Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/25
    Elektricar Adictus avatar
    Datum registracije
    Sep 2009
    Firma
    Trazim posao

Početno Brodski elektroničar (HR III/29)

Pozdrav

Molim pomoc oko dobivanja breveta za elektronicara.
    Prema zakonu moram udovoljiti slijedecem:

Brodski elektroničar (HR III/29)
    Bez vremenskog ograničenja
    Uvjeti
    â?? Odslu??ani i polo?ženi svi ispiti prve dvije godine preddiplomskog sveučili??nog studija elektroničkog smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadr?žaji Dijela IV STCW Konvencije; ili
    â?? Zavr??en preddiplomski studij elektroničkog smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadr?žaji sukladno programu iz Dijela IV Konvencije
    â?? Svjedod?žba iz Priloga D2 â?? Poseban program temeljne sigurnosti na brodu
    â?? Najmanje 6 mjeseci plovidbene slu?žbe na brodu
    â?? Zdravstveni uvjeti, posebice vid i sluh

Zarvsio sam srednje skole za elektromehanicara i elektronicar, te fakultet za ing. racunarstva.
    Iskusto na brodu imam po jedan ugovor od 4 mjeseca kao 2 elektricar, te kao TV operator mada je to posao za elektronicara.
    Na internetu sam brobao nac bezuspkesno sadrzaj IV STCW Konvencije.

Molio bi za prijedloge kako doc do svjedodzbe, odnosno napravit ukrcaj kao elektronicar

Kadet
    Datum registracije
    Nov 2010

Smile Nekoliko pitanja za početnika

Pozdrav ljudi, (buduci kolege)

Evo citam vas vec nekoliko dana, prelistao sam dobar dio foruma (bar ovaj za asistente. Inace sam SSS tehnicar za elektroniku, nemam radnog iskustva, imam nekih mjesec dana volentiranja u jednoj firmi ali nista strasno. Ugl. imam nekoliko pitanja za vas koja mi jos nisu jasna:

1. Gdje se u Rijeci moze poloziti D2, i koliko to kosta?

2. Koliko/Da li se placa ljecnicki pregled za pomorce, postoje li kakve olaksice za nezaposlene ljude prijavljene na zavod za zaposljavanje? Gdje se to mora ici napraviti, moze li kod ljecnika opce prakse ili mora to negdje posebno?

3. Cijepljenje protiv zute groznice, gdje se to treba ici napraviti, dali se i koliko placa, koliko dugo vrijedi cijepivo, pomorska knjizica i D2? Dali se dodatno placa ta zuta knjizica?

4. USA viza, dali je uvjek nu?žna, koliko ko??ta ona D1 (bar mislim da se tako zove) za pomorce, kako ide postupak sa dobivanjem te vize? Koliko dugo ona vrijedi?

5. Citao sam nesto da firme refundiraju neke stvari potrebne za ukrcaj, tzv. putni troskovi. Sto sve spada u te troskove, dali se moze prijaviti D2 ispit i tecaj, zuta knjizica, matrikula, viza, lijecnicki pregled itd. u te troskove?

6. Dali je netko radio za firmu V.Ship, kakva su vam iskustva, kakve su place za asistenta elektronike, mazaca i cistaca, eventualno za mornara u takvoj firmi?

7. Koliko je vremena potrebno za napraviti najosnovnije stvari (d2, viza, pomorska knjizica, lijecnicki pregled, cijepljenje i zuta knizica, itd.)

8. Mozete li mi preporuciti kakvu firmu ili agenciju koja redovito prima asistente elektronike, svejedno mi je dali je neka nasa ili strana firma. Bitno mi je samo da je redovita placa i da su humani uvjeti na brodu (hrana, kabina, sanitarni cvor)

Evo napominjem da se trenutno tek detaljno raspitujem, idem na razgovor u V.Ship ovdje u Rijeci pa me zanima koliko cu love morat posuditi da to sve napravim, buduci da sam trenutno nezaposlen, a zelim ici na brod da steknem radno iskustvo, naucim se struci i zaradim poneki dinar...

Zahvaljujem se unaprijed na odgovorima.

Hatred

pre banned
    Datum registracije
    Mar 2010

Početno

Citiraj Prvotno napisano od hatred Vidi poruku
    Pozdrav ljudi, (buduci kolege)

Evo citam vas vec nekoliko dana, prelistao sam dobar dio foruma (bar ovaj za asistente. Inace sam SSS tehnicar za elektroniku, nemam radnog iskustva, imam nekih mjesec dana volentiranja u jednoj firmi ali nista strasno. Ugl. imam nekoliko pitanja za vas koja mi jos nisu jasna:

1. Gdje se u Rijeci moze poloziti D2, i koliko to kosta?

2. Koliko/Da li se placa ljecnicki pregled za pomorce, postoje li kakve olaksice za nezaposlene ljude prijavljene na zavod za zaposljavanje? Gdje se to mora ici napraviti, moze li kod ljecnika opce prakse ili mora to negdje posebno?

3. Cijepljenje protiv zute groznice, gdje se to treba ici napraviti, dali se i koliko placa, koliko dugo vrijedi cijepivo, pomorska knjizica i D2? Dali se dodatno placa ta zuta knjizica?

4. USA viza, dali je uvjek nužna, koliko košta ona D1 (bar mislim da se tako zove) za pomorce, kako ide postupak sa dobivanjem te vize? Koliko dugo ona vrijedi?

5. Citao sam nesto da firme refundiraju neke stvari potrebne za ukrcaj, tzv. putni troskovi. Sto sve spada u te troskove, dali se moze prijaviti D2 ispit i tecaj, zuta knjizica, matrikula, viza, lijecnicki pregled itd. u te troskove?

6. Dali je netko radio za firmu V.Ship, kakva su vam iskustva, kakve su place za asistenta elektronike, mazaca i cistaca, eventualno za mornara u takvoj firmi?

7. Koliko je vremena potrebno za napraviti najosnovnije stvari (d2, viza, pomorska knjizica, lijecnicki pregled, cijepljenje i zuta knizica, itd.)

8. Mozete li mi preporuciti kakvu firmu ili agenciju koja redovito prima asistente elektronike, svejedno mi je dali je neka nasa ili strana firma. Bitno mi je samo da je redovita placa i da su humani uvjeti na brodu (hrana, kabina, sanitarni cvor)

Evo napominjem da se trenutno tek detaljno raspitujem, idem na razgovor u V.Ship ovdje u Rijeci pa me zanima koliko cu love morat posuditi da to sve napravim, buduci da sam trenutno nezaposlen, a zelim ici na brod da steknem radno iskustvo, naucim se struci i zaradim poneki dinar...

Zahvaljujem se unaprijed na odgovorima.

Hatred
    Pozdrav omladinac , budući kolego !!

1. Za sve brevete i njihova predavanja i polaganja i troškovi istih , odeš do Lučke Kapetanije Rijeka , popiješ kavu iz onog automata , i pokraj tog istog automata ti je kancelarija sa ženskicama koje će ti dati podrobne informacije , samo uzmi neki rekorder jer je njima davanje informacija automatika tako da je to za obične ljude nekad prebrzo...
    2. Liječnički pregled za pomorce nema nikakvih olakšica , jer prijelaziš iz jedne branše u drugu , pošto si u Rijeci , imaš Provitu u Riječkom neboderu..i bla,bla drugi..u biti onaj agent koji će te ukrcati te i upućuje na pregled kod određenog doktora..tako da češ to viditi kad približno znaš di češ ići..mislim da je Zorović za V-ship...a njegovi pomorci rade u Proviti
    3. I žuta knjižica i cjepivo se plaća dodatno..a šta si mislia da i dotur i cjepivo ne rade svoj posao. Ok , to ideš na Mlaku u Riječku polikliniku , tamo di je onaj kip žene sa deformisanim poprsjem , prizemlje ..
    4. USA viza je nužna , ko što i samo ime kaže za ulazak u USA , bilo to avionom , brodom ili F-114....radi se u Zagrebu , ne brini , sam agent će ti najaviti liniju broda ili ukrcaj u Americi..to ti plaća kompanija
    5. Mislim da u većini slučajeva kompanije plaćaju putne troškove , droga/alkohol test i potrebnu vizu..neke plaćaju i potrebne brevete..a mislim da bi trebao biti malo duže na kompaniji za to pokriće..
    6. Nisam radio za V-ship , sorry..
    7. Vremena?? , i na to nemam odgovora , kad si siguran da češ posudjene pare uložiti u siguran ukrcaj , pokušaš obavlljati dvije - tri stvari u jedno jutro..ostalo je stvar čekanja na dokumente...mislim da bi to mogao ocijeniti brzo , sa obzirom da ideš prvi put na brod...
    8. Za preporuku imaju neki drugi ljudi , to prepuštam njima...

P.S. Koliko češ love morati posuditi češ znati kad dobiješ informacije od gore navedenih , a i moraš dodati nešto kuna za topli sendvić i dec Vrbničke kad me sretneš

Aj kolega uživaj , a ja odo na krmu da salutiram kipu slobode ( ironija )...
    Posljednje uređivanje od Chorke : 11-23-2010 at 01:32 AM

a, što si reko?? vmozara avatar
    Datum registracije
    Dec 2009
    Firma
    elec JDN

Početno

idem sutra rješit brevet brodskog elektroničara, i sad slažem sve potrebno i sad na zahtjevu za brevet piše,u listi potrebnih dokumenata, "preslika svjedodžbe" i kraj toga rukom dopisano "+ T. S."

Što može bit to T.S. ?

Jeli moguće da svaki put kad trebam bilo kakav papir radit trebam sve moguće papire donijet, iskopirat ih, potrošit pare na ovjeravanje, trčat ovamo onamo. A kad meni država treba uzet onda ne treba ništa, odjednom su svi umreženi i sve je povezano.

EDIT. Zadnji put mi nije ni diploma valjala jer je bila kopija a treba bit ovjerena. Znači trebam istrest pare prvo za ovjerit kopiju? Mogu li ja pitat na faksu da mi potpišu kopiju, hoće li to proć, ili treba istrest lovu
    Posljednje uređivanje od vmozara : 06-12-2011 at 11:11 PM
    the machine spirit is with me!

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

Dobro si ga sputio odje, ajde ljepo zovi Filka ujutro i pitaj.. ima?? 25 minuta vo?žnje do grada posli toga.. koji problem..

Clan Posade Mariachi avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    offshore (DSV-DP3)

Početno

Citiraj Prvotno napisano od vmozara Vidi poruku

EDIT. Zadnji put mi nije ni diploma valjala jer je bila kopija a treba bit ovjerena. Znači trebam istrest pare prvo za ovjerit kopiju? Mogu li ja pitat na faksu da mi potpi??u kopiju, hoće li to proć, ili treba istrest lovu
    Ovjera diplome se ne plaća ni??ta, bar je meni nisu naplatili. A ovo T.S su mo?žda nekakve taksene marke nekih 50 iil 70 kn, nemoj me uzet za rič, nesićan se, al otprilike tako ne??to.

el.eng struja2 avatar
    Datum registracije
    Dec 2009
    Firma
    Atlantska plovidba

Početno

idem sutra rje??it brevet brodskog elektroničara, i sad sla?žem sve potrebno i sad na zahtjevu za brevet pi??e,u listi potrebnih dokumenata, "preslika svjedod?žbe" i kraj toga rukom dopisano "+ T. S."

?*to mo?že bit to T.S. ?

Jeli moguće da svaki put kad trebam bilo kakav papir radit trebam sve moguće papire donijet, iskopirat ih, potro??it pare na ovjeravanje, trčat ovamo onamo. A kad meni dr?žava treba uzet onda ne treba ni??ta, odjednom su svi umre?ženi i sve je povezano.

EDIT. Zadnji put mi nije ni diploma valjala jer je bila kopija a treba bit ovjerena. Znači trebam istrest pare prvo za ovjerit kopiju? Mogu li ja pitat na faksu da mi potpi??u kopiju, hoće li to proć, ili treba istrest lovu
    Kad im jednom ostavis ovjerenu kopiju vise ne trebas. trebas je odnijet u javnog biljeznika s orginalom i s lovom naravno. I pazi da ne dođes u kapetaniju u nevrijeme - rade od 8 - 12 ali je kava do 9h a od 9ipo priprema za marednu koja je od 10-10:30 i u 11ipo vec pripreme za zatvaranje butige .
    Ajde ne zali se, tko je vidio odmarat na godisnjem

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Ove hrvatske umotvorine STCW-a tipa brodski elektricar,elektronicar, su mi genijalne a valjda ce u skoroj buducnosti izmislit i brevet brodskog sobara, konobara, kuhara, i sve cemu se moze dodati prefix brodski da napunimo proracun kako Bog zapovida. Ovim zelimo pokazat da je Hrvatska zemlja znanja ne samo ispred Europe u ovom pogledu vec i svijeta,a Boga mi i galaksije.

Aeng High Voltage avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    NCL

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Frankie Vidi poruku
    Ove hrvatske umotvorine STCW-a tipa brodski elektricar,elektronicar, su mi genijalne a valjda ce u skoroj buducnosti izmislit i brevet brodskog sobara, konobara, kuhara, i sve cemu se moze dodati prefix brodski da napunimo proracun kako Bog zapovida. Ovim zelimo pokazat da je Hrvatska zemlja znanja ne samo ispred Europe u ovom pogledu vec i svijeta,a Boga mi i galaksije.
    Frankie, sve je to lijepo i logicki zamisljeno,samo mi to ocito ne razumijemo,he,he....U potpunosti se slazem sa gore napisanim (da me nebi krivo protumacili neki )

Srednja struja toma avatar
    Datum registracije
    Apr 2008
    Firma
    juzni Pacifik

Početno

I nije bas tako kako mislite, od dogodine dolaze novi brevet(i) za elektricare, a tokom lita je procedura u nasem saboru....

STCW Manila 2010 â?? Novi zahtjevi
    Krajem juna 2010. u Manili, na Filipinima, odrzana je Diplomatska konferencija zemalja, clanica Medjunarodne pomorske organizacije, potpisnica Konvenciji o standardima za obuku, izdavanje ovlascenja i vrsenju brodske straze, 1978. Tom prilikom usvojene su znacajne izmjene u Konvenciji o standardima za obuku, sertifikaciju i drzanje straze pomoraca (STCW Konvencija) i u STCW Kodeksu, kojima ce se obezbjediti neophodni medjunarodni standardi za obuku pomoraca i za izdavanje ovlascenja pomorcima. Ove STCW izmjene, nakon procedure prihvatanja od strane zemalja potpisnica, bi trebale stupiti na snagu 01.01.2012. Pored ostalih izmjena, prihvacene su brojne vazne promjene u svakom pojedinacnom poglavlju Konvencije i Koda, ukljucujuci: -unapredjenje mjera u sprijecavanju prevara koje se odnose na ovlascenja o osposobljenosti kao i za jacanje procesa provjere druge zemlje clanice. -promjenu zahtjeva koji se odnose na vrijeme rada i odmora na brodu i novih zahtjeva za sprijecavanje zlopotrebe droga i alkoholnih pica kao i inoviranje standarda koji se odnose na utvrdjivanje zdrastvene sposobnosti pomoraca, -nove zahtjeve za izdavanje ovlascenja clanovima posade, -nove zahtjeve koji se odnose na obuku modernih tehnologija kao sto su elektronske karte i informacioni sistemi, -nove zahtjeve za obukama koje se odnose na zastitu zivotne sredine -nove zahtjeve za obuku i izdavanje ovlascenja za elektricare/elektronicare, -inoviranje zahtjeva za osposobljenost za clanove posade na svim vrstama tankera ukljucujuci nove zahtjeve za tankere za prevoz gasa. -nove zahtjeve za bezbjednost sa posebnim akcentom na pirateriju, -uvodjenje modernih tehnologija obuke ukljucujuci ucenje na daljinu i ucenje preko svjetske elektronske baze (web-base). -nova uputstva za clanove posade na brodovima u polarnim vodama, i -nova uputstva za clanove posade koji upravljaju sistemima za dinamicko pozicioniranje. Na zatvaranju konferencije Gen. sekretar IMO-a g-din E.Mitropoulos se zahvalio uspjesnom radu konferencije kao i na jednoglasnoj podrsci pruzenoj od mnogih vlada kao i raznih predstavnika organizacije pomoraca, centara za obuku pomoraca i drugih zainteresovanih organizacija. u proteklom cetvorogodisnjem periodu u kojem se radilo na izmjenama. Nadalje, g-din E.Mitropoulos je napomenuo da je ovo pocetak enegricnih napora na tri nivoa: -prvi, zapoceti, cim prije, rad na provodjenju izmijenjenih STCW zahtjeva u domaca zakonodavstvo â?? sa ciljem njihove brze primjene; -drugo, dati, u mjeri u kojoj je to primjenjivo, tehnicku podrsku kroz IMO-v Integrisani tehnicki program za saradnju â?? sa ciljem upoznavanja zemalja clanica sa izmijenjenim zahtjevima i da pruzi korisne tehnicke savjete u vezi sa STCW Konvencijom i Kodeksom, uopste; i -trece, pokrenuti akciju, u mjeri u kojoj je to potrebno, za obezbjedjivanje potpune, efikasne i stroge primjene izmijenjene STCW Konvencije i Kodeksa, kada izmjene stupe na snagu dogovorenog datuma - 01.01.2012. Izvor â?? IMO | International Maritime Organization

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

To je tek u fazi zahtjeva znaci nikakva obaveza.Srica nasi ni papir za nastampat brevet nemaju koliko su dobro pripremljeni,ali bitno da smo mi sve usaglasili na papiru sa pravnom tecevinom EU,a to sto smo u stvarnosti gori od Nigerije nema veze.Bitna je forma.
    Ali iz napisanoga nasi vec stampaju brevete za koje jos ni procedura u saboru nije prosla.
    Evo ja recimo jedva cekam kad ce se pojavit napredni tecaj za bezbjednost sa posebnim akcentom na pirateriju. To cu s gustom otic polagat.

Datum registracije
    Dec 2009
    Firma
    elec JDN

Početno

operacija brevet nije uspjela. ima bit da sam u dubrovniku i okolici prvi sa faksa tog i tog smjera, makar isti postoji vec 6 ili 7 godina, pa cu trebat posjetit pravnu sluzbu kapetanije, ali tek sa ponedjeljka mogu poc. Tako da cu valjda iduci tjedan uspjet saznat jeli moj faks moze proc da dobijem brevet brodskog elektronicara.
    Otprilike 20.6. saznam to, jos 30 dana za izradu...mozda do jeseni budem imao brevet u rukama

Aeng High Voltage avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    NCL

Početno

operacija brevet nije uspjela. ima bit da sam u dubrovniku i okolici prvi sa faksa tog i tog smjera, makar isti postoji vec 6 ili 7 godina, pa cu trebat posjetit pravnu sluzbu kapetanije, ali tek sa ponedjeljka mogu poc. Tako da cu valjda iduci tjedan uspjet saznat jeli moj faks moze proc da dobijem brevet brodskog elektronicara.
    Otprilike 20.6. saznam to, jos 30 dana za izradu...mozda do jeseni budem imao brevet u rukama
    I to samo ako bude dovoljno formi za brevete,jer da navodno imaju problema u zadnje vrijeme
    NHF

Datum registracije
    Dec 2009
    Firma
    elec JDN

Početno

Evo da se pohvalim da sam uspio konačno predat papire. Na pravnom odjelu kapetanije mi nisu mogli reć može li ili nemože, pa su zvali negdje, a ni taj na telefonu nije znao pa je rečeno da me se pusti da idem radit. Pitam ja jeli moguće da sam ja prvi koji se ma mog faksa došao po brevet, kažu oni tako je. Idem kasnije na poreznu i sretnem prijatelja sa faksa i on mi kaže da su njemu dali bez problema

Unatoč svim silnim knjigama tamo nismo mogli saznat kakav sadržaj treba imat faks da bi se mogao proznat za ovaj brevet, tamo su mi našli isto ono što sam ja i na internetu našao, tj - ništa

nevezano za to, idem po potvrdu o nekažnjavanju, dođem na sud i oni me šalju pola km dalje da idem u papirnicu po obrazac, vratim se tamo sa ispunjenim pairom, i kažu mi tamo da će bit gotovo za tri dana. 3 puna dana za pečat (ja sam morao popunit i dio formulara koji bi oni tamo trebali) i na kraju ja odem na tečaj 4 dana i ode mi sestra po to nakon 3 dana i to ne bude gotovo.

Sorry ljudi mali sam zapeglao ali ne mora čitat tko ne mora
    Posljednje uređivanje od vmozara : 07-02-2011 at 09:33 PM

struja
    Datum registracije
    Jun 2011

Početno

uhvatio si sluzbenika krivi dan ... taj brevet i onako nema oznaku STCW ... malo nezgodno u stara vremena kad se dolazilo na brod samo s temeljnom sigurnosti i faxom ugovora da si el/eng jos s prefixom senior zbog godina staza ... pa te treci kuverte Sri Lankanac gleda s nevjericom dok mu papire dajes ...

no dobro, ima i to sad; bolje da je tako ... ja sam izvadio taj papir uz ovjerenu kopiju diplome, kopije 5-6 zadnjih ugovora i kopiju matrikule ... inace traze ovjerenu navigaciju od 6 mjeseci ili potvrdu od agenta ... ali kako do 2008-me navigaciju kapetanija nije ovjeravala ako su strane firme a agenta nisam imao, moro sam donositi ugovore ... srecom sacuvao sam ih sve a kapetanija je to tad priznala kao dovoljan dokaz navigacije

Datum registracije
    Dec 2009
    Firma
    elec JDN

Početno

mozda do jeseni budem imao brevet u rukama
    ugrizo se ja za jezik brevet jo?? nije gotov i nadaju se da će bit do 10.10 kad opet idem na brod.

el.eng struja2 avatar
    Datum registracije
    Dec 2009
    Firma
    Atlantska plovidba

Početno

ugrizo se ja za jezik brevet jo?? nije gotov i nadaju se da će bit do 10.10 kad opet idem na brod.
    Nisu ti rekli koje godine pa se ne nadaj previse, ipak je to jako komplicirana stvar a oni su jako zaposleni (marendama i ostalim vaznijim stvarima)

Datum registracije
    Dec 2009
    Firma
    elec JDN

Početno

Ljudi oprostite sto dizem stari topic, ali jesu li sad u djiru neki novi preveti ETO nesto? Pokusao sam nac jer sam siguran da sam prije citao ali trazilica ne prepoznaje rijeci od 3 slova ili krace sto je malo u qurcu

Zasto pitam? Jer sam bio na nekom tecaju i jedan strani kapo me pitao jesam li ja ETO ili ET rating nesto, ja mu rekao da imam hr brevet elektronicara. Kaze mi on da mi to ne vrijedi puno ali kad imam faks da bi trebao imat ETO brevet.

Moze li mi netko objasnit o cemu se radi, ili gdje pronac temu u kojoj se pricalo o ovom

Barba Bilich avatar
    Datum registracije
    Oct 2010
    Firma
    Pranciok Crewing Services LTD , Singapore

Početno

Ljudi oprostite sto dizem stari topic, ali jesu li sad u djiru neki novi preveti ETO nesto? Pokusao sam nac jer sam siguran da sam prije citao ali trazilica ne prepoznaje rijeci od 3 slova ili krace sto je malo u qurcu

Zasto pitam? Jer sam bio na nekom tecaju i jedan strani kapo me pitao jesam li ja ETO ili ET rating nesto, ja mu rekao da imam hr brevet elektronicara. Kaze mi on da mi to ne vrijedi puno ali kad imam faks da bi trebao imat ETO brevet.

Moze li mi netko objasnit o cemu se radi, ili gdje pronac temu u kojoj se pricalo o ovom
    ma di si to bija na tecaju
    Agencija PRANČIOK CREWING SERVICES Ltd , Singapore - preko 1900 ukrcaja i iskrcaja u godini dana - Ukrcaj po mjeri covjeka !

Datum registracije
    Dec 2009
    Firma
    elec JDN

Početno

u aalstu neki simulator

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •