Sorry, nisam mogao staviti link, jer se clanak u cijelosti ne moze otvoriti ako niste NL online pretplatnik. Nize je clanak u cijelosti iz danasnjeg Novog Lista.
KALVARIJA POMORCA BORISA MU??EVIĆA, KOJEMU JE U AUSTRALIJI OPERIRANO SRCE
S tri bajpasa izgubio pravo na zdravstveno
U labirintu hrvatske birokracije Mu?ževiću su jednostavno rekli da gubi sva prava pri HZZO-u iako je 40 godina plaćao sve doprinose
Darko PAJIĆ
Srčani udar, silazak s broda, bolnica u Darwinu, pa operacija u Adelaideu i tri bajpasa. I kao da nije dosta muke, čim se vrati?? u Hrvatsku, zavr??i?? u su??ačkoj bolnici i ostane?? bez zdravstvenog osiguranja. Sve ovo nije nikakva fikcija, već natuknice iz nevjerojatne priče Borisa Mu?ževića, pomorca iz Kostrene, koji je u zadnjih ??est mjeseci pro??ao te??ku ?životnu kalvariju i jedva ostao ?živ da bi danas tro??io ?živce i vrijeme na borbu sa svemoćnom hrvatskom administracijom i birokracijom. S navr??ene 64 godine ?života svjestan je da vi??e nikada neće moći ploviti i da mu slijedi odlazak u mirovinu.
Priča Borisa Mu?ževića ujedno je sjajan pokazatelj tretmana kojeg Â?u?živajuÂ? pomorci u Hrvatskoj, ljudi koji moraju plaćati velike poreze, zdravstvene i mirovinske doprinose, a zauzvrat dobijaju malo ili gotovo ni??ta. Jer, Mu?žević ima sve moguće potvrde da dr?žavi u kojoj je gotovo 40 godina plaćao sve doprinose i namete nije du?žan ni jedne jedine lipe, ali danas svejedno ne mo?že dobiti knji?žicu zdravstvenog osiguranja, upravo kad je obolio i kad mu je ona najvi??e potrebna.
Sve je počelo 22. rujna pro??le godine u blizini obala Australije, gdje je Mu?ževića zadesila bol u prsima, temperatura, glavobolja i drugi simptomi, koje na početku nije shvatio ozbiljno.
â?? Mislio sam da je neki virus, oti??ao u kabinu i legao prespavati. Čak se idućeg dana učinilo da mi je malo bolje, ali je kapetan ipak inzistirao da se javim liječniku. Pristajali smo u Darwinu, pa je to bila prilika otići na pregled. Poslije bi isplovili i tko zna ??to bi bilo. Tamo su mi učinili koronografiju i vidjelo se da je srce prokrvarilo i da su mi su?žene arterije. Odmah su me smjestili u bolnicu u Darwinu, a nakon nalaza mi je organiziran prijevoz u pratnji medicinskog osoblja do Adelaidea, gdje su me onda operirali i ugradili tri bajpasa. Operacija je trajala ??est sati. Uglavnom poslije sam se dobro oporavljao, le?žao sam jo?? 14 dana i trebalo je da jo?? obavim rehabilitaciju u Australiji, ali su i oni valjda htjeli da me se ??to prije rije??e. Pristao sam vratiti se doma i krenuo sam na put 28. listopada. Jedan dan sam jo?? čekao u Singapuru, pa sam ukupno dva dana putovao do Rijeke, priča Mu?žević, kojemu se od svih silnih napora na putu stanje ponovo ozbiljno pogor??alo.
Nedugo nakon ??to je Mu?žević zavr??io u bolnici u Darwinu, njegova supruga Karmela oti??la je u Lučku kapetaniju Rijeka kako bi prijavila da je suprug bolestan i da je iskrcan s broda u Australiji. Tu su počeli prvi problemi. Jer, supruga je informirana da bi ona morala imati punomoć od supruga kako bi prijavila silazak s broda i početak bolovanja, a isto se shodno Â?mudrimÂ? zakonskim odredbama pribavlja kod javnog bilje?žnika. Uzalud su pritom bili argumenti da se Boris u bolnici u Darwinu bori za ?život, pa ba?? i ne mo?že tra?žiti bilje?žnike po Australiji.
Kad je Mu?žević konačno stigao u Rijeku počeo je osjećati tegobe i bolove, te??ko je disao i mučio se četiri dana prije negoli je ipak potra?žio pomoć u su??ačkoj bolnici. Tamo su mu iz pluća izvadili litru vode i tako mu spasili ?život. Za administraciju se brinula supruga Karmela, koja je konačno uspjela prijaviti iskrcaj supruga s broda, bolnicu iPomorci bez obitelji umrli bi bez ikakvih prava?
Mu?žević na temelju svog iskustva postavlja sasvim logično pitanje.
â?? Zamislite kako je pomorcima, koji nemaju obitelji, ?žene, djece i rodbine. ?*to ako nemaju nikoga kome bi dali punomoć i kad se vrate u Hrvatsku? Pa oni bi ostali prepu??teni sudbini, ostavljeni da umru bez ikakvih prava, iako cijeli ?život po??teno rade i plaćaju sve doprinose. Sve ovo i govorim zato ??to će se nekom drugom sutra desiti isto ??to i meni, mo?žda i gore. To treba spriječiti, govori Mu?žević.
sve ostalo, ali je onda bila prisiljena pribavljati i neku drugu dokumentaciju. Primjerice, potvrdu Porezne uprave da njezin suprug nema dugovanja prema dr?žavi. Potvrdu staru oko deset mjeseci nisu priznavali u HZZO-u, trebala je svje?žija. Na kraju su Mu?ževiću konačno dali zdravstvenu iskaznicu. I taman kad se oporavio i oti??ao na rehabilitaciju u Opatiju, uslijedio je novi ??ok. Isteklo mu je zdravstveno osiguranje, ispostavilo se da mu je HZZO upisao osiguranje u trajanju od svega mjesec dana. Račun za rehabilitaciju tek treba stići na naplatu.
â?? Svaki put kad se iskrcam du?žan sam javiti se u Lučku kapetaniju, koja onda obavje??tava sve ostale institucije o tome, pa se automatizmom produ?žava zdravstveno osiguranje, govori Mu?žević, pokazujući pečatirane potvrde HZZO-a iz kojih se jasno vidi da je u vrijeme boravka na brodu, pa čak i poslije iskrcaja u Australiji, imao uredno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Čemu ono u praksi slu?ži nemoguće je shvatiti osim ako netko ne misli da hrvatski liječnici putuju liječiti pomorce po svijetu ili da HZZO plaća bolničke tro??kove u Australiji. Njih je, naravno, podmirila kompanija. I kad je već tako, bilo bi minimalno očekivati da po povratku u domovinu čovjek treba imati pravo na osiguranje. Karmela Mu?žević govori da su joj na HZZO-u rekli da je ona morala prijaviti da joj je suprug ponovo u statusu nezaposlenog, a taj status se stječe odmah poslije iskrcaja s broda. Kako je Mu?žević zavr??io u bolnici na drugom kraju svijeta, to se nije moglo učiniti bez punomoći. Iz labirinta hrvatske birokracije nije bilo izlaza.
â?? Jednostavno su mi rekli da moj suprug sada gubi sva prava i vi??e ni na koji način ne mo?že dobiti zdravstvenu knji?žicu. U vrijeme kad su mu dali knji?žicu na svega mjesec dana, nitko mi nije rekao ni riječi o tome da je trajanje osiguranja tako kratko i da supruga moram odmah prijaviti kao nezaposlenog. Nakon svega nismo znali ??to dalje učiniti, govori Karmela, čiji se suprug zatim obratio za pomoć Sindikatu pomoraca Hrvatske, gdje rade na njegovom slučaju.
U međuvremenu je Mu?žević za mjesec dana bolovanja dobio naknadu od HZZO-a od 830 kuna. Da stvar bude jo?? gora i da dr?žavna administracija na jo?? originalniji način poka?že svoju be??ćutnost, pobrinulo se bizarno i neugodno iskustvo kroz koje prolazi supruga Karmela.
â?? Na??a liječnica opće prakse mi je kazala da je kod nje do??ao zahtjev HZZO-a da se procijeni jesam li ja psihofizički sposobna za prijavljivanje iskrcaja mog uspruga. Ostala sam potpuno zatečena jer netko sada valjda sumnja u moj zdrav razum, govori gospođa Karmela.
efilet
Supruzi Karmeli nitko nije rekao da Mu?ževića mora odmah prijaviti kao nezaposlenog, da bi mu HZZO produljio osiguranje

LinkBack URL
About LinkBacks
Odgovori s citatom

> > >