Koji je najbolji (najjeftiniji) način za prijenos plaće iz banke u US na račun u HR?
Konkretnije, prijenos časničke plaće u USD svakih 2 tjedna na račun u HR ženi i djeci.
Nakon višesatnog kopanja po Internetu primjetio sam nekoliko stvari.
1. Western Union i Moneygram - čini mi se kao dosta skupa varijanta
2. Crew card/Access Card varijanta - šalje se poštom Access card doma za dizanje novaca na bankomatima, do 1000USD dnevno. Provizija nije strašna.
3. Moneybookers - uplate na online račun pa na kreditnu karticu. Provizija kod dizanja, relativno jeftino.
4. Online money transfer, Forex - E, sad. Ovo mi se čini kao najbolja varijanta. Npr.
http://www.tranzfers.com/ svi hvale do neba, a i izgleda mi idealno. Nemaju transfer fee za iznose preko 3000USD, izgleda da imaju i najbolje tečajeve. Vidljivi svi troškovi prije realizacije transfera. Čekam odgovor za quote mailom za konkretne detalje.
S obzirom da ste tu većina pomorci s višegodišnjim iskustvom, sigurno imate provjerene varijante za te stvari.
Još jedna stvarčica. Mislio sam da se uplate iz inozemstva mogu izvršiti isključivo na devizni račun u stranoj valuti. Znači dam SWIFT (BIC) i IBAN i sjedne lova na devizni (tek. ili žiro). Sad mi se čini da strana banka, ukoliko izvrši uplatu u HRK, automatizmom uplaćuje novce na kunski tekući (ili žiro) u banci. Da li je to moguće? Bilo bi idealno jer mi se čini da neki od ovih online money transfer servisa imaju bolji tečaj USD/HRK nego da isto radim kod nas u banci preko deviznog s naknadom.
BTW topic sam otvorio ovdje jer mi se činila najsličnija tema.