Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/23
    Kadet
    Datum registracije
    Jul 2010

Početno Ima li ko ...

... u zadru da pola?že za časnika stroja do 3000 kw a da ima literaturu za pitanja, čini mi se da je ispit u 10mj ... mo?že me nazvat na mob: 095 55 30 564

Kadet
    Datum registracije
    Jul 2010

Početno ..

.. ne ... ustvari mi treba, kako ka?žu na kapetaniji, obnova braveta a to je ovih

20 pitanja, e sad bi bilo super da mi neko ko ima da odgovore ... mo?že na e-

mail: geneactg@gmail.com .... hvala

PITANJA:
    1.Tko ima dominantnu ulogu u unifikaciji pomorskog prava?
    2.Kakvi su zahtijevi za nadzor ispu??tanja s brodova NOx,(tvari koje uni??tavaju ozon)?
    3.Pregledi,izdavanje i potvrđivanje svijedo?žbi (??to su OSNOVNI;REDOVNI;DJELOMIČNI)?
    4.?*to je to IMDG Code,vezano za spriječavanje oneči??čenja mora ??tetnim tvarima?
    5.?*to je brodski plan za slučaj opasnosti oneči??čenja uljem?
    6.Tko se bavi sprečavanjem oneči??čenja sanitarnim otpadnim vodama sa broda?
    7.Koji sve brodovi imaju knjigu o smeću?
    8.Kakvi su zahtijevi u svezi premaza protiv obrastanja na brodovima?
    9.Kako se ispu??taju otpadne vode kod brodova?
    10.?*to je za??tita električnog porivnog ssustava?
    11.Dali visokotlačne sisaljke moraju imati uređaj za brzi prekid dovoda goriva u bilo koji cilindar?
    12.Svi lubrifikatori koji osiguravaju dovod ulja za podmazivanje do cilindra moraju imati mogućnost reguliranja za svako mijesto
    podmazivanja?
    13.?*to su to momenti sila klizne staze kod brodskih motora?
    14.?*to su to aksijalne vibracije kod dvotaktnih sporohodnih motora?
    15.?*to je to kod brodskih motora digitalni regulatorski sustav?
    16.?*to se kontrolira kod ispu??tanja du??ikovih oksida iz brodskih dizelskih motora?
    17.kako kvaliteta goriva utječe na separiranje goriva?
    18.?*to je to promjenjivi kut u??trcavanja goriva u cilindar motora (VIT)?
    19.Kako namje??tamo regulator ovisno o kvaliteti goriva (FOS)?
    20.?*to je to elektronički kontrolni sustav za podmazivanje kod opterečenja motora?
    Test zadovoljio kandidat koji ima najmanje 60% točnih odgovora

Kadet
    Datum registracije
    Jul 2010

Početno ....

... niko nema ili jo?? minjante le?žaje, prstenove, sjedi??ta i o-ringove ... kad zavr??ite nek neko prova dat odgovore ako ima ... pozdrav

1.Casnik-Moderator morskipas01 avatar
    Datum registracije
    Feb 2009
    Firma
    yahta

Početno

uglavnom pijemo a ti knjigu u ruke i nikom ne daj da te zajebaje.......

-----------------
    Datum registracije
    May 2009

Početno

Citiraj Prvotno napisano od faceoff Vidi poruku
    ... niko nema ili jo?? minjante le?žaje, prstenove, sjedi??ta i o-ringove ... kad zavr??ite nek neko prova dat odgovore ako ima ... pozdrav
    momak, ako triba, ja cu doc polozit to za tebe, ali ce te kostat. a jesi li se sitija malo sist i procitat? ako te nije sram, reci, ja cu poc po ure u kantun, free of charge. aloooo....

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

... mo?že me nazvat na mob: 095 55 30 564
    Kad ti je najzgodnije da te se zove??

-----------------
    Datum registracije
    May 2009

Početno

ponoc manje kvarat

Kadet
    Datum registracije
    Jul 2010

Početno ...

... opet ni??ta ? ... niko ne treba mislit ni polagat za me ... vec ako neko ima da sad ne tra?žim okolo po knjigama ... pzdv

Ch/Off Rakun avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Chevron

Početno

... opet ni??ta ? ... niko ne treba mislit ni polagat za me ... vec ako neko ima da sad ne tra?žim okolo po knjigama ... pzdv
    Stanga, ili ti ga stativa

Genijalac

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Za 60% ovih pitanja ti ne treba ni jedna knjiga nego malo sive tvari izmedju usiju.
    Evo npr ?*to se kontrolira kod ispu??tanja du??ikovih oksida iz brodskih dizelskih motora???

Odgovor: Na ovo pitanje odgovor ne moze bit nista drugo nego kisik.

Kadet
    Datum registracije
    Jul 2010

Početno ...

... ??ta je sad ovo? ....

<<<< 1. Tko ima dominantnu ulogu u unifikaciji pomorskog prava ?

A) IMO je organizacija za za??titu ljudskih prava na moru,pri Ujedinjenim narodima .

B) Najdominantniju ulogu u unifikaciji pomorskog prava ima Međunarodna pomorska organizacija (IMO) kao specijalizirana ustanova UN-a.

C) Za pitanje pomorskog prava pri UN narodima ima unificirana organizacija CMI-a.

<<<< 2. Kakvi su zahtjevi za nadzor ispu??tanja s brodova NOx ,(tvari koji uni??tavaju ozon) ?

A) Zahtjevi za nadzor ispu??tanja ispu??nih plinova iz dizelskog motora snage veče od 130 kW ,a izgrađen 01.sječan 2000god.

B) NOx kod brodica za spa??avanje,te motora u slučaju nu?žde potrebno je kontrolirati i o primjeni zakona vezanog za iste.

C) Ovaj se nadzor za ispu??tanje NOx takođev uvodi i na brodovima u teritorjalnim vodama koji su pod suverenitetom ili vla??ču dr?žave koju brod vije.

<<<< 3. Pregledi i izdavanje i potvrđivanje svjedo?žbi (??to su OSNOVNI; REDOVNI, DIJELOMIČNI)

A) Uprva mora izvjestiti organizaciju o sigurnosti broda za plovidbu vezano za pregled OSNOVNI , REDOVNI i DIJELOMIČNI.

B) Svaka uprava mora utvrditi odgovarajuča pravila vezano za pregled brodova da bi oni mogli osigurati udovoljavanje odredaba o sigurnosti plovidbe istih.

C) Osnovni,rdovni i dijelomični pregledi su obavezni preglrdi brodova u vo?žnji i u lukama.

<<<< 4. ?*to je to IMDG Code. Vezano za sprečavanje oneči??čenja ??tetnim tvarima more ?

A) Svi paketi koji se prevoze morem a zagađivaći su moraju biti označeni ispravnim tehničkim nazivom ,te naljepnicama da je tvar zagađivač mora vezano uz IMDG-cod.

B) IMDG- Code slu?ži da bi oneči??čivači mora bili označeni samo kada se prevoze morem

C) Pravilnik o sprečavanju zagađenja morea zove se IMDG- code.

<<<< 5. ?*to je brodski plan za slučaj opasnosti oneči??čenja uljem ?

A) Brodski plan u slučaju zagađenja uljem nije odobren od ustanove dr?žave kojom brod plovi.

B) Svaki tanker za ulja bruto tona?že 150 BT i vi??e mora imati Brodski plan za slučaj opasnosti oneči??čenja uljem.odobren od odgovarajučeg registra.

C) Brodski plan o oneči??čenju uljima slu?ži za brodove preko 400BT i to samo u međunarodnoj plovidbi.

<<<< 6. Tko se bavi se sprečavanjem oneči??čenja sanitarnim otpadnim vodama sa brod ?

A) SOLAS se bavi oneči??čenjem otpadnih voda sa brod.

B) MARPOL je međunarodna organizacija koja se bavi od 2003 god. sanacijom oneči??čenja istog otpada.

C) STCW je konvencija za postupanjem i saniranje otpadnih sanitarnih vodama sa broda.

<<<< 7. Koji sve brodovi moraju imati knjigu o smeću ?

A) Svi brodovi bruto tona?že veče od 400BT moraju imati knjigu o smeču ,te brodovi za preko 15 ili vi??e putnika u međunarodnoj plovidbi.(vezano za MARPOL )

B) Knjigu o smeču moraju imati brodovi veči od 150 BT ,a koji plove u nacijonalnoj plovidbi. (vezano za SOLAS)

C) Knjiga o smeču mora biti na brodove koji plove u međunarodnoj plovidbi i to veči od 4000 BT.

<<<< 8. Kakvi su zahtje u svezi obrastanja na brodovima ?

A) Na brodovima obrastanje se pregledava vizuelno i čisti se kod pregleda broda u suhom doku.

B) Sustav protiv obrastanja broda uključuje premaz boju ,povr??insku obradu te srestvo koje slu?ži za sprečavanje nepo?željnih organizama. Nakon pregleda brod dobije Međnarodnu svijedo?žbu o sustavu protiv obrastanja.

c) Obrasatanje broda se kontrolira u određenom periodu radi brzine broda.

<<<< 9. Kako se ispu??taju otpadne vode kod brodova ?

A) Za ispu??tanje otpadnih voda moraju se predvidjeti uvijek dvije pumpe,te odgovarajuči cijevovod u uređaj za prihvat sa međunarodnom prirubnicom.

B) Za ispu??tanje otpadnih voda mo?že se koristiti i protupo?žarni cijevovod.

C) Otpadne vode mogu se ispu??tati i slobodnim padom ako brod nema odgovarajuče pumpe.

<<<< 10. ?*to je za??tita električnog porivnog sustava ?

A) Električni porivni sustavi moraju biti zas??tičeni od zemnog spoja a moraju biti tako izvedeni da struja zemnog spoja ne pređe 20 mA.

B) Električni porivni sustav slu?ži za istosmjernu i izmjeničnu struju,da bi se za??titili generatori.

C) Za??tita porivnog sustava je sigurnosna mjera o prekoračenju napona generatora.

<<<< 11. Dali visokotlačne sisaljke moraju imati uređaj za brzi prekid dovoda goriva u bilo koji cilindar ?

A) Visokotlačne cijevi moraju imati sistem brzog zatvaranja goriva.

B) Visokotlačne cijevi ne moraju imati sistem zatvaranja goriva bez obzira na promjer cilindra.

C) Visokotlačne cijevi su novisne o sistemu brzozatvarjučeg sistemu goriva.

<<<< 12. Svi lubrifikatori koji osiguravaju dovod ulja za podmazivanje do cilindra moraju imati mogučnost reguliranja za svako mjesto podmazivanja.

A) Lubrifikatori ne moraju imati osiguran dovod ulja na sva mjesta na sporohodnom diesel motoru.

B) Za svako mjesto podmazivanja potrebno je osigurati dovod ulja za podmazivanje te moraju imati mogučnost reguliranja istog.

C) Lubrifikatori su naprave za podmazivanje le?žaja glavnog motora ,te pomočnih motora.

<<<< 13. ?*to su to momenti sila klizne staze kod brodskih motora ?

A) Takvi momenti nastaju dijelovanjem sila trenja.

B) Momenti sila klizne staze na pojedinom motoru nastaju prilikom preopterečenja motora.

C) Momenti sila klizne staze nastaju usljed izgaranja goriva u cilindru koje guraju stapalo, te dijelovanjem sila tromastih masa mehanizma.

<<<< 14. ?*to su to aksijalne vibracije kod dvotaknih sporohodnih motora ?

A) Aksijalne vibracije vibracije su nepravilan rad glavnog porivnog motora i prenose se na trup broda.

B) Aksijalne vibracije su kada sile izgaranja preko stapajice i ojnice dijeluju na koljenaste osovine.

C) Aksijalne vibracije su vibracije kada se brod nalazi u nevremenu pod punim opterečenjem.

<<<< 15. ?*to je to kod brodskih motora digitalni regulatorski sustav ?

A) D.G.S. sustav je uređaj koji slu?ži za upravljanje brzinom okretanja sporohodnih dugohodnih dizelskih motora sa dva upravljačka mjesta.

B) D.G.S. je sustav regulacije broja okretaja kod valjanja broda.

C) Sustav koji slu?ži za regulaciju opterečenja motora i to kod malih broja okretaja istog.

<<<< 16. ?*to se kontrolira kod ispu??tanja du??ikovih oksida iz brodskih dizel motora ?

A) Du??ikovi oksidi koji se ispu??taju u atmosver neopasni su za oneči??čavanje okoli??a.

B) NOx je tehnički kodeks koji se pregledava i izdaje potvrda o granicama ispu??tanja istog u atmosveru.

C) Du??ikov oksid je plin koji se pojavljuje kod izgaranja lakog goriva i nije opasan za okoli??.

<<<< 17. Kako kvaliteta goriva utječe na separiranje goriva ?

A) Kvaliteta goriva utječe na separiranje goriva primjenom suvremenih separatora i to bez /gravitacijonog diska/ te ih moramo staviti da rade u pararelnom radu.

B) Kvaliteta goriva nije va?žna za rad separatora nego se regulira izmjenom ravitaciskog diska.

C) Separiranje goriva potrebno je raditi samo kod pogona na te??ko gorivo.

<<<< 18. ?*to je to promjenjivi kut u??trcavanja goriva u cilindar motora.(VIT) ?

A) V.I.T. je prilagođavanje kuta početka ubrizgavanja u o visnosti o opterečenju motora uz kontrolu potr??nje goriva.

B) Promjenjivi kut u??trcavanja goriva u cilindar motora je smanjenje snage motora u odnosu na opterečenje istog.

C) V.I.T. je način ubrizgavanja goriva bez mehaničke kontrole ,tj. Elektronskim putem.

<<<< 19. Kako namje??tamo regulator ovisno o kvaliteti goriva.( FOS) ?

A) Određivanjem i namje??tanjem FOS-a sustava prilagođava se i početak ubrizgavanja shodno kvaliteti goriva.

B) FOS- sustav slu?ži da bi se bolje iskoristila kvaliteta goriva za rad glavnih motora.

C) Regulator slu?ži za reguliranje broja okretaja vezano uz potro??nju goriva.

<<<< 20. ?*to je to elektronički kontrolni sustav za podmazivanje kod opterečenja motora ?

A) Elektronički kontrolni sustav omogučava upravljanje količinom ulja za za podmazivanje u funkciji opterečenja motora.

B) Elektronički sustav slu?ži za kontrole podmazivanja koljeničastog vratila i letečih le?žaja glavnog motora.

C) Sistem elektroničkog sustava podmazivanja svih dijelova motora koji se vrte u radu motora.

Kadet
    Datum registracije
    May 2011

Početno

<<<< 19. Kako namje??tamo regulator ovisno o kvaliteti goriva.( FOS) ?

A) Određivanjem i namje??tanjem FOS-a sustava prilagođava se i početak ubrizgavanja shodno kvaliteti goriva.

B) FOS- sustav slu?ži da bi se bolje iskoristila kvaliteta goriva za rad glavnih motora.

C) Regulator slu?ži za reguliranje broja okretaja vezano uz potro??nju goriva.
    da ne otvaram novu temu , u tra?ženju odgovora na ova lo??e prevedena pitanja zapeo sam na ovoj kratici FOS. Zna li tko o čemu se radi?

Kadet
    Datum registracije
    Jul 2010

Početno ...

... cini mi se Fuel Oil System

Kadet
    Datum registracije
    May 2011

Početno

čini se i meni, ali kakvo je to onda blesavo pitanje?

Kadet
    Datum registracije
    Jul 2010

Početno ....

.... pitanje je glupo jer u stvari treba biti napisano FQS = Fuel Quality Setting

Wartsila Service Bulletin RTA - Engines

The VIT and FQS system performs two main tasks. The VIT part is an automatic function that controls the injection begin depending on the actual engine load and cares for optimum part load fuel consumption. The FQS part is manual adjustment that is meant to be used to match the injection timing to the quality of fuel used.

Kadet
    Datum registracije
    May 2011

Početno

Nekidan sam položio obnovu, ako kome treba pomoć oko pitanja neka se javi na PM.
    Posljednje uređivanje od Bullion : 09-08-2011 at 08:34 PM

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Bullion Vidi poruku
    evo sam polo?žio obnovu, ako kome treba pomoć oko pitanja neka se javi na PM.
    Zasto na PM daj ode odgovore i iskustvo da bude transparentno da ljudi citaju i ne pune ti PM inbox a u drugu ruku ako sta neshvacaju neka te pitaju na PM:

mislim da je puno bolja opcija
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

asistent soferu Turist avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    tamo amo way

Početno

kako ce onda on udrit koju kunu na repeticije??

sefe, triba tebi financijski savjetnik

Kadet
    Datum registracije
    May 2011

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Dalmos Vidi poruku
    Zasto na PM daj ode odgovore i iskustvo da bude transparentno da ljudi citaju i ne pune ti PM inbox a u drugu ruku ako sta neshvacaju neka te pitaju na PM:

mislim da je puno bolja opcija
    pa vidim da se tu sakrivaju ti odgovori ko zmija noge, pa kontam da netko iz ministarstva ne bi promijenio pitanja ako su odgovori javno na netu. Ako mogu staviti javno nema problema.

zap mladeno avatar
    Datum registracije
    Jul 2008

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Bullion Vidi poruku
    pa vidim da se tu sakrivaju ti odgovori ko zmija noge, pa kontam da netko iz ministarstva ne bi promijenio pitanja ako su odgovori javno na netu. Ako mogu staviti javno nema problema.
    a ko ce mi izmislit nova pitanja oni su jos na parnom stroju i zastavicama signalnog kodeksa
    Life is too short to remove usb safely

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •