Obavijest

Collapse
No announcement yet.

Kapetanski ispit - Rijeka

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  #16
  Nisam siguran. Treba nazvati pa pitati.

  Uglavnom kako znam Gospodja Iris, prezime neznam je zaduzena oko kapetanskoga pa mozes nju traziti preko telefona i pitati informacije sta te zanima. Mislim da je telefon 051 211 422.

  Comment


   #17
   Evo i ja planiram 12.10. Na ispit pa me zanima dali je netko već dogovorio instrukcije


   Sent from my iPhone using Tapatalk

   Comment


    #18
    Ja idem kod Ute. Za sada sam zadovoljan ...

    Comment


     #19
     Zamolba.

     Može li netko od Vas ili svi što izlazite pri riječkoj kapetaniji, a ovdje ste aktivni, nakon ispita javiti:
     Stabilnost: Koji brod je bio na ispitu i kakvi modeli zadataka, te koliko zadataka je bilo?
     Navigacija: kojim metodama se tražilo da se riješi astronomska, direktna ili visinska, iz koje godine je godišnjak, dali su tražili korekcije za tlak i temperaturu da se vade, te loksodroma i ortodroma da li su se tražile međutočke od vrha ili prema zadanim LONG, da li je bila kombinirana, preko ekvatora, datumske? Razina mora - dali se daje da se koriste NT ili uz graf ili isključivo formulama?
     Engleski: koliko se izmjenio u odnosu na prijašnje ispite, koliko knjige od Pritcharda pomažu za ispit?

     I za sve - koja pitanja su Vam postavljena na usmenom?

     Unaprijed zahvaljujem.
     Kada znaš nešto, reci da znaš. Kada ne znaš nešto, reci da ne znaš. To je znanje. - Kung Fu Tze

     Comment


      #20
      Ono sta je meni frend poslao na mail. Vanredni kapetanski odrzan u augustu u Rijeci.      - STABILITET - pismeno (jbg. nitko nije slikao) Bilo je 5 zadataka, zito, draft survey, ukrcaj tereta i kut nagiba, uzduzna iskrcaj iz stive iz stive 1 i ukrcaj balasta u FPT za zeljeni gaz, i u vodama razlicite gustoce. Pismeno je tri sata i ja sam taman stigao sve napisat bez da sam ista provjeravao, stvarno vremena na knap i vec me bilo strah da necu stic tako da se potrudi da napises sve zadatke. Bitan mu je konacni rezultat, ali isto tako nesto sitno boduje i postupak tako da je dobro sve pisat jer nikad neznas dali ce te jedan bod spasiti. Bili su skoro svi zadaci Losinj i jedan Sava, a tko zna sta ce vama biti.
      usmeno- nama je bio Komadina sa faxa i sve po pitanjima iz skripte, nije neki problem i on ti dosta pomaze i navodi. Mene je bilo strah da ce biti Bugarin jer onda bi bilo veselja.

      - NAVIGACIJA - zadatke iz navigacije smo slikali tako da ti ih i saljem i to se da rijesit bez probleme u 3 sata pa i ranije, opet isto ako stignes pisu mu cijeli postupak. Nama je na usmenom bio Kos sa faksa i to je bilo cudo sta je sve pitao, pita te pitanja iz sripte ali to mozda samo jedno od grupe koje izvuces a anda pocinje sva ona druga cuda i sranja. Mene je pogodio sto sam znao, one radarske lepeze i tako, formulu za udaljenost... Ali decke je pitao da mu crtaju kartografske proekcije (sve) , nebeske svere, sverne trokute ortodroma i kosodroma, izvlacenje formula, neperovo kolo i neperova pravila....., mislim strasno sta god mu je palo na pamet. Navodno da nekad Bugarin ispituje navigaciju, neznam kako to onda izgleda.

      - ENGLESKI - pismeno je neki tekst iz MARS-a kako je Uta objasnila, a na usmenom opet taj tekst da objasnis. Na pismenom su jos oni zadaci iz iz skripte, nije problem, ja sam ih imao na mobitelu tako da sam cak i uspio malo prepisat sto nisam znao. Bio je Prichard, a on navodno ide u miovnu tako da neznam tko ce ga nasljediti.

      - MANOVRA - To se moras obavezno pripremiti pogotova pravila i svijetla i zvucne signale, to obavezno nauci sve. Ispitije te Bugarin, prvo baca kartice sa svijetlima i to moras sve znat, pravila te pita detaljno a najvise ze drzi oko jedrilice i koga ona mora izbjegavati, i ograniceni i nespsobni i ribari, odnose izmedju njih nauci jer to je skoro svih pitao. A nakon toga pitanja iz skripte ovisno sta izvuces.

      - METEOROLOGIJA - ispituje Andraka, samo pitanja iz skripte i on dosta pomaze ako zapnes.

      - ODRZAVANJE BRODA - Bio je Ivce i on dosta pomaze, pitanja su iz one skripte. Mada je meni ono sve totalno sranje, nerazumljivo i tesko ucljivo (isto tako i skripta iz navigacije mi je bila dosta teska).

      - SIGURNOST NA MORU - Ispituje Glazar po pitanjima iz skripte, to je vise manje ok jer mi to vecinom znamom, a i lako se pamti.

      - POMORSKO PRAVO - to isto nauci jer ispituje neka zenska i trazi da znas. Pomoci ce ti ako vidi da znas ali ako ne, onda bas ne pmaze nego ide sa podpitanjima. Sve po skripti.

      Comment


       #21
       Pismeni ajde ali usmeno (neki) dosta tlace vidim. Pa valjda nije da se mora sve znati za 5, kao na faksu? Nadam se da i sa "dovoljnim" znanjem se da proci 😕 ...

       Comment


        #22
        Originally posted by lalaland View Post
        Ono sta je meni frend poslao na mail. Vanredni kapetanski odrzan u augustu u Rijeci.
        Lalaland - molim daj mi zeleno svijetlo da nakon malo dorade (estetika do not worry) objavim ovaj opis usmenog na svojoj web stranici http://www.marinapomorac.com/cv pod http://www.marinapomorac.com/officers-exam Evo ti editirana verzija prije objave na verifikaciju. Hvala.

        - STABILITET - pismeno 5 zadataka, žito, draft survey, ukrcaj tereta i kut nagiba, uzdužna iskrcaj iz štive 1 i ukrcaj balasta u FPT za željeni gaz, i u vodama različite gustoće. Pismeni traje tri sata može se taman sva napisati, ali bez da se provjerava stoga posebnu pažnju treba voditi na brzini i točnosti prilikom rješavanja. Bitni su im konačni rezultat, ali isto tako nešto sitno boduje i postupak tako da je dobro sve pisat jer nikad ne znaš dali će te jedan bod spasiti. RIJEKA - Bili su skoro svi zadaci brod Lošinj i jedan Sava, ali to se može mijenjati.
        usmeno- RIJEKA ispituje gosp. Komadina sa faxa i sve po pitanjima iz skripte, nije neki problem i on dosta pomaže i navodi. Navodno je problem ako vas dopadne ispitivač kojeg zovu „Bugarin“ *nadimak prezime??

        - NAVIGACIJA - zadatke iz navigacije imate dolje u tekstu i da se riješit bez problema u 3 sata pa i ranije, opet isto ako stignete pišite im cijeli postupak. RIJEKA usmeni godp. Kos sa faksa i ispituje u detalje sva znanja potrebna za Terestičku i astronomsku navigaciju. Kao npr.:, radarske bočne lepeze, formulu za radarsku udaljenost, crtanje kartografskih projekcija, nebeske sfere, sferne trokute, ortodroma i loksodroma, izvlačenje formula, Naiperovo kolo i Neperova pravila. Itd.

        - ENGLESKI - pismeno je standardni tekst iz MARS-a, a na usmenom opet taj tekst da objasnite. Ispitna pitanja se dotiču skripti gosp. Pricharda.

        - MANEVRIRANJE – OBAVEZNO u detalje i cjelovito poznavati COLREG. Koriste kartice sa svijetlima, izbjegavanje, prednosti, zvučni signali. A nakon toga pitanja iz skripte ovisno što izvučete.

        - METEOROLOGIJA – RIJEKA ispituje gosp. Andraka, samo pitanja iz skripte i on dosta pomaže ako zapneš. ŠIBENIK SPLIT – obavezno detaljnije poznavanje sinoptičke prognostičke i dijagnostičke karte i svih elemenata.

        - ODRŽAVANJE BRODA – RIJEKA ispituje gosp. Ivce, pitanja su iz skripte.

        - SIGURNOST NA MORU - RIJEKA Ispituje gosp. Glazar po pitanjima iz skripte.

        - POMORSKO PRAVO – Sva pitanja su po skripti, ako se djelomično ne zna pruža se asistencija, ali ako se uopće ne zna odgovor na pitanje, slijedi pad.
        Last edited by Mayday; 06-10-15, 03:09 PM.
        Kada znaš nešto, reci da znaš. Kada ne znaš nešto, reci da ne znaš. To je znanje. - Kung Fu Tze

        Comment


         #23
         Pelorus - a nadam se i ja jer ja nisam izasao. Nas su tlacili pojedinci tipa Kos zato jer smo ih na anketi (poseban program izobrazbe) zasluzeno popljuvali.

         Marina. Slobodno objavi jer ako ce to pomoci nekome drago mi je. Inace tvoja stranica je pomogla deckima koji su bili samnom na PPOu. Meni nazalost nije jer ja imam neki svoj sistem ucenja i toga se drzim. Ali sam pogledao i svaka ti cast.
         Bugarin je prezime. Covijek radi u kapetaniji profesionalac je ali je dosta napuhan i voli zajebavati tj. voli pokazivati da on sve zna a mi nista. Ima sinove i oni se bave jedrilicarenjem , najvjerovatnije je i on jedrilicar i zato zna dosta oko toga tako da dosta pita svijetla i pravila sto se tice jedrilica.... A sta da kazem ali on je jedan od glavnih tamo u kapetaniji..

         Comment


          #24
          Evo prosao pismeni iz navigacija. Nakon 10ak godina, odlucili izmjeniti neke stvari. Bila su 3 zadatka. Prvi je bio visinska metoda sa 3 zvijezde, jedna od njih Polaris, a jedna nepoznata. Sa nepoznatom nakon identifikacije treba obaviti i kontrolu devijacije i zatim sve nacrtati na bijelu kartu.
          Drugi zadatak kombinirana plovidba (brod "Susak" ide iz Napiera, Novi Zeland u Valparaiso, Chile). Granicni paralel 47° S. Treba naci Do, Kopc, Kok, medjutocke od polaska do prve granicne tocke, ukupna udaljenost, Kl, Dl, ETA, Vertex.
          Treci zadatak ulazak u luku Zlarin ujutro. Standardni zadatak.

          Ako se rijesi prvi i treci zadatak, nije dovoljno za prolaz. Boduje se svasta, kao i priprema zadatka za izracun itd. ...

          Comment


           #25
           Kome trebaju skripte iz usmenoga za kapetanski, a iz Rijeke je neka se javi porukom u inbox..

           Comment


            #26
            Rijeseno

            Comment


             #27
             Hvala

             Poslano sa mog HTC One S koristeći Tapatalk

             Comment


              #28
              NP...

              Comment


               #29
               Imam pitanje, trle ima konzultacije gdje? Ovi bakru ne mogu skupit 5 ljudi a treba krenut u utorak, moram nac plan b...

               Govorim za porucnicki ali valjda nece smetat ako pitam tu

               Comment


                #30
                Uta Pericic takodjer drzi konzultacije ...
                Imas na prosloj stranici njezin broj telefona ...

                Comment

                Working...
                X