz prve ruke vrijedi dva dana čitanja narodnih novina.

Bonus pitanje: ??to misli?? pod 'predstavnik'? ??ena ode u LK i prijavi te?

Ozbiljno, jel to mo?že biti netko s punomoći/član obitelji ili obavezno neki posrednik?

guc
    guc je odsutan
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Vrana d.o.o.

Početno

mene zena smi prijavit eventualno kod zubara,a ni tu nema srice,svi su jos na broju,tu i tamo koja buzica

kad kazem predstavnik onda je to covik koji radi samo za firmu na kojoj radim,nije klasican agent.Stvarno ne znam kako bi ga drugacije nazva.
    Za sve te radje mozes nekoga opunomocit pa da prostis i zenu.

Clan Posade
    Datum registracije
    Jul 2010
    Firma
    Disney Cruise Line

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Frankie Vidi poruku
    Povecanje pomorskog dodatka je zatrazila UPH.Pogledaj zahtjeve na stranicama Udruge.
    Može neki link? Ne mogu to naći.

EDIT: nvm, našao sam ovo http://www.pomorac.net/forum/udruga/1994-lanak-nl-09-05-2010-pomorci-uputili-trinaest-zahtjeva-vladi.html i promjenio ovo http://www.inozemstvo-posao.com/smf_...php?topic=1945 tako da sad izgleda da je UPH prva izašla s tim prijedlogom. Samo mi nije jasno tko je prvi predložio povećanje pom. dodatka. UPH ili KAPETAN Brazzoduro?
    Posljednje uređivanje od Majst0r : 09-11-2010 at 10:00 PM

Barba belboy avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Bourbon Offshore Greenmar

Početno

Povecanje pom. dodatka je bilo u nasih originalnih 13 zahtjeva i ciljeva od samog osnutka UPH. Nakon toga smo jos 2 puta ponavljali taj zahtjev. Prvi puta ponovo kad je Vlada digla obavezna davanja za mirovinsko i zdravstveno ali su zaboravili dici pomorski dodatak koji se smatra olaksicom. Drugi puta u revidiranim ciljevima i zahtjevima koje smo malo preinacili nakon godine dana rada.

Ono sto je Stari Guc mislio je da te prijavljuje predstavnik Crewing Agencije kod nas ako se ukrcavas preko neke od nasih agencija ovlastenih za posredovanje pri zaposljavanju pomoraca (Zorovic, Mariner, Ta-Na itd.). Popis ovlastenih agencija imas na stranicama MMPI i izvjesen na oglasnim plocama LK. Agenti te prijavljuju i odjavljuju preko interneta (svaka agencija ima svoj PIN) a u tom slucaju tvoja je duznost u roku od 10 dana otici na kapetaniju po pecat kad se iskrcas. Ako radis direktno bez agenta posrednika kod nas onda sve moras obavljati sam ili ovlastiti clana obitelji da to moze napraviti za tebe (prijavu ukrcaja, odjavu i pecat u matrikulu). Dosta sitnijih stvari se razlikuje od kapetanije do kapetanije u ovom postupku pa je najbolje vidjeti direktno tamo sto ti treba.
    Navigati se mora ...

Clan Posade
    Datum registracije
    Jul 2010
    Firma
    Disney Cruise Line

Početno

E, super. Za nas podravce-moreplovce nadle?žna je LK Rijeka. Pitat ću tamo sve detalje.

2/Off Fiume avatar
    Datum registracije
    Jul 2010

Početno duplo?

alo ljudi,samo informacija,ako mi firma,strana,uplacuje belgijsko osiguranje i zdravstveno(imam njihovu karticu koja vazi za EU)+porez,cemu onda ponovno to isto na moj trosak u rvackoj,kazu mi(stranci) da ce to prestat KAD udjemo u EU...,ko pije ko placa? jel ima ko takva iskustva jer ispada da se duplo dupla

Clan Posade
    Datum registracije
    Jul 2010
    Firma
    Disney Cruise Line

Početno

RH sa Belgijom ima ugovor o socijalnom osiguranju i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja tako da ako ti tamo to plaćaju, kod nas nisi obveznik.

Evo pogledaj ovdje: http://be.mvp.hr/?mh=92&mv=503 i http://www.mirovinsko.hr/UserDocsIma...inaBelgija.pdf

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Majst0r Vidi poruku
    Mo?že neki link? Ne mogu to naći.

EDIT: nvm, na??ao sam ovo http://www.pomorac.net/forum/showthread.php?t=1994 i promjenio ovo http://www.inozemstvo-posao.com/smf_...php?topic=1945 tako da sad izgleda da je UPH prva iza??la s tim prijedlogom. Samo mi nije jasno tko je prvi predlo?žio povećanje pom. dodatka. UPH ili KAPETAN Brazzoduro?
    Od 2007 godine mi smo se poceli skupljati na ovom portalu i lagano poceli slagati nasih 13 zahtjeva ( na kraju je ispalo 13 slucajno ) i nakon toga kad se osnovala UPH u Travnju 2009 godine pocele su sebuniti lesine u sindikatu zajedno s luckim kapetanijama koji su citiram ( rekli da smo ih nakon 20 godina mi poceli zajebavati i da sad moraju raditi ). Nakon toga ''kapetan'' Brazzoduro koji ima priko 60 godina pocinje biti vidno osvjesten i s menom u telefonskom razgovoru govori kako je Svalina kriv za stanje HR pomorstva i da ga triba smjeniti i da mu on nije sef jer da je on govno i neradnik. Nakon toga Brazzoduro otvara svoj blog ( jer su ga na nasem forumu ljudi doslovno ispljucali ) i pocinje pisati sranja koja naziva kapetan bez cenzure haha. A sta smo mi cenzurirani, zasto nije 20 godina otvoria nista nego tek nakon naseg postanka? Zasto sad brani Svalinu i glumi velikog spasioca HR pomorstva? Sta se nije kao covik ukljucia u razgovor s nama ( nego sad laze da sam ga ja odjeba ) ma sve su to ljudi koji smao zive na drzavne jasle i dok nije bilo nas i interneta su donosili odluke umisto nas i bilo im je super a sad smo se pojavili s nasim glasom i to im nepase.

To je istina HR stanja pomoraca a sad da su poceli raditi ofanzivnije u korist pomoraca ( nakon nastanka UPH ) to je istina i to im nitko nemoze osporiti ali da nas nazivaju frustriranim srednjoskolcima i njihovo misljenje da ce nas se lako rijesiti im je bio dvosjekli mac koji je svakim danom sve ostriji.

Lip pozdrav svima te se nadam da se niko nece naci naljucen na moje osobno misljenje
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

C/O
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    Exmar

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Fiume Vidi poruku
    alo ljudi,samo informacija,ako mi firma,strana,uplacuje belgijsko osiguranje i zdravstveno(imam njihovu karticu koja vazi za EU)+porez,cemu onda ponovno to isto na moj trosak u rvackoj,kazu mi(stranci) da ce to prestat KAD udjemo u EU...,ko pije ko placa? jel ima ko takva iskustva jer ispada da se duplo dupla

Ako je sve kako navodis gore, nista u Hrvatskoj ne moras placat, ne vride ni 183 dana(jer vec placas porez ionako), a osim ove kartice za zdravstveno koju imas, tribas izvadit nasu. Moras ic na HZZO ali kod osiguranja za strane drzavljane. Oni ce ti objasnit sta da im doneses i dobit ces i nasu zdravstvenu koju najnormalnije koristis. Na rok od 5 godina.

mozzo Gavran Mile Selimir prof. avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Associazione Mozzi Italiani

Početno

a
    Citiraj Prvotno napisano od cruise line Vidi poruku
    A,ovo mi je promaklo da je Bracaduro sebe prozva necenzuriranim, ...
    Ma pustimo farabutta Brazzadura, rekli su stari ljudi davno "lija dlaku mijenja al' ćud nikako". Isto tako ne treba uopće odlaziti na njegov blog tj. trošiti vrijeme uzalud. Uostalom ako se taj imalo osjeća pomorcem - već se trebao učlaniti u UPH, kao što su se učlanili brojni časnici i rejtinzi.

Nego javia san se da izvijestim - imam nekoliko poljaka na brodu i kažu mi da ni oni ne moraju plaćati porez. Znamo da englezi ne plaćaju ako su izvan matične zemlje boravili preko 6 mjeseci. Takodjer Litva, Rusija, Filipini i mnoge druge zemlje ne ubiru slične harače od svojih pomoraca.

Izgleda mi da su naši grebivjetri bili najinventivniji po ovom pitanju!? Znamo da im u svijetu nema takmaca u vještini potkradanja vlastite zemlje i pučanstva. No, u našem slučaju potkradanje se izvodi novim sredstvima tj. ZAKONSKIM SREDSTVIMA, uz falše jednadžbe ili premise - tipa npr. "osiguran pomorac = zadovoljan pomorac".
    Posljednje uređivanje od Gavran Mile Selimir prof. : 09-30-2010 at 04:06 AM Razlog: bold
    "Ne dozvoli valovima morskim da nas razdvoje i da vrime koje smo proveli zajedno ostane samo u sjećanju."

> > > http://zagreb-forum.com/index.php?to...9.msg19539#new

guc
    guc je odsutan
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Vrana d.o.o.

Početno

Profesore

Nije bas sve tako jednostavno,sto se Poljaka tice.
    Poljska je s Norveskom sklopila sporazum o oporezivanju.Ako im norveska firma ne plati porez,a nece jer time apsolutno prestaju biti konkurentni kao jeftinija radna snaga,duzni su ga platiti u Poljskoj.
    Iz tog razloga moja firma do kraja godine minja norversku bandiru u maltesku,na svim brodovima.

Mashala.

prvi makine splitski kanal avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    splitski kanal

Početno

Po??tovani kolege,

Najnovija saznanja iz Porezne uprave Split, a u vezi zakonske obveze prijave pomorskog dohotka od strane pomoraca prilikom godi??nje prijave dohodaka je da od oko 6000 pomoraca prijavljenih u LK Split, njih vi??e od 50% za 2009 godinu nije predalo prijavu pomorskog dohotka, a postotak je i veči kod pomoraca koji nisu platili niti kune socijalno-mirovinskih davanja za 2009 godinu. Nitko nezna kakve će sankcije ti pomorci imati od strane Porezne uprave, HZZO-a, HMZO-a, ali svi znaju da im je socijalno osiguranje zagarantirano kao nezaposlenim osobama po Ustavu RH, pa ih po tome nitko ne zakida. Također, jedina je nepoznanica da li će moč produ?žavat neva?žeće pomorske brevete u LK i da li LK uopče ispituje plača li pomorac sva ova socijalno-mirovinskih davanja i obavljaju li svoju zakonsku obvezu prijave pomorskog dohotka?!

Također, ima veliki broj pomoraca, koji su nakon povratka sa broda, uredno platili socijalno-mirovinskih davanja za prija??nje razdoblje, te su potom se prijavili na plačanje dopunskog socijalnog-mirovinskog davanja i to vi??e nisu nikad prekinuli, tj. nisu nikad vi??e platili puni iznos socijalno-mirovinskih davanja za svoj čin na brodu??!! Zakonski su donekle čisti, jer plačaju bar ne??to, premda meni nije jasno kako prolaze kroz sistem jer to znači da im je status zamrznut, tj. sistem ih prepoznaje da su doma i nezaposleni, a oni i dalje idu na brod?? Sad je također jedina nepoznanica da li će i oni moč produ?žavat neva?žeće pomorske brevete u LK i da li su â??čistiâ?? isprid Porezne uprave, HZZO-a, HMZO-a, jer postoji vjerojatnost da neki od pomoraca plačaju dopunsko socijalno-mirovinska davanja, ali ne prijavljuju pomorski dohodak po zakonskoj obvezi prijave godi??nje prijave dohodaka i razne kombinacije obratnih slučajeva.

Da li se ovdi radi o dogovorenom projektu građanskog neposluha od strane nekoga ili su ljudi spontano sku?žili da se triba spasit od pljačke rođene domovine koja nije sposobna izač iz ekonomske krize na zdravim ekonomskim postavkama i teorijama, a ne pljačkajući i muzeći lovu jednoj skupini svojih građana koji niti rade ni privređuju u RH, ali realno imaju vi??e â???živogâ?? novca od ostalog stanovni??tva?

Na kraju se samo mo?žemo pitat koliki je broj pomoraca u RH koji ovo več rade, a da sustav mirno ??uti i broji neposlu??ne građane do zavr??nog udarca?

Kako komentrirat ovaj slučaj i kakve su posljedice za kompletan korpus pomoraca u RH?

Off
    Off je odsutan
    Mornar/Motorista Off avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Fimi Media d.o.o.

Početno

Ako im placa ide negdi van RH, mozda im mogu puhat (neznam po pitanju produzenja braveta), ali ako im placa dolazi na domacu banku to vec moze biti problematicno jer valjda znate da svaka devizna doznaka mora biti prijavljena poreznoj....no, mozda u ovoj ludoj drzavi projde i prica da im netko izvana salje solde na lipe oci
    "Red Bull daje nam krila, a Rakija pogon na sva cetiri (4 WD)."

kapo Foranin avatar
    Datum registracije
    Sep 2008
    Firma
    jadrolinija

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Offshore1975 Vidi poruku
    Ako im placa ide negdi van RH, mozda im mogu puhat (neznam po pitanju produzenja braveta), ali ako im placa dolazi na domacu banku to vec moze biti problematicno jer valjda znate da svaka devizna doznaka mora biti prijavljena poreznoj....no, mozda u ovoj ludoj drzavi projde i prica da im netko izvana salje solde na lipe oci
    Sta im se dogodi kad dodu obnovit brevete, jeli im kapetanija radi kakve probleme?

igi
    igi je odsutan
    Clan Posade igi avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Firma
    3rd Off @ QGTC

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Foranin Vidi poruku
    Sta im se dogodi kad dodu obnovit brevete, jeli im kapetanija radi kakve probleme?
    za sad kapetanija ne radi nikakve probleme ali sam načuo da bi za jo?? malo vremena kapetanija mogla prestati ovjeravati matrikulu bez potvrde o plaćenim doprinosima

2 e Marenos avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Swire Pacific

Početno

Ma to su gluposti,jer po STCW moraju ti potvrditi navigaciju ako je ima?? uredno zavedenu.Osim toga razgovarao sam sa jednom sutkinjom,u vezi ovoga javljanja na lučku kapetaniju poslje iskrcaja,i ona dijeli moje mi??ljenje da je to ograničavanje slobode kretanja.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •