Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/8
    olika ccyp avatar
    Datum registracije
    Jun 2009
    Firma
    chantier

Početno NL : Na brod u 4-desetljecu

Datum objave: 17.8.2010 u 07:48h

Skidanje diplome s klina

Na brod u četvrtom desetljeću ?života

Damir Mudrić u 36. je skinuo s klina diplomu pomorske ??kole nakon ??to mu je propala tvrtka za nekretnine i otplovio na belgijski trajekt, a biv??eg optičara Sini??u Jovanovića u 30. čeka jo?? ??est mjeseci kadeture prije ukrcaja

RIJEKA Prije dvije-tri godine Pomorska ??kola u Bakru i Pomorski fakultet u Rijeci predstavljali su mi samo lijepe uspomene iz djetinjstva i mladosti. Na kraju su se pokazali slamkom spasa iz bezizlazne situacije u kojoj sam se na??ao, priča Damir Mudrić, trideset??estogodi??nji brodostrojar iz Rijeke.

On je jedan od brojnih Riječana i Primoraca koji su, pred financijskim slomom, uzrokovanim gospodarskom krizom zbog koje su ostali bez posla i prihoda, odlučili s Â?klinaÂ? skinuti davno obje??ene diplome pomorskih ??kola, fakulteta i matrikule te spas potra?žiti na moru. Poput mnogih svojih sugrađana, unatoč pomorskoj naobrazbi, jo?? devedesetih godina, po zavr??etku ??kolovanja, odabrao je Â?kopneniÂ? ?život, očekujući da će stvari u Hrvatskoj ići nabolje. Sve do gospodarskog kraha, dok je domaći model ?života na kredit jo?? funkcionirao, tako je i bilo.

â?? Da se nije dogodila kriza te??ko da bih ikad oti??ao na brod, iako sam se uvijek pitao kako bi bilo da sam odabrao taj put. Međutim, jo?? kao student zaposlio sam se u trgovini automobilima. Bilo je to polovicom devedesetih, kada je započinjao bum prodaje automobila u nas. Od tada, sve je i??lo uzlaznom putanjom. Nakon sedam-osam godina rada u zastupni??tvima poznatih automobilskih marki odlučio sam krenuti u poduzetničke vode i pokrenuo posao s trgovinom rabljenim vozilima. I to se pokazalo uspje??nim, no privlačilo me poslovanje s nekretninama pa sam se povukao iz automobilske bran??e i pokrenuo tvrtku za promet nekretninama, ka?že Mudrić.
    Na udaru krize

Krenulo mu je i vi??e nego dobro, budući da je u godinama prije svjetskog, a onda i hrvatskog gospodarskog kolapsa, domaće tr?ži??te nekretnina bilo na vrhuncu. No sve ??to je dobro obično kratko traje, pa su se upravo trgovci nekretninama među prvima na??li na udaru krize.

â?? Odjednom je sve stalo. Prodaja stanova do??la je na nulu, a kreditne obaveze, plaće, poreze i ostala davanja trebalo je i dalje uredno servisirati. Vrlo brzo na??ao sam se u nezavidnoj poslovnoj situaciji, a stvari su svakim danom bile sve gore. Na kraju sam bio prisiljen zatvoriti tvrtku i sreću potra?žiti na moru. Nije bilo drugog izbora jer pronaći posao na kopnu u ovom je trenutku nemoguća misija, ističe Mudrić, koji je upravo zavr??io godinu dana asistenture i u rujnu pola?že ispit za časnika stroja.

Ipak, te??ko je biti početnik u trideset i ??estoj godini, u ??to se i sam uvjerio, tra?žeći ukrcaj na brod gotovo godinu dana.

â?? Ne treba odustajati, uvijek se na kraju uka?že neka prilika. Kucao sam na mnoga vrata i čekao. Problem su, naravno, bile godine ?života i nedostatak iskustva na brodu. Na kraju se prilika ukazala, ukrcao sam se na trajekt belgijske kompanije Â?Transeuropa ferriesÂ?, prije nekoliko dana zavr??io sam pripravnički sta?ž u trajanju od godine dana i sada slijede ispiti. Karijeru namjeravam nastaviti na brodu, do kraja svog radnog vijeka. Gotovo je s poduzetni??tvom, to vi??e ne dolazi u obzir, ka?že Mudrić, zaključujući kako ipak nije svako zlo za zlo jer brod do?življava kao priliku za novi početak.
    ??ivotno iskustvo

Novi početak na brodu tra?ži i Riječanin Sini??a Jovanović, nautičar koji već desetak godina radi kao optičar. I njegova je priča slična prethodnoj, kao student se zaposlio u optičarskoj radnji, kasnije je ulo?žio i vlastiti novac te postao suvlasnik trgovine, no posao je prije dvije godine krenuo nizbrdo pa sada izlaz vidi u povratku na brod.

â?? Dok je Hrvatska dobivala kredite i??lo je dobro. Kombinacija krize, sve brojnije konkurencije i sve skupljeg najma gradskog poslovnog prostora, koji je od 1999. do pro??le godine poskupio s jedanaest na četrdeset sedam tisuća kuna učinila je svoje. Ulo?žio sam novac, a sada sve propada. I sredstva i godine rada. Do??av??i u takvu bezizlaznu poslovnu situaciju jedinu nadu vidim na moru. Srećom sam zavr??io Pomorsku ??kolu, a na Pomorskom fakultetu preostao mi je jo?? samo diplomski ispit. Planiram diplomirati u rujnu, a nakon toga â?? na brod, ka?že Jovanović.

On je, po zavr??etku ??kole već odradio pola kadeture na trajektu Â?JadrolinijeÂ? pa mu preostaje jo?? ??est mjeseci plovidbe prije polaganja poručničkog ispita. Iako mu je trideset godina smatra da ukrcaj neće biti problem.

â?? Većina mojih prijatelja su pomorci tako da imam poznanstva koja mogu biti od koristi pri tra?ženju posla. Nije isto ako vas ima tko preporučiti ili ne. ?*to se godina tiče, one su s jedne strane nedostatak, iako s trideset jo?? uvijek mogu i fizički konkurirati mlađima. S druge strane mogu mo?žda biti i prednost jer sam sada sigurno daleko ozbiljniji i stabilniji nego kada sam imao osamnaest. Imam ?životno iskustvo i te??ko da ću upasti u neke zamke pomorskog načina ?života, u koje se bez iskustva lako upada. Osim toga, pomorstvo se polako oporavlja i opet se polako di?že pa će i potra?žnja za ljudstvom rasti. Problem je jedino ??to nema organiziranog modela ukrcaja, posebno za početnike. Općenito, smatram da hrvatska Vlada i druge odgovorne institucije ne rade dovoljno na podizanju rejtinga i statusa na??ih ljudi u pomorstvu. Kao pomorci Hrvati su cijenjeni, ali probijamo se jedan po jedan, svatko za sebe, umjesto organizirano. Pomorce svi uglavnom Â?guleÂ?, a rijetko tko im poma?že, ka?že Jovanović.
    Povratak na brod

Ukrcaj nakon vi??egodi??nje pauze nije nimalo jednostavna misija. Potvrđuje to i Roni Krmpotić iz riječke agencije Â?Zorović Maritime ServicesÂ? koja zapo??ljava vi??e od tisuću pomoraca. Kriza na kopnu ostavila je duboku brazdu i na moru, a među prvim njenim ?žrtvama bili su upravo oni koji po prvi put tra?že posao. S druge strane, sve je vi??e onih koji se ?žele ukrcati ili se vratiti na brod nakon duge pauze.

â?? Evidentno je da imamo sve vi??e upita za ukrcaj ljudi koji imaju pomorsko obrazovanje, ali su do sada radili na kopnu. Mnogo je i onih koji su nekad plovili pa na??li posao kod kuće, a sada se opet ?žele vratiti na brod. Većina takvih je, primjerice, iz brodogradili??ta Â?3. majÂ?. Uglavnom su to brodostrojari, električari, ali ima i nautičara. Ako je prekid plovidbe kraće trajao, do dvije-tri godine, onda ukrcaj nije problem. Problem, međutim, nastaje kod dugotrajnih prekida od desetak, nekad i vi??e godina ili kod onih koji nikad nisu plovili, a imaju već tridesetpet, četrdeset godina. Čak i oni koji su plovili tada praktički počinju ispočetka i moraju se spustiti barem stepenicu ni?že od nekada??njeg zvanja. Tako netko tko je bio prvi časnik palube eventualno mo?že očekivati ukrcaj za drugog ili trećeg časnika. Kod početnika bez ikakvog iskustva je jo?? te?že, jer je većina kompanija reducirala broj kadeta i asistenata. U takvoj situaciji, kada imate početnika starog četrdeset godina i onog koji ima dvadeset, nije te??ko pogoditi koga će od te dvojice većina kompanija odabrati, ka?že Krmpotić.

Najte?že je, pak, ističe, onima koji su za??li u srednju ?životnu dob, nemaju nikakvo pomorsko obrazovanje, a tra?že bilo kakav posao među ni?žim brodskim zvanjima.

Marinko GLAVAN

Primjetan porast obnavljanja svjedod?žbi

Iako riječka Lučka kapetanija ne vodi posebnu evidenciju o starosti kandidata koji pola?žu ispite za pomorska zvanja ili obnavljaju stečene svjedod?žbe, lučki kapetan Darko Gla?žar ka?že kako je primjetan porast broja onih koji u zrelijoj dobi započinju ili reaktiviraju pomorsku karijeru.

â?? Kada gledamo ukupan broj kandidata on prvenstveno ovisi o godini, budući da se svjedo?žbe obnavljaju svakih pet godina od uvođenja promjena u STCW sustavu 2000. godine, tako da je u intervalima od pet godina uvijek vidljiv porast. Ne vodimo statistiku o onima koji su imali dulju pauzu, no iz osobnih kontakata s ljudima koji rade u pomorstvu znam da ih ima sve vi??e koji se ?žele opet ukrcati. Ipak, ?želim naglasiti da se, prema na??im podacima o ukupnom broju kandidata ne radi o nekom izrazito velikom broju slučajeva, ka?že Gla?žar.

Oporavak pomorstva

â?? Gotovo svakodnevno imamo upite ljudi koji tra?že posao, a nemaju zavr??enu pomorsku ??kolu ili fakultet. Tra?že bilo ??to, ali uglavnom im, na?žalost, ne mo?žemo pomoći. Te??ko je naći mjesto i za one sa ??kolom, no tu se ipak da ne??to učiniti. Upravo prije nekoliko dana ukrcali smo tridesetpetogodi??njeg kadeta. Takve je slučajeve, dodu??e, moguće nabrojati na prste jedne ruke, ali nadu pru?žaju podaci koji govore da se pomorstvo lagano oporavlja i izlazi iz recesije pa se očekuje da će kompanije već ove godine opet početi ukrcavati pripravnike u većem broju. Tada će i za one ne??to starije ??anse da pronađu posao biti veće, zaključuje Krmpotić.

I dok se pomorstvo polako ali sigurno oporavlja, ??anse za pronalazak posla kod kuće, u Hrvatskoj, za sve veći broj njenih stanovnika sve su manje. Nezaposlenost, slom male privrede i rad bez plaće stoga će, očito je iz sve brojnijih primjera, mnoge otjerati trbuhom za kruhom, i to onim sa sedam kora.

http://www.novilist.hr/Vijesti/na-br...tljecu-zi.aspx

p.s. i moj je jedan od tih
    ....They say be afraid
    you're not like the others,
    different DNA, they dont understand U.......
    KP

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Nema do nasega covika. Solidaran do kosti. Dok su isle kuce,stanovi i ocale jebalo im se za pomorce,a sad kad je vlastita koza u pitanju triba bi svak pomoc od Vlade,institucija jer svi gule pomorce. A i ova bruma o zivotnoj skoli je isto prica za malu dicu. A na kraju dana zajednicki nazivnik u gore opisanim situacijama je jedino zivot iznad svojih mogucnosti i nista drugo.
    Posljednje uređivanje od Frankie : 08-17-2010 at 07:18 AM

olika ccyp avatar
    Datum registracije
    Jun 2009
    Firma
    chantier

Početno

Hehhehehe znala sam ko ce se prvi javit

a vidi se da je feragosto pa ne znaju kako puniti novine, jer sada vidjela i tiskani NL;

pa da ta tema završi na prvoj stranici sa 40% zauzeca?!...
    Posljednje uređivanje od ccyp : 08-17-2010 at 07:37 AM
    ....They say be afraid
    you're not like the others,
    different DNA, they dont understand U.......
    KP

-----------------
    Datum registracije
    May 2009

Početno

i sta sad? sad ce bit dobar i slusat barbu i tetu i nece vise nikad ni promislit bacit matrikulu u skovace? od ovih - nece bit nista! kad se on vec stufa dok se jos nije ni popisa u manikelu, mos mislit sta ce sad letit po brodu. sve se svodi na to da ce provat skupit koju crkavicu i onda opet kusat stari ili koji novi biznis...pa kad tresne...opet tako! ja mogu razumit da coviku navigacija dodije posli pustih godina, kad se matrikula nabila pecata i skoro izgnjijala. ali ovo, ka fol, vracanje staroj ljubavi....nista od toga!

Kadet
    Datum registracije
    Aug 2010

Početno

stvarno mu je na vrijeme da opet krene na brod komedija.........

Clan Posade fisher avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    BSM/ ER Schiffahrt

Početno

I ja sam "malo" kasno poceo. Sa 30 upisao visu a sa 32 posao na brod kao kadet makine.

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

i ja,evo jos san asistent nakon 27 godina,neka me zovu kapo

Clan Posade fisher avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    BSM/ ER Schiffahrt

Početno

Mene je ekipa na visoj prozvala Kapo jer sam bio stariji od njih 10-12 godina.
    Bilo je zabune sa profesorima jer su me cesto znali pitat "Kolega, koliko vi dugo plovite?"

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •