Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/43
    Electrician giligili avatar
    Datum registracije
    May 2009
    Firma
    offshore

Početno Clanak -Novi List 07/03/2010

Sorry, nisam mogao staviti link, jer se clanak u cijelosti ne moze otvoriti ako niste NL online pretplatnik. Nize je clanak u cijelosti iz danasnjeg Novog Lista.

KALVARIJA POMORCA BORISA MU??EVIĆA, KOJEMU JE U AUSTRALIJI OPERIRANO SRCE
    S tri bajpasa izgubio pravo na zdravstveno

U labirintu hrvatske birokracije Mu?ževiću su jednostavno rekli da gubi sva prava pri HZZO-u iako je 40 godina plaćao sve doprinose

Darko PAJIĆ

Srčani udar, silazak s broda, bolnica u Darwinu, pa operacija u Adelaideu i tri bajpasa. I kao da nije dosta muke, čim se vrati?? u Hrvatsku, zavr??i?? u su??ačkoj bolnici i ostane?? bez zdravstvenog osiguranja. Sve ovo nije nikakva fikcija, već natuknice iz nevjerojatne priče Borisa Mu?ževića, pomorca iz Kostrene, koji je u zadnjih ??est mjeseci pro??ao te??ku ?životnu kalvariju i jedva ostao ?živ da bi danas tro??io ?živce i vrijeme na borbu sa svemoćnom hrvatskom administracijom i birokracijom. S navr??ene 64 godine ?života svjestan je da vi??e nikada neće moći ploviti i da mu slijedi odlazak u mirovinu.
    Priča Borisa Mu?ževića ujedno je sjajan pokazatelj tretmana kojeg Â?u?živajuÂ? pomorci u Hrvatskoj, ljudi koji moraju plaćati velike poreze, zdravstvene i mirovinske doprinose, a zauzvrat dobijaju malo ili gotovo ni??ta. Jer, Mu?žević ima sve moguće potvrde da dr?žavi u kojoj je gotovo 40 godina plaćao sve doprinose i namete nije du?žan ni jedne jedine lipe, ali danas svejedno ne mo?že dobiti knji?žicu zdravstvenog osiguranja, upravo kad je obolio i kad mu je ona najvi??e potrebna.
    Sve je počelo 22. rujna pro??le godine u blizini obala Australije, gdje je Mu?ževića zadesila bol u prsima, temperatura, glavobolja i drugi simptomi, koje na početku nije shvatio ozbiljno.
    â?? Mislio sam da je neki virus, oti??ao u kabinu i legao prespavati. Čak se idućeg dana učinilo da mi je malo bolje, ali je kapetan ipak inzistirao da se javim liječniku. Pristajali smo u Darwinu, pa je to bila prilika otići na pregled. Poslije bi isplovili i tko zna ??to bi bilo. Tamo su mi učinili koronografiju i vidjelo se da je srce prokrvarilo i da su mi su?žene arterije. Odmah su me smjestili u bolnicu u Darwinu, a nakon nalaza mi je organiziran prijevoz u pratnji medicinskog osoblja do Adelaidea, gdje su me onda operirali i ugradili tri bajpasa. Operacija je trajala ??est sati. Uglavnom poslije sam se dobro oporavljao, le?žao sam jo?? 14 dana i trebalo je da jo?? obavim rehabilitaciju u Australiji, ali su i oni valjda htjeli da me se ??to prije rije??e. Pristao sam vratiti se doma i krenuo sam na put 28. listopada. Jedan dan sam jo?? čekao u Singapuru, pa sam ukupno dva dana putovao do Rijeke, priča Mu?žević, kojemu se od svih silnih napora na putu stanje ponovo ozbiljno pogor??alo.
    Nedugo nakon ??to je Mu?žević zavr??io u bolnici u Darwinu, njegova supruga Karmela oti??la je u Lučku kapetaniju Rijeka kako bi prijavila da je suprug bolestan i da je iskrcan s broda u Australiji. Tu su počeli prvi problemi. Jer, supruga je informirana da bi ona morala imati punomoć od supruga kako bi prijavila silazak s broda i početak bolovanja, a isto se shodno Â?mudrimÂ? zakonskim odredbama pribavlja kod javnog bilje?žnika. Uzalud su pritom bili argumenti da se Boris u bolnici u Darwinu bori za ?život, pa ba?? i ne mo?že tra?žiti bilje?žnike po Australiji.
    Kad je Mu?žević konačno stigao u Rijeku počeo je osjećati tegobe i bolove, te??ko je disao i mučio se četiri dana prije negoli je ipak potra?žio pomoć u su??ačkoj bolnici. Tamo su mu iz pluća izvadili litru vode i tako mu spasili ?život. Za administraciju se brinula supruga Karmela, koja je konačno uspjela prijaviti iskrcaj supruga s broda, bolnicu iPomorci bez obitelji umrli bi bez ikakvih prava?

Mu?žević na temelju svog iskustva postavlja sasvim logično pitanje.
    â?? Zamislite kako je pomorcima, koji nemaju obitelji, ?žene, djece i rodbine. ?*to ako nemaju nikoga kome bi dali punomoć i kad se vrate u Hrvatsku? Pa oni bi ostali prepu??teni sudbini, ostavljeni da umru bez ikakvih prava, iako cijeli ?život po??teno rade i plaćaju sve doprinose. Sve ovo i govorim zato ??to će se nekom drugom sutra desiti isto ??to i meni, mo?žda i gore. To treba spriječiti, govori Mu?žević.
    sve ostalo, ali je onda bila prisiljena pribavljati i neku drugu dokumentaciju. Primjerice, potvrdu Porezne uprave da njezin suprug nema dugovanja prema dr?žavi. Potvrdu staru oko deset mjeseci nisu priznavali u HZZO-u, trebala je svje?žija. Na kraju su Mu?ževiću konačno dali zdravstvenu iskaznicu. I taman kad se oporavio i oti??ao na rehabilitaciju u Opatiju, uslijedio je novi ??ok. Isteklo mu je zdravstveno osiguranje, ispostavilo se da mu je HZZO upisao osiguranje u trajanju od svega mjesec dana. Račun za rehabilitaciju tek treba stići na naplatu.
    â?? Svaki put kad se iskrcam du?žan sam javiti se u Lučku kapetaniju, koja onda obavje??tava sve ostale institucije o tome, pa se automatizmom produ?žava zdravstveno osiguranje, govori Mu?žević, pokazujući pečatirane potvrde HZZO-a iz kojih se jasno vidi da je u vrijeme boravka na brodu, pa čak i poslije iskrcaja u Australiji, imao uredno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Čemu ono u praksi slu?ži nemoguće je shvatiti osim ako netko ne misli da hrvatski liječnici putuju liječiti pomorce po svijetu ili da HZZO plaća bolničke tro??kove u Australiji. Njih je, naravno, podmirila kompanija. I kad je već tako, bilo bi minimalno očekivati da po povratku u domovinu čovjek treba imati pravo na osiguranje. Karmela Mu?žević govori da su joj na HZZO-u rekli da je ona morala prijaviti da joj je suprug ponovo u statusu nezaposlenog, a taj status se stječe odmah poslije iskrcaja s broda. Kako je Mu?žević zavr??io u bolnici na drugom kraju svijeta, to se nije moglo učiniti bez punomoći. Iz labirinta hrvatske birokracije nije bilo izlaza.
    â?? Jednostavno su mi rekli da moj suprug sada gubi sva prava i vi??e ni na koji način ne mo?že dobiti zdravstvenu knji?žicu. U vrijeme kad su mu dali knji?žicu na svega mjesec dana, nitko mi nije rekao ni riječi o tome da je trajanje osiguranja tako kratko i da supruga moram odmah prijaviti kao nezaposlenog. Nakon svega nismo znali ??to dalje učiniti, govori Karmela, čiji se suprug zatim obratio za pomoć Sindikatu pomoraca Hrvatske, gdje rade na njegovom slučaju.
    U međuvremenu je Mu?žević za mjesec dana bolovanja dobio naknadu od HZZO-a od 830 kuna. Da stvar bude jo?? gora i da dr?žavna administracija na jo?? originalniji način poka?že svoju be??ćutnost, pobrinulo se bizarno i neugodno iskustvo kroz koje prolazi supruga Karmela.
    â?? Na??a liječnica opće prakse mi je kazala da je kod nje do??ao zahtjev HZZO-a da se procijeni jesam li ja psihofizički sposobna za prijavljivanje iskrcaja mog uspruga. Ostala sam potpuno zatečena jer netko sada valjda sumnja u moj zdrav razum, govori gospođa Karmela.

efilet
    Supruzi Karmeli nitko nije rekao da Mu?ževića mora odmah prijaviti kao nezaposlenog, da bi mu HZZO produljio osiguranje

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Zbog ovakvih stvari u svakom civiliziranom drustvu ministri bi sami davali ostavke ili bi ih se mijenjalo sa polozaja. Ali mi nismo civilizirano drustvo i nasi se ministri ne osjecaju odgovornima za kriminal po njihovim resorima i vjerojatno ne bi niciju savjest dotaklo da je kojim slucajem kolega radi njihovih zakona i puste birokracije izgubio zivot. Sreca da je ipak sve dobro zavrsilo, na stranu sve sto je morao proci. Ali ostaje i dalje cinjenica je da se ovo moze dogoditi svakome od nas, da je on samo jedan primjer. A sto je najzalosnije, mi placamo debelo da bi nas ovako tretirali.

Uz to, kad se vec i SPH spominje, nije li zalosno da jedan ovako kapitalan slucaj koji se itekako tice svih pomoraca u Hrvatskoj (cije bi interese SPH morao zastupati i to grupno a ne pojedinacno), izlazi sasvim slucajno u jednoj dnevnoj tiskovini a da se oni nisu ni oglasili o tome? Kome oni maglu prodaju da se bore za hrvatske pomorce? Od ovoga treba napraviti slucaj a SPH, kad su vec to znali, prvi su trebali reagirati i dignuti glas. Sramota i za drzavu i za SPH, koga god oni predstavljali

LINK
    Posljednje uređivanje od beerseeker : 03-07-2010 at 09:41 AM Razlog: Edit

asistent soferu Turist avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    tamo amo way

Početno

Ovo bi tribalo na portal i poslat i drugin novinama ako slucajno "nisu vidili"pa neka i jos neko objavi

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

Citiraj Prvotno napisano od beerseeker Vidi poruku
    Zbog ovakvih stvari u svakom civiliziranom drustvu ministri bi sami davali ostavke ili bi ih se mijenjalo sa polozaja. Ali mi nismo civilizirano drustvo i nasi se ministri ne osjecaju odgovornima za kriminal po njihovim resorima i vjerojatno ne bi niciju savjest dotaklo da je kojim slucajem kolega radi njihovih zakona i puste birokracije izgubio zivot. Sreca da je ipak sve dobro zavrsilo, na stranu sve sto je morao proci. Ali ostaje i dalje cinjenica je da se ovo moze dogoditi svakome od nas, da je on samo jedan primjer. A sto je najzalosnije, mi placamo debelo da bi nas ovako tretirali.

Uz to, kad se vec i SPH spominje, nije li zalosno da jedan ovako kapitalan slucaj koji se itekako tice svih pomoraca u Hrvatskoj (cije bi interese SPH morao zastupati i to grupno a ne pojedinacno), izlazi sasvim slucajno u jednoj dnevnoj tiskovini a da se oni nisu ni oglasili o tome? Kome oni maglu prodaju da se bore za hrvatske pomorce? Od ovoga treba napraviti slucaj a SPH, kad su vec to znali, prvi su trebali reagirati i dignuti glas. Sramota i za drzavu i za SPH, koga god oni predstavljali

LINK
    Bilo je o tome na Bracinu blogu...

Umjesto da rije??e problem pomorcu i da ga uvedu u sustav, jer je IZ OPRAVDANOG RAZLOGA kasnio s prijavom, gospoda iz HZZO nastavljaju s prepucavanjem i tra?že â??PEDRAâ?ť.

Evo ja sam va?? â??Pedroâ?ť JA SAM KRIV ?*TO STE VI BLESAVI I NE MO??ETE RJE?*ITI JEDNOSTAVNU STVAR, NEGO MALTRETIRATE LJUDE. Samo dajte vi??e rje??ite problem.

Zamislite ??to sada ispituju.
    Je li supruga bila dobrog psiho-fizičkog stanja da je ona mogla na vrijeme prijavtiti supruga u HZZO?

Moje je pitanje vrlo jednostavno:

Jeste li vi bili na psihijatarskom promatranju, vi ??to postavljate takova pitanja? Ako jo?? niste, hitno i hitro se javite i to s pid?žamom, jer vas neće pustiti doma.

Za one ozbiljne ljude pitanje:
    Kako se to mo?že osjećati supruga u Hrvatskoj, kojoj je suprug (s kojim je odgojila djecu i načekala se povratka s njegovih putovanja i nastrepila se zbog zloće mora) u Australiji u bolnici
    zbog PRETRPLJENOG INFARKTA,
    zbog čekanja na operativni zahvat,
    zbog ponovnog hospitaliziranja,
    zbog ugradnje dva ili tri stenta (ne zanm vi??e točno),
    zbog dolaska kući da bi zavr??io u bolnicu na Su??aku,
    pa na talasoterapiju.

Koja u svoj toj gu?žvi, po prispjeloj dokumentaciji iz Australije ode prijaviti supruga u lučku kapetaniju.

Kako se mo?že osjećati bilo tko u takovoj situaciji i da ga jo?? maltretira HZZO.

Poni?ženo, uvređeno, razočarano.

Gospodo u HZZO-u sram vas bilo.

kap.Predrag Brazzoduro â?? BEZ CENZURE

Filed under: POMORCI I HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE | Komentiraj Â?
    LO?*A PRIČA â?? ALI NA ??ALOST ISTINITA
    Posted on February 15, 2010 by pbrazzoduro

Samo neuređena dr?žava nema strategiju razvoja za nju značajne privredne grane. U Hrvatskoj, čiji se čelnici vole hvalisati da su Hrvatsku napravili pomorskom zemljom, niti u jednom segmentu nema potvrde opredjeljenja za pomorstvo. Dapače, iz dana u dan nam pokazuju da je njihova moć hvalisanja pomorstvom, obrnuto proporcionalna učinjenom.

Na sreću i pamet se preispituje?!

Priča 1.

â??Novim socijalnim paketom, pobolj??ali smo socijalni polo?žaj hrvatskog pomorca i njegove obiteljiâ?ť, ka?žu â??ONIâ?ť.
    Novim socijalnim paketom samo ste zagrabili u d?žep pomorca i natovarili mu jo?? jednu <em>â?ťpokoruâ?ť</em> na leđa. I njemu i njegovoj obitelji. Ima li igdje na svijetu primjer kao ovaj:

Pomorca iskrcaju u bolnicu u inozemstvu u stanju kome. Provede u njoj mjesece prije nego mu se operativnim zahvatima pomogne i po??alje kući na nastavak terapije.
    Uredno prijavljen Lučkoj kapetaniji na odlasku, prijavljuje se po dolasku. Ista ga odjavi i prijavi na HZZO.
    Nema zdravstveno osiguranje (izgubio pravo), jer se nije javio u roku od mjesec dana po iskrcaju s broda.
    Ali nije ni mogao bio je u bolnici u komi.
    Ma ??ata nije mogao, morao je.

Glavno da je platio, a platio je. Glavno da su mu â??oniâ?ť pobolj??ali socijalni polo?žaj i njega i njegove obitelji.
    â??Vas ima samo 12 000. To je za nas pâ??.. dimâ?ť â?? USUĐUJU SE REĆI â??ONIâ?ť!?
    Hvala im na iskrenosti!

2 e Marenos avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Swire Pacific

Početno

Ovaj me članak jako naljutio,pa sam morao ne??to učiniti.Ovakav sam mail poslao Jaci:

Gospođo predsjednice,
    Ovaj dolje navedeni članak iz Novoga Lista me natjerao da vam ovo napi??em jer vi??e ne mogu trpiti besčutnost va??e vlade prema hrvatskim pomorcima.Zar nije sramota ovakvo tretiranje pomorca koji je svoj cijeli ?životni vijek po??teno i te??ko radio?
    Va??i ministri su ovu pomorsku sramotu Republike Hrvatske nazvali reformom,kojom če pomorci napokon steći svoja prava.I jo?? su i ponosni na takvu reformu,koju mi do?življavamo neprijateljskim odnosom vlade prema nama.Va??i omiljeni ministri, Kalmeta i ?*uker,prvi je podigao ove godine namete na zdravstveno i mirovinsko iako su zbog krize mnoge kompanije smanjile plače,a dosta je pomoraca i ostalo bez posla, ,a drugi nas prisiljava da odradimo 183 dana na palubi brodova ako će nas osloboditi astronomskoga poreza,iako većina evropskih dr?žava,pa čak i Rusija,priznaju 183 dana van zemlje.?*uker vjerovatno nije ni bio na brodu osim na trajektu,pa niti ne razumije ??ta radi,osim da je prona??ao novi rudnik,i nove ?žrtve koje će guliti,ali se čudim Kalmeti koji je iz Zadra,koji je grad pomoraca.Mo?žda je to uradio da bi postigao koji poen kod vas, kad mu se tresla stolica,zbok koruptivnih afera iz njegovog kopnenog dijela ministarstva.
    Nadam se da čete razumijeti moju ljutnju,ali se ne nadam da čete ne??to i učiniti,ovo je pismo samo zato da vidite u kakvoj nesređenoj dr?žavi moarmo ?živjeti i trpiti nepravde.

Lijep pozdrav

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Svaka cast gili gili sad cu potraziti clanak i staviti ga u cijelosti na portal jer to je sramota sta nam rade. A MArenos i tebi svaka cast ali Care nece oni taj mail ni procitati jer obraza nemaju
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

Odlično si reka, ali oće li to doć do nje...???

olika ccyp avatar
    Datum registracije
    Jun 2009
    Firma
    chantier

Početno

Citiraj Prvotno napisano od zrile Vidi poruku
    Odlično si reka
    svaka čast Marenos. Ja sam jutros čitala oko 8 samo dio dostupnog članaka na netu, pa se i??la spustit u grad kupit novine, jer me zaintrigiralo.

ali oće li to doć do nje...???
    trebalo bi , jer znam slucajeve vise od jednoga ( u zadnje vrijeme) na koje smo joj ukazali putem maila, dobili smo i odgovore, u njeno ime od ureda odnosa sa javno??ću, a znali smo da je ipak do??lo do nje, jer su se stvari pomaknule sa "crne točke" i reagirala je na na??a obračanja.

No iako mislim, da u nekim ovakvim slučajevima trebalo bi se oglasiti kao Udruga, ako ni??ta vi??e dvije crtice u Novinama, kao reakcija na događanja ( ovo ili slično) , da se spomene UPH, jer bojim se da "drugi" nece propustiti priliku.
    ....They say be afraid
    you're not like the others,
    different DNA, they dont understand U.......
    KP

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Zaj mi covika ali ova stoka razumi samo zakon sile..Tuzno ali je tako.Evo seljaci koji su ma sto mi govorili najveci paraziti drzavnog proracuna uz brodogradnju i lazne branitelje i penzionere koji kostaju sve nas evo vec 6. dan provode samovolju i traze ovo i ono.Ni jedan od onih traktora nema ispod 200 konja(vrijednost traktora po konju cca 600-700 erla) a koje im je drzava sufinancirala sa cca 70%.I sad oce poticaj jer inace ne mogu biti rentabilni(2000 kuna po hektaru i niko ga ne pita je li taj hejtar on obradjuje zato i ne zele repromaterijal nego lovu jer koji ce mu kurac gnojivo kad nema namjeru nista sadit).A glupi hrvatski pomorac muci i bleji.I neka mu bolje nije ni zasluzija.

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Bilo je o tome na Bracinu blogu...
    Jos veca blamaza. Bracin blog da je relevantniji za hrvatsko pomorstvo u cijelini od ITF-a priznatog SPH...

Marenos, svaka cast

Barba belboy avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Bourbon Offshore Greenmar

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Frankie Vidi poruku
    Zaj mi covika ali ova stoka razumi samo zakon sile..Tuzno ali je tako.Evo seljaci koji su ma sto mi govorili najveci paraziti drzavnog proracuna uz brodogradnju i lazne branitelje i penzionere koji kostaju sve nas evo vec 6. dan provode samovolju i traze ovo i ono.Ni jedan od onih traktora nema ispod 200 konja(vrijednost traktora po konju cca 600-700 erla) a koje im je drzava sufinancirala sa cca 70%.I sad oce poticaj jer inace ne mogu biti rentabilni(2000 kuna po hektaru i niko ga ne pita je li taj hejtar on obradjuje zato i ne zele repromaterijal nego lovu jer koji ce mu kurac gnojivo kad nema namjeru nista sadit).A glupi hrvatski pomorac muci i bleji.I neka mu bolje nije ni zasluzija.
    Frankie ja to vidim malo drugacije. Na stranu to sto su oni "paraziti drzavnog proracuna" ali njima su te potpore obecane i mnogi od njih su usli u kapitalna ulaganja na osnovu tih obecanih potpora i planirali sjetvu / poslove na osnovu tih potpora. Sada su dosli u situaciju da im se kaze dobit ces samo 60% od toga i to na rate i po mogucnosti u repromaterijalu koji ce ti drzava na kompenzaciji zaracunati i do 30% skuplje nego da ga nabavljas sam redovnim putem. Po meni to bi bilo slicno kao da tebi ili meni brodovlasnik po zavrsenom ugovoru kaze platit cu ti samo 60%posto od onoga sto smo ugovorili i to mozes dobit u nekoliko rata a po mogucnosti naplati se u tutama i radnim cipelama i racuna ti tutu ili cipele 100 USD. Ljudi traze ono sto su zaradili svojim radom i sto je bilo ugovoreno. Nisu oni krivi sto nasa Vlada novce koji su bili namjenjeni potporama preusmjeri u pokrivanje kradje zita u Djakovstini i slicnih malverzacija.
    Navigati se mora ...

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Ma u to ja ne ulazim i slazem se da im treba isplatit to sta im je obecano.A zasto im je to obecano to je drugi par postola.Obecano im je iz razloga kupovine glasova,sutnje,socijalnog mira kao i svima ostalima.Pored toga o poljoprivredi znam malo vise pa znam koliko te pripreme za kukuruz,senicu i uljanu repicu i samo bavljenje njima godisnje oduzimaju vremena(cca mjesec do maximalno 2)
    Ljudi ne traze nesto sta su zaradili svojim radom jer da zive od svoga rada poticaj im ne bi trebao.U usranoj Nizozemskoj bez sunca i non stop kise su vidili di je lova u poljoprivredi i da poljoprivreda nije samo kukuruz i psenica.A sad da te pitam zasto meni netko ne da 30 iljada erla godisnje sta idem radit vanka i sto zivim od svoga rada.Sto mi netko ne da to jer sam nekom drugom ovdje oslobodija radno misto.Zasto ja ne bi zivija malo od poticaja da me se potice da idem vani da radim i zaradjujem.
    Smisao poticaja je da oni vide da se od psenice i kukuruzu ne moze zivit i da se preorjentiraju,ali oni to ne zele.Zele zivit ne radeci nista barem velika vecina njih.I zasto bi ja sada trebao pokazivat sazaljenje.Pa tko mene sazaljeva?? Imam sa ovim jebenim zanimanjem 5000 kuna mjesecno troska u prosjeku bez da ista stavim u usta,ali to je moj izbor kao sto je njihov izbor da budu seljaci jel tako druze????

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

NAPUTAK ZA POMORCE U VEZI STJECANJA PRAVA NA PLAĆENO BOLOVANJE U SLUČAJU OZLJEDE NA RADU ILI PROFESIONALNOG OBOLJENJA

- Prvo provjeriti da li je zaista prijavljen na zdravstveno osiguranje kao pomorac.
    - Potrebno je popuniti tiskanicu "prijava o OZR" u 8 primjeraka. Pomorac je popunjava sam jer se tretira kao samozaposlenik. Zadnju stranicu tiskanice prijave OZR popunjava izabrani specijalista medicine rada koji ej pomorcu određen ili ga je sam izabrao (to je najče??će onaj kod kojega se pomroac pregledava za produ?ženje pomorske knji?žice).
    - Pomorac mora donijeti na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za??tite zdravlja na radu svu medicinsku dokumentaciju o ozljedi oili profesionalnom oboljenju i liječenju prevednu na hrvatski ( kako bi specijalista medicine rada popunio tiskanicu), a po mogućnosti i izvadak iz brodskog dnevnika o ozljedi na radu.
    - Specijalista medicine rada otvara bolovanje sa danom nastanka ozljede, ali s pravom naknade osiguraniku tek od povratka u Hrvatsku.
    - Ujedno pomorac mora donijeti na Zavod za zdravstveno osiguranje za??tite zdravlja na radu potvrdu od porezne uprave da NEMA dugovanja ili karticu porezne uprave za sve doprinose.
    - Isplata naknade vr??i se direktno osiguraniku na njegov tekući račun koji treba dostaviti, a doznaku o bolovanju treba donijeti najkasnije do 10.-og u mjesecu za prethodni mjesec, da bi redovno dobivao svoju naknadu.
    - Svakog pomorca koji je iskrcan sa broda zbog ozljede ili profesionalnog oboljenja i nalazi se na bolovanju po prestanku radnog odnosa, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za??tite zdravlja na radu ga prijavljuje na zdravstveno i mirovinsko osiguranje po toj osnovi te mu se upisuje sta?ž u radnu knji?žicu.
    - Po prestanku bolovanja, Zavod za zdravstveno osiguranje za??tite zdravlja na radu ga ODJAVLJUJE te se mo?že prijaviti na zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba do ponovnog ukrcaja na brod.

Barba belboy avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma

Početno

Ma u to ja ne ulazim i slazem se da im treba isplatit to sta im je obecano.A zasto im je to obecano to je drugi par postola.Obecano im je iz razloga kupovine glasova,sutnje,socijalnog mira kao i svima ostalima.Pored toga o poljoprivredi znam malo vise pa znam koliko te pripreme za kukuruz,senicu i uljanu repicu i samo bavljenje njima godisnje oduzimaju vremena(cca mjesec do maximalno 2)
    Ljudi ne traze nesto sta su zaradili svojim radom jer da zive od svoga rada poticaj im ne bi trebao.U usranoj Nizozemskoj bez sunca i non stop kise su vidili di je lova u poljoprivredi i da poljoprivreda nije samo kukuruz i psenica.A sad da te pitam zasto meni netko ne da 30 iljada erla godisnje sta idem radit vanka i sto zivim od svoga rada.Sto mi netko ne da to jer sam nekom drugom ovdje oslobodija radno misto.Zasto ja ne bi zivija malo od poticaja da me se potice da idem vani da radim i zaradjujem.
    Smisao poticaja je da oni vide da se od psenice i kukuruzu ne moze zivit i da se preorjentiraju,ali oni to ne zele.Zele zivit ne radeci nista barem velika vecina njih.I zasto bi ja sada trebao pokazivat sazaljenje.Pa tko mene sazaljeva?? Imam sa ovim jebenim zanimanjem 5000 kuna mjesecno troska u prosjeku bez da ista stavim u usta,ali to je moj izbor kao sto je njihov izbor da budu seljaci jel tako druze????
    Ma to je sve pet, ali kad gledam koga bi radje financirao iz drzavnog proracuna u svakom slucaju bi radje dao seljaku nego muzu Kolinde Grabar Kitarovic ili sluzbenicima u birokraciji kojima je najveci cilj u zivotu zakomplicirati drugim ljudima zivot. Osim toga da nisu pokrivali kradje iz proracuna ne bi bili ni upola tako losoj situaciji kao sto smo sad.
    Navigati se mora ...

2 e Marenos avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Swire Pacific

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Dalmos Vidi poruku
    Svaka cast gili gili sad cu potraziti clanak i staviti ga u cijelosti na portal jer to je sramota sta nam rade. A MArenos i tebi svaka cast ali Care nece oni taj mail ni procitati jer obraza nemaju
    Ma znam ja to,ali morao sam ne??to učiniti,jer sam se razljutio.

mozzo Gavran Mile Selimir prof. avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Associazione Mozzi Italiani

Početno

... Pa tko mene sazaljeva?? Imam sa ovim jebenim zanimanjem 5000 kuna mjesecno troska u prosjeku bez da ista stavim u usta,ali to je moj izbor kao sto je njihov izbor da budu seljaci jel tako druze????

Dobro si ovo rekao dru?že...

Al' kada se sve uzme u račun to je i preko 5000 kuna mjesečno. Mislim da ni seljaci nisu u boljem polo?žaju. Iako gle, prije neki dan sam vidio negdje blitva stoji 20 kuna po kilogramu... Pitao sam odakle je i dobio odgovor da je na??a dolje iz neretvanskog područja!
    "Ne dozvoli valovima morskim da nas razdvoje i da vrime koje smo proveli zajedno ostane samo u sjećanju."

> > > http://zagreb-forum.com/index.php?to...9.msg19539#new

1/0 Potok 69 avatar
    Datum registracije
    Aug 2009
    Firma
    Carnival Cruise Line

Početno

Ekipa,
    tako je to kada ne zivimo u pravnoj drzavi .... zakon o cijelom ovom nasem jadu - staz i socijalno, dosnesen je blago receno traljavo, kao u ostalom i masu drugih zakona koji se onda mijenjaju u hodu. Drzava je po hitnoj proceduri provela zakon da se harac pocne sto prije skupljati iako bas ona (drzava i njene institucije) nisu bile spremne za njega. Primjer je izmedju ostalog ovaj pomorac koji je svoje obaveze ispunio a kada je nazalost trebao svoja prava ono - sipak!? Znam da Talijani npr. placaju velike doprinose u korist mirovinskog ali imaju i super penzije a o Casa Maritimi (koju nazalost iskoristavaju kapom i sakom) da se i ne govori ... Gdje je nasa Casa Maritima, gdje su nasa prava??

@Frankie
    gle seljaci su vrlo slicni nama - u cijeloj prici nisu vazni poticaji ni obecanja!
    U vijestima pa cak i sami seljaci uporno presucuju da im vec 6 mjeseci nije placena ljetina koju su predali i drzava je preuzela. Dakle drzava im je duzna!! Poticajima i obecanjima drzava samo kupuje vrijeme. I nije to samo Djakovstina - osobno znam primjer (zena mi je Slavonka) gdje je poljoprivrednik presao na uzgoj duhana i za njega mu tvornica duhana Rovinj plati unaprijed a drzava mu za psenicu duguje vec 6 mjeseci. E sad , reci ces pa nek uzgaja samo duhan - nemoze jer se kod nas otkupljuje samo dio za nase potrebe a i prijelazak je jako skup.
    Tako ce biti i nama - mi uporno i uredno uplacujemo mirovinsko i socijalno a kasnije figa kako vidimo iz danasnjeg primjera. Kakva je logika da netko sa 45 ili 50 godina pocinje placati staz??? Kada ce on u penziju i kolika ce ona biti??

mozzo Gavran Mile Selimir prof. avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Associazione Mozzi Italiani

Početno

Citiraj Prvotno napisano od beerseeker Vidi poruku
    Zbog ovakvih stvari u svakom civiliziranom drustvu ministri bi sami davali ostavke ili bi ih se mijenjalo sa polozaja. Ali mi nismo civilizirano drustvo i nasi se ministri ne osjecaju odgovornima ...

LINK

Beerseeker,

Jasno je da još nismo na takvom stupnju da bi se ONI osjećali odgovornima. Zapravo oni imaju privilegiju totalne neodgovornosti. Ovdje je zanimljivo, odnosno izgleda kako npr. nije uopće važno da li plaćaš redovno i koliko dugo, nego eto - važno je da si se prijavio kao nezaposlen. Znači netko tko uopće ne radi i redovno se prijavljuje na burzu 20 godina ima pravo na zdravstvenu zaštitu, a onaj što je za toliko vremena (ili duže) plaćao neće imati to pravo kao u ovom slučaju.

Zatim, što je s onom retorikom koja govori "pomorac je obavezno osigurana osoba", a s druge strane postoje građani koji ne mogu biti osigurani. U takve građane spadamo izgleda i mi kada se vratimo u domaju!

Mašala država!
    "Ne dozvoli valovima morskim da nas razdvoje i da vrime koje smo proveli zajedno ostane samo u sjećanju."

> > > http://zagreb-forum.com/index.php?to...9.msg19539#new

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

da pravna drzava,nema ni p od toga,danas me na ravnoj cesti,izvan mista zaustavi i da je ogranicenje 50,a ja 88,pa jebate,500kn za neku stvar,jos san uspija spasit da nije soma i bod,ali sve je u kurcu,pa isa san prosle godine do dubrovnika i kako san bija legero,iden probat po propisu-5ipo uri,vratija se za manje od 3,mislin,triba minjat puno stvari ode,ali prvo nesposobne majmune u vladi i saboru,nije bas tema,ali riga mi se vise,ne boli me 500kn,boli me kome san ih mora dat,i lako za mene,da tako zaustavi kojega penzionera,uzme coviku cetvrtinu penzije za nista,sramota

Barba belboy avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Gavran Mile Selimir prof. Vidi poruku
    Beerseeker,

Jasno je da jo?? nismo na takvom stupnju da bi se ONI osjećali odgovornima. Zapravo oni imaju privilegiju totalne neodgovornosti. Ovdje je zanimljivo, odnosno izgleda kako npr. nije uopće va?žno da li plaća?? redovno i koliko dugo, nego eto - va?žno je da si se prijavio kao nezaposlen. Znači netko tko uopće ne radi i redovno se prijavljuje na burzu 20 godina ima pravo na zdravstvenu za??titu, a onaj ??to je za toliko vremena (ili du?že) plaćao neće imati to pravo kao u ovom slučaju.

Zatim, ??to je s onom retorikom koja govori "pomorac je obavezno osigurana osoba", a s druge strane postoje građani koji ne mogu biti osigurani. U takve građane spadamo izgleda i mi kada se vratimo u domaju!

Ma??ala dr?žava!
    Ma uopce se ne treba prijavljivati na burzu. Na zdravstveno treba donesti samo papir kojim si odjavljen kao osoba koja je zaposlena i to je to dok te se ponovo ne prijavi kao zaposlenu osobu. Samo treba paziti da se prijavis u zakonskom roku od 30 dana i imas zdravstveno. Nas sistem HZZO je super ideja kao osiguranje po osnovi solidarnosti gdje svaki covjek koji je nekad bio zaposlen ima zdravstveno osiguranje, ali je provedba uzasna i puna birokratskih trapula i zackoljica. I umjesto da se bavi ispravljanjem propusta u HZZO-u prema osiguranicima nas ministar zdravstva, u situaciji gdje vlada otvoreno priznaje da nema novaca u drzavnoj blagajni za ispuniti svoje obaveze, izjavljuje da ce svakom doktoru koji otvori vlastitu ordinaciju 4 godine placati godisnju glavarinu od 350.000 kuna godisnje bez obzira imao pacijente ili ne ( http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...pacijenta.html ). Iz cijih dzepova? Od kojih novaca? Izmedju ostalih i iz nasih dzepova od novaca koje uplacujemo i mi pomorci. Racunica je jednostavna, neka nas ima 10000 pomoraca u medjunarodnoj plovidbi koji u prosjeku godisnje uplatimo 3000 HRK i uplacujemo to posljednje 2 godine tako dodjemo do cifre od najmanje 60,000,000 HRK kojima se nas ministar razbacuje. Prije par dana neko je rekao na forumu da nas drzava casti zdravstvenim kad smo doma, ja mislim da smo mi to sve i preplatili, a da za uzvrat dobijemo tretmane kao ovaj kolega iz price Novog Lista.
    Navigati se mora ...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •