28.11.2011. | 18:01 slobodna dalmacija
pomorci upozoravaju na propuste zdravstvene administracije
Kritika s mosta: Za HZZO pomorci su poput kasice prasice
Pomorci u pravilu danima čekaju po??tara da se na njihovim vratima pojavi s plavom kuvertom od HZZO-a s prijavom u osnovno (obvezno) zdravstveno osiguranje. Međutim, čekanje na prijavu često se rastegne i na 15 ili 20 dana od trenutka kada pomorci u nadle?žnoj kapetaniji dobio pečat o iskrcaju.
Upravo zbog takve sporosti domaće zdravstvene administracije nisu rijetka â??grintanjaâ?ť članova posada koji se otvoreno pitaju koliko tjedana treba proći da bi dobili zdravstvenu iskaznicu nakon ??to se uredno prijavio da je s broda stigao kući.
Jedan od mojih prijatelja, puna dva tjedna nakon povratka s broda, morao se hitno obratiti liječniku zbog svojih zdrasvetnih problema.
- Molim vas zdravstvenu iskaznicu - bilo je prvo pitanje medicinara nakon ??to je stigao na hitnu.
- Ispričavam se, ali nisam je jo?? dobio - uzvratio je i ubrzo dobio povratni odgovor:
- Nema veze! Morate platiti pregled.
Iz spomenutog primjera sasvim je vidljivo kako pomorci u pravilu preplaćuju zdravstveno osiguranje. Naime, oni u pravilu plaćaju koliko im je taj oblik osiguranja potreban dok borave kod kuće, ali po aktualnim propisima oni podmiruju iznos koji su proveli na brodu, pa ne treba puno matematičkog znanja da se zbroji kako pomorci uvijek preplate svoju obvezu.
â??Stranacâ?? plaća osiguranje
U svakodnevnom poslovanju kompanija i njihovu odnosu prema pomorcima-zaposlenicima gotovo je nepisano pravilo da brodar osigurava članove posade jo?? i prije ukrcaja.
Ako je nekom hrvatskom pomorcu tijekom ugovora potrebno liječenje u nekoj od bolnica ??irom svijeta, tro??kove pokriva kompanija, a ne HHZO, i nitko nas ne mo?že uvjeriti u suprotno.
Ako pomorac godinama redovito plaća svoje zdrastevno osiguranje u Hrvatskoj, a nikad ne iskoristi pravo na hitnu pomoć ili bolničko liječenje, HZZO bi morao posjedovati sustav koji bi vrednovao njegova rprija??nja ulaganja.
Jer, česti su primjeri da se tra?ži plaćanje pregleda iako je već uplatio, primjerice, 7000 kuna za tu godinu, a usluge uopće do tada nije koristio.
HZZO ima jasan uvid koliko je svaki pomorac uplatio za zdravstveno osigranje u tekućoj godini. Umjesto korektnog odnosa, â??ljude od moraâ?ť tretira se kao kasice prasice u koje dr?žava uvijek mo?že zagrabiti.
kap. ivica slavica,

LinkBack URL
About LinkBacks
Odgovori s citatom
Nego ?živio ti meni i mirno ti more, a ja idem iza Nove godine na brod sve sam sredio. Pozdrav