Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/3
    Barba emerik avatar
    Datum registracije
    Jun 2011
    Firma
    propala

Početno Malo novosti iz mmpi

Po??tovani pomorci,

Ovim putem Vas ?želimo izvijestiti kako je Hrvatski sabor na 23. sjednici odr?žanoj 17. lipnja 2011. godine usvojio Zakon o potvrđivanju Konvencije kojom se mijenja Konvencija o identifikacijskim ispravama pomoraca iz 1958. godine, čime je omogućen nastavak započetih aktivnosti za uvođenje biometrijskih pomorskih knji?žica.

U pogledu izbjegavanja eventualnih pote??koća hrvatskih pomoraca s brazilskim vlastima do potpune implementacije navedene Konvencije, ?želja nam je upoznati Vas s naputkom kojeg smo 09. lipnja 2011. godine zaprimili od Veleposlanstva Savezne Republike Brazil u Zagrebu.

S po??tovanjem,

DR??AVNI TAJNIK ZA MORE

Kap. Mario Babić

-------------------------
    -------------------------

INFORMACIJA VEZANO ZA PROVEDBU ODREDBI POMORSKOG ZAKONIKA KOJIMA JE UVEDEN STA?? OSIGURANJA S POVEĆANIM TRAJANJEM ZA POMORCE I PROPISANI POSEBNI UVJETI ZA ODLAZAK POMORACA U STAROSNU MIROVINU

Sta?ž osiguranja s povećanim trajanjem za pomorce

(beneficirani sta?ž: 12 mjeseci = 15 mjeseci)

Izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika koje su stupile na snagu 11. lipnja 2011. godine uveden je sta?ž osiguranja s povećanim trajanjem za pomorce ??to znači da će se za plovidbu ostvarenu od tog datuma nadalje svakih 12 mjeseci plovidbe računati u sta?ž osiguranja kao petnaest mjeseci uz obvezu plaćanja posebnog doprinosa.

Porezna uprava će za sve pomorce u međunarodnoj plovidbi, počev??i od 11. lipnja 2011. godine, automatski obračunavati i dodatni doprinos za beneficirani sta?ž ??to su pomorci u međunarodnoj plovidbi sami du?žni plaćati.
    Za pomorce u nacionalnoj plovidbi poslodavac je obvezan prijaviti i plaćati dodatni doprinos za beneficirani sta?ž (za razdoblje od ukrcaja do iskrcaja pomorca).

Posebni uvjeti za odlazak pomoraca u starosnu mirovinu

(60 godina ?života i 15 godina osiguranja na ukrcaju)

Svi pomorci nakon 11. lipnja 2011. godine imaju pravo na starosnu mirovinu pomoraca ako su napunili 60 godina ?života i mogu dokazati ostvarenih 15 godina sta?ža osiguranja na ukrcaju kao član posade broda.

Za dokazivanje da je potreban sta?ž osiguranja ostvaren na ukrcaju kao član posade broda prvenstveno se koristi pomorska knji?žica i radna knji?žica a eventualno i drugi dokumenti kojima se dokazuje plovidba (npr. ugovori o radu, potvrde poslodavca, iskrcajne liste i slično).

Razdoblja u kojima je pomorac platio doprinos za mirovinsko osiguranje u svojstvu osiguranika-pomorca moraju se poklapati sa razdobljima kada je pomorac stvarno bio ukrcan na brodu.

U potrebnih 15 godina sta?ža osiguranja računa se i beneficirani sta?ž ostvaren u skladu sa ranije va?žećim propisima.

Razdoblja u kojima je pomorac bio prijavljen na obvezna osiguranja po nekoj drugoj osnovi (npr. kao poljoprivrednik) ne uračunavaju se u 15 godina sta?ža osiguranja potrebnih za starosnu mirovinu pomoraca sa 60 godina.

Pomorci koji su u pojedinim razdobljima ostvarili plovidbeni sta?ž za koji nisu uplaćivali doprinose, a nisu bili osigurani ni po drugoj osnovi, moći će (ali samo za sva takva razdoblja) platiti doprinos za obvezno mirovinsko osiguranje unazad i to po osnovici koja u trenutku podno??enja takve retroaktivne prijave vrijedi za to svojstvo ukrcaja.

Va??a pitanja mo?žete poslati na e-mail adresu: pomorci@pomorstvo.hr

Sve tehničke pojedinosti biti će sadr?žane u Tehničkim uputama
    koje su u izradi te će se nakon prikupljanja i analize va??ih pitanja
    objaviti na isti način kao i ova informacija.
    "što više ljudi upoznajem u životu sve mi je draži moj pas "

Barba crta zara avatar
    Datum registracije
    Feb 2009
    Firma
    tatri-visoko gorje

Početno

e moj babicu triba se uvatit onih koji rade doma pa ne placaju doprinose a ne pomoraca.....biometrijska matrikula,jeeeee da bi se uzeli novci....i taj radni staz napravija se a jos niko nije povea pitanje koliko ce recimo jedan kapo ili barba nakon 15 god navigacije i 60 god imati penzije,pa ovo je meni cisto i tipicno prodavanje magle za uzet lovu,ka i ova glupa prica za brazil i biometrijskim matrikulama

ko god radi u brazilu ima brazilsku radnu dozvolu pa cak i osobnu iskaznicu

Barba emerik avatar
    Datum registracije
    Jun 2011
    Firma
    propala

Početno

Citiraj Prvotno napisano od crta zara Vidi poruku
    e moj babicu triba se uvatit onih koji rade doma pa ne placaju doprinose a ne pomoraca.....biometrijska matrikula,jeeeee da bi se uzeli novci....i taj radni staz napravija se a jos niko nije povea pitanje koliko ce recimo jedan kapo ili barba nakon 15 god navigacije i 60 god imati penzije,pa ovo je meni cisto i tipicno prodavanje magle za uzet lovu,ka i ova glupa prica za brazil i biometrijskim matrikulama

ko god radi u brazilu ima brazilsku radnu dozvolu pa cak i osobnu iskaznicu
    sto mislis da babici i njegovi bliznji i daljni u vladi misle ...

a i napisao je lijepo sve je stvar tehnike ....

Sve tehničke pojedinosti biti će sadr?žane u Tehničkim uputama
    koje su u izradi te će se nakon prikupljanja i analize va??ih pitanja
    objaviti na isti način kao i ova informacija.
    "što više ljudi upoznajem u životu sve mi je draži moj pas "

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •