Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/5
    1.Casnik-Moderator morskipas01 avatar
    Datum registracije
    Feb 2009
    Firma
    yahta

Početno brodski motori

vjerujem da smo svi, pogotovo ovi sto su malo duze na moru, promijenili dosta razlicitih tipova brodova i motora. evo jedan motor koji je meni u mojim strojarskim danima bio najzanimljiviji, makina u kojoj se stvarno osjecas ko stojar, sa prljavom tutom i sa pantaganom trcis okolo i podmazivas, bez silne elektronike i botuna..
    YouTube - ‪Friedrich Krupp main engines onboard Motoryacht Haida G‬‏

mozzo Gavran Mile Selimir prof. avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Associazione Mozzi Italiani

Početno

E, baš lijepo gledati kao fino klapa, ka' singerica..,

Današnje makinje su modernije. Na brodu na kojem sam ja sada je Kawasaki Man B&W 6S60ME-C (12577kW). To su novije makinje, ali kažu da su ih već napravili za 700 do 800 brodova. Prije nekoliko dana sam imao training u Kopenhagenu, desetak dana. Posjetio sam i muzej "Diesel House" u kojem se pored ostalog nalazi i makinja koja je držala rekord kao najveća na svijetu kroz 70 godina. Napajala je strujom Kopenhagen, a zanimljivo još je drže "stand by", npr. imali su prije nekoliko godina "black out" pa su startali ovu staru makinju i neko vrijeme napajali grad dok nisu otklonili kvar na postojećem sistemu. Možeš vidjeti tu veliku makinju na Youtube, prvi link na kraju posta.

Što se tiče ovog broda na kojem sam sada, kažem, makinja se kontrolira kompjuterima. Svaki cilindar ima svoj box u kojem se nalazi kompjuter za taj cilindar. Sve je umreženo kao system, nema "camshaft", nema onih starih visoko-tlačnih pumpi za gorivo. Umjesto nekadašnjih pumpi sada se ubrizgava hidraulikom i posebnim ventilima. Cijeli sklop za to naziva se "fuel pressure booster" itd. itd. Evo našao sam i ovo na Youtube, pogledaj drugi link:

YouTube - ‪Diesel House, Starting the B&W Type 884WS-150‬‏

[url=http://www.youtube.com/watch?v=y4anPYRRHhY&feature=related[/url]

Posljednje uređivanje od Gavran Mile Selimir prof. : 06-16-2011 at 04:05 PM Razlog: correction
    "Ne dozvoli valovima morskim da nas razdvoje i da vrime koje smo proveli zajedno ostane samo u sjećanju."

> > > http://zagreb-forum.com/index.php?to...9.msg19539#new

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Evo ja sam bio 3 godine na ovome B&W VTBF-160.Postavljen na brod 1959.TLak ulja 1,2 Bara,znaci samo 0,2 Bara iznad atmosferskog.U radu na motoru uvik dva mazaca trce okolo sa mazalicama.

Clan Posade
    Datum registracije
    Sep 2008
    Firma
    DRYDOCK

Početno

frenki ,to znaci kad izvadis manometar iz skafetina da pokazuje jednu atmosfer bez da se prikljuci na cevku,.......cev do cevi cevovod.....postapalica jednog profesora sa pomorske...

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Ne mos vise ni parangal bacit da ti koča ne zadije i sve pokida.Ali tlak stvarno 1,2 Bara.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •