Daj neka mi neko kaze kako ste rijesili zdravstveno osiguranje? Mene su zadnji put isprasili da nemam vise prava? Zna li ko sta o ovome???
Daj neka mi neko kaze kako ste rijesili zdravstveno osiguranje? Mene su zadnji put isprasili da nemam vise prava? Zna li ko sta o ovome???
ca nigdi mira nimam
Evo mozda pomogne ovi link. Uglavnom kako sam ja razumija od 1.1.08. nastupaju promjene. Naplatit ce nam sva prosla potrazivanja iz mirovinskog i zdrastvenog u vidu kredita od 2 godine.Do tada smo ilegalci. Za prijavu i odjavu javljat ce mo se na kapetaniju koja ce u tu svrhu zaposlit jednu osobu. Ma da ja ne recen nesto krivo najbolje je procitat sta pise doli na ovom linku. Zakon jos nije izglasan ali izgleda da oce uskoro.
http://www.jadranbrod.com/modules.ph...ic&p=2814#2814
Zaludu me svitovala i zaludu place
Ma dobro je to sta pises ali ja mislin da ce se prasina dizat oko toga dali nama-pomorcima triba naplatit zaostatke iz mirovinskog i zdravstvenog iz perioda kada nista nismo placali. Ja sam poceja navigavat 1999 godine i neman ni dana radnog staza i nikad nisan platija ni kune za zdravstveno a to je bilo tako jer je zakon bija takvi. Ja san sam uplaciva zivotno ka i vecina nas pretpostavljan. E a sad cu po novome kako san svatija platit unazad od 1999 sve doprinose bez kamata na kredit od dvi godine pa ce mi se priznat radni staz. OK jos uvik meni dobro. A sad najvaznije pitanje koliko ce bit rata tog kredita? Ajmo provat izracunat za mene osobno: po novom zakonu seniori ce imat oko 2100kn doprinosa misecno(zdravstveno+mirovinsko). 2007-1999=8god*12mj*2100kn=201600kn/24mj=8400kn/mj
E sad da pojasnin: ovo je bija grubi racun di san uzeja da san bija prvi ili barba/kapo zadnjih osam godina a nisan i da su doprinosi prije bili 2100 kn/misec sta ja ne znan koliki su bili. Ispalo je 8400 kn na misec rata kredita. Ako san falija u racunu za velikih 50% (sta moze lako bit) onda ce rata bit 4200kn na misec i to dvi godine (ova se cifra nece puno razlikovat po ranku).
Za me jos uvik podnosljivo ali koliko nas je takvih? Koliko nas uopce razmislja o cifri koju cemo morat vracat u sljedece dvi godine. Misljenja sam da kad bi svaki od nas zna koliko ce morat placat da bi bilo velike prasine. Daj boze da san u krivu.
Posljednje uređivanje od Posejdon : 07-04-2007 at 05:25 PM
ja nisan pametan,socijalno iman priko zene ,a radnega staza u knjizici od 95 neman niti jednoga dana.Prije par godina san pita pa su mi u mirovinskom rekli da za nastavit radni staz triba platit retroaktivno.Malo sutra.![]()
posejdone i bartolito, plasirate same dezinformacije!
nema retroaktivne prije (1.1.2008)naplate osim onima koji su i prije bili prijavljeni kao pomorci ali nisu placali pristojbe. oni ce moci svoj dug platiti u ratama na 2ije godine.
savjetujem da posjetite stranice ministarstva mora te da detaljno procitate pomorski zakonik!
Bog ljudi. Evo u mene je situacija vaka. Firma mi placa zdravstveno i penziju ali ja po zakonu nasem od 1.1 2008 moran isto placat zdravstveno i prijavljivat se za radni staz koji moran placat samo kad san na brodu a i ako ocu mogu placat kad san doma. Moje pitanje je: zasto ja kao pomorac kojem firma placa zdravstveno moram placat doma dopunsko iz svog depa te jos moran davat i za to mirovinsko ako sutra zelim imat nekih 1000 kuna penzije.Mislim u redu je ako cemo u tu sugavu Evropu ( mada svi koji s menom navigaju iz evropske zajednice placu li ga placu da je to najveca greska) jer ja sam osobno protiv evropske zajednice takoder. I tako kontaktiran ja gospodina mislim da se zove Svalina na mail (nasa san njegov mail na SPHHR) i kazem ja njemu da navigajem na Norveskoj firmi i dali moram placat te gluposti a on meni odgovori da je HR tj Lipa nasa sklopila ugovor s Norveskom i jos nekim drzavama da ljudi koji navigaju na njihovim firmama netribaju placati posebno nego ce se racunati to sta firma placa ali ne samo za NCL od Norveskih firmi. Eto koje sam ja kurceve srice A mislim da nas ima dosta koji smo takve srice. Ma opet govorim pa triba priznati ili sve ili nista a ne sad samo nekim drzavama. Jer zasto priznati meni a ne tebi ako firma placa oboma. Mislim pa mogu sutra ja otic na drugu firmu pa imat to ali opet nije fer zasto se pravi razlika? Eto samo jos jedno iskustvo i dokazana pravnost Sanaderove drzave, A bitno je da ima bogatih 10000 obitelji( Tipa Mamici,Kutlici,Kerumi,Pasalici i slicna bagra.) a ostala 4 milijuna i nesto neka se grcaju u dugovima i kreditima.
Pozdrav![]()
opet brkamo kruske i jabuke!
hrvatska ima ugovor s norveskom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja tako da pomorci koji plove pod norveskom zastavom nece placati porez u rh.
nameti za mirovinsko i zdravstveno ostaju.
ukoliko to netko zeli postoji mogucnost da se u radni staz prizna navigacija i prije 1.1.2008 ali po principu sve ili nista, naravno uz placanje doprinosa.
sve informacije na www.mmpi.hr
ili jednostavo, prijavite se na tri miseca doma u nekoga ka da radite, platite sta triba (min.980kn/mj.) i posli toga steknete prava na mirovinsko i zdravstveno ka nezaposleni... vrag odnia njih i poreze...![]()
Nomen est omen...
Ova reforma je suluda i svima je jasno za??to je to uvedeno. Ako već osiguravaju dok se navega (a većina pomoraca je bila osigurana preko firme ionako), ??to onda osiguranje prekidaju kad se dođe doma grrrr....
Mo?že li mi netko pojasniti ??to sa zdravstvenim nakon iskrcaja jer zakonik na MMPI-u čitah 3 put i tamo se ne obja??njava, samo spominje to produ?ženo osiguranje nakon iskrcaja.
Ne??to načuh da se doma plaća to produ?ženo osiguranje 500 kn mjesečno, ako ?želi?? imati zdravstveno, je li to istina?
Ako tko mo?že i ima volje, nek mi napi??e ??to nakon iskrcaja. Mo?že li se prijaviti na ?ženu opet ili ne?
A čugave ti dr?žave i bande lopovske na čelu.
Preuzeto s Lider Press - Za pomorce obvezno mirovinsko i zdravstveno u Hrvatskoj bez obzira na to na ??ÂŤijem brodu plove
"Osiguranje moguće i dok se ne plovi
Pomorac je du?žan plaćati doprinose samo za razdoblje od ukrcaja do iskrcaja s broda. Između tog razdoblja nije obvezno prijavljen u sustavima socijalnog osiguranja, ali mo?že se s??m prijaviti. U mirovinskom osiguranju mo?že upotrebljavati institut produljenog osiguranja i s??m za sebe plaćati doprinos na najni?žu mjesečnu osnovicu u iznosu od 2.441,25 kuna, ??to je mjesečni izdatak za mirovinsko osiguranje od 488 kuna. U sustavu zdravstvenog osiguranja, za razdoblje između dvije plovidbe, prava se ostvaruju prijavom nadle?žnoj slu?žbi u propisanom roku, pa je dovoljno da se pomorac u roku od 30 dana od prestanka obveznog osiguranja prijavi nadle?žnoj slu?žbi HZZO-a da bi i u razdoblju dok ne plovi zadr?žao status osiguranika bez obveze plaćanja doprinosa."
Ako tko ima kakvih ideja, nek proslijedi.
Da in jeben svima mater na celu sa sanaderom i njegovon vladom. sve je ovo napravljeno samo da bi punili drzavni budjet, nikad dosta lopovima. Izvalce se na EU. Ma jeben mater i Eu i NATU jer svi koje znan sta su u EU se zale i zele izaci jer to je propast srednjeg staleza koja se nazire kroz dogledno vrime. Nemogu ricima opisati sta bmislim o tome. Ujedno da mi ih stavu isprid mene se biih rukama i nogama gazija i nebi ima milosti.![]()
evo nam je prvi pomorac dobio uplatnice za zdravstveno i mirovinsko zajedno sa rje??enjem. On je ukrcan u prvom mjesecu, koliko vidim uplata je kvartalna, za dio prvog, drugi i treći mjesec.
Sla?žem se!!! Nema to veze s EU, samo s punjenjem proračuna, pa mora netko platiti benzin za sva ona skupa auta koja voze okolo, a i za večere, razna putovanja itd.
Sram ih bilo, kao da svi pomorci navigaju za milijune, a istina je da su pomorci uz ovakav standard i skupoću postali srednji stale?ž, nek idu u onu stvar, hoće li mi oni otplaćivati hipoteku. Ljudi jedva pre?življavaju, a oni imaju plaće em u Saboru, em u 50 Nadzornih odbora, a koliko jo?? dobiju ??to nitko ne zna. Sram, sram ih bilo!
Bilo je da SDP, HSS i jo?? netko tra?ži ka otplatu duga pomorcima od prije, a ovi ne daju, ma bagra jedna!!!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)