Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/68
    Clan Posade Odisej avatar
    Datum registracije
    Jul 2008

Početno ?*to bi mi, hrvatski pomorci, u stvari htjeli?

Štovane kolege,

Evo sam za osobitim zanimanjem procesljao skoro svaki topic na ovom forumu i nakon svega dosao sam do frapantnog zakljucka: Mi se na sve zalimo, nama svaka mala smeta;te nema ovo, te nema ono, smrde indijci, englezi su govna, talijani da ne spominjem, placa nikad dovoljna,a u PM!....A kakvi smo mi?
    Situacija po mome, nakon 24 godine na strancima svake vele, je ovakova:

1) Nikad nije bilo vise firmi koje su voljne krcati nas kadar
    2) Nikad nije hrvatski pomorac bolje kotirao na globalnom trzistu
    3) Nikad nisu bile vece place....na stranu kupovna moc u HR, to je nesto van nase kontrole
    4) Nikad vise nasih zapovjednika i upravitelja, inspektora i fleet managera
    5) Permanentni ugovori, dugorocna sigurnost, narocito vrijedno zbog kreditnog statusa u bankama
    6) Bezbroj agencija za posredovanje...ne brinite, nisu svi lopine i smradovi
    7) Sve vise firmi krca nase kadete;nije jos na zadovoljstvo svih kadeta, ali krece se na bolje,evo i Shell je poceo uzimati kadete,

Znam da nasi mladji kolege misle da je svijet poceo onoga dana kad su oni svojim prisustvom pocastili ovaj planet, ali istina je kao i u mnogocemu drugom sasvim drukcija,naime:

Sve ovo gore navedeno zasluga je nebrojenih generacija hrvatskih pomoraca koji su svoj kruh zaradjivali na svakojakim divljacima kako biste se vi danas sepurili na cruiserima, LNG-ima , Shellovim tankerima i ostalo, a da Vam, vidi kurca, to sve nista ne valja..!!???
    Molio bih kolege da se na ovom threadu izjasne pod kojim bi uvjetima oni izvoljevali svoje mlado tijelo i neslucene intelektualne sposobnosti izloziti ovoj napacenoj profesiji, a sve u svrhu PODIZANJA rejtinga nasih pomoraca, jer gospodo draga, po mom osobnom iskustvu i po onome sto pisete po forumu, sve su sanse da cete ga ubrzo srozati do temelja.
    Postovanje i mirno more

-----------------
    Datum registracije
    May 2009

Početno

e ovo ce neke zacesat, a neki ce po obicaju... a sta ovi oce? ja se potpuno slazen sa ovin gore navedenin, jos bi i zapaprija malo...ma ce obrisat, pa mi se ne da nabijat zulje

Barba cruise line avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    dao otkaz

Početno

Citiraj Prvotno napisano od maninjorgo Vidi poruku
    e ovo ce neke zacesat, a neki ce po obicaju... a sta ovi oce? ja se potpuno slazen sa ovin gore navedenin, jos bi i zapaprija malo...ma ce obrisat, pa mi se ne da nabijat zulje
    Odma se sitin pocetaka"jadroplova" i "dalmatinske" i onog starog "grandi motori FIAT" i prazne gambuze...ali bolje se ne cesat tamo di te ne svrbi,i ja bi ima jos i dodat,ali ako reces cinjenice a nekomu nisu po volji ili ih nemore razumit odma si "neprijatelj sistema"ili "mrzitelj hrvatstva"

Poglavica gigi-split avatar
    Datum registracije
    Apr 2009
    Firma
    CSM

Početno

Samo cu rec da na zadnjem brodu od nasih bili prvi palube i ja, te je na brodu bila rapsodija, jedino nam je falia treci da bacimo na karte samo tad bi vec morali osnovati koju stranku da atmosfera bude potpuna.
    Sta nisam isa u ginekologe

Clan Posade Kadet avatar
    Datum registracije
    May 2008

Početno

Molio bih kolege da se na ovom threadu izjasne pod kojim bi uvjetima oni izvoljevali svoje mlado tijelo i neslucene intelektualne sposobnosti izloziti ovoj napacenoj profesiji, a sve u svrhu PODIZANJA rejtinga nasih pomoraca, jer gospodo draga, po mom osobnom iskustvu i po onome sto pisete po forumu, sve su sanse da cete ga ubrzo srozati do temelja.
    Postovanje i mirno more...

Moran na ovo odgovorit, evo ja san jedan taj "mladi kolega" kako kazete i jedino sta ja zelim je:
    1.Da nebuden gladan i zedan ka sta san u par navrata po nekoliko dana bia(a virujte mi nisan izbirljiv)..firma kaze da je skupa lancia...... boca vode 1.20d

2.Da neman 184 sata owertimea jer je to skoro pa nemoguce fizicki i psihicki izdrzat.

3.Da mi sekondo sa 13g exp na tankerima zna da mora spustit djire na pumpi i otvorit drop ventil prije nego naredi da zatvorin manifold

4.Da mi placa konstantno ne kasni

5.I da kad posaljen 1month notice nakon 7.5m na brodu, da mi firma ne kaze da se strpin misec ipo dana do europe jer je karta skupa, a vec im misec ipo radim uslugu (to se desilo kolegi prije mene)

6.Da mi senior off zna neki kurac pokazat, a ne na sve odgovarat "to ti nece tribat, zaboravia san to"...

Vidite da netrazim puno, ali ni ono osnovno nemam...

ali jebiga, triba svasta istrpit...valjda ce jednog dana upast nesto bolje....Ima jedna stvar pozitivna u svemu a to je da san radia i prisilno naucia stvari ka kadet koje na normalnim firmama nebi..minja balast, pra tankove radia iskrcaj (sve osim stripanja) i ukrcaj (sve osim topiranja), crta passage planove...tako da san sad vise nego kompletan 3of i mogu di ocu bez imalo straja....eto nije sve bilo tako crno
    Posljednje uređivanje od Kadet : 10-04-2010 at 05:26 AM Razlog: Napisan Post iza Post-a.Molim vas da koristite Edit opciju umjesto New Reply-a.Edit se nalazi u donjem lijevom uglu.

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

Dragi kolega...
    Eto ?žaj mi je ??ta ti se sve to izdogađalo, tebi i drugin kolegama na brodu. To je dokaz da je očigledno more nekome mater a nekome maćeha.. Ovde di san to se ne događa, znači triba imat sriće (namjerno ne govorin pameti) za doć na pravu firmu. Drago mi je da se ovakvi threadovi otvaraju da svako mo?že reć svoje mi??ljenje a pogotovo morski vukovi (poljski-wilk morski) koji vjerojatno imaju sad na sebi majcu na rige i povez priko oka, jedino ??ta in u ovo vrime safetya i papirologije ona papiga na ramenu ili je plastična ili od krpe al nema veze...
    Hvala svima ??ta se brinete za dobrobit hrvatskog pomorca, i blago kompanijama koje ukrcavaju ??to vi??e na??ih ljudi ka ??ta je ova... Ovaj kruv je dovoljno suv i tvrd da bi mi neko na njega nabaciva jo?? koju koru za ?žuntu čisto da pokrije onu prethodnu... Ne triba mi to, ni pametovanje koje svako jutro slu??an doli u ECR, ka da topla voda nije otkrivena odavno kad je Rade Končar napravija prvi bojler...
    I jo?? jedna sitnica, vezana za maritime koje "čudi" kako neki ljudi jedva skupe za pokrit porez, da sad ne pi??en drugi post na onom threadu... Svi mi imamo familje, dicu, ?žene (nadam se) i svakome je drago bit doma s njima, pa jel po??teno onda osuđivat ljude koji ??ta vi??e vrimena oće provest doma a ne na lati... ili oni na jedino na lati mogu zaglumit neku facu a doma su obični papučari pa in se doma i ne ide?!?!?!...
    Meni osobno dra?že bit doma, gledat dicu kako rastu, lovit lignje, brat masline, a ne se topit po bar?žama sa svakojakim likovima i pomorcima oportunistima... Pametnome dosta, pozdrav svim kolegama ma gdje bili...

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

o jadrane,sta te barze grebu,inace slazen se sa mr.odisej

-----------------
    Datum registracije
    May 2009

Početno

cinjenica je jedna. kad citas postove.... ide uglavnom ovako:je li neko bija na tom i tom brodu... ali bas niko ne pita koja je makinja, rute, ima li sljake... odma ide kolika je lova, koliki ugovor, ima li internet i eventualno teretana. jebo ga bog, ljudi, kad stagod crkne odma daj servis (prijavi mi da mu turbina pusta ulje....ja na brod i nadjen da mu pusta flandja...frajer mrtav ladan i slijeze ramenima dok nisan popizdija... nas, ne indijac ni filip), ali zato, daj printere , cartrige i papirusinu. uglavnom, interes za posal i ucenje opada, svi bi tili odma veliku poziciju i puno cekina bez pokrica. to je lipo cut i rec - a i ja bi tamo... ali ne mozes nigdi na prisu zelen ka gace segrta hlapica. nekad mozda i moze, ali ateriranje bude vrlo bolno. svi bi radili misevima i serverima, a brod nek se odrzava sam. a znamo dobro, to ne postoji ni u bajkama ni crtanin filmovima. interes za ucenje je mali, gleda se samo kako brze do suske, a o postovanju i respektu prema starijin cunkama da ne govorin. mi, mi pa opet mi...a koji to mi????

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

Ba?? sam čitala o nekoj anketi među na??im studentima...7/10 ih pri?željkuje posao u dr?žavnim tvrtkama, a 8/10 da je dobro plaćen i da ne rade ni??ta...

2.Casnik meho avatar
    Datum registracije
    Oct 2009

Početno meho

55555
    Posljednje uređivanje od meho : 06-02-2011 at 01:36 PM

čif palube
    Datum registracije
    Sep 2009
    Firma
    Kontejneri..

Početno

Citiraj Prvotno napisano od maninjorgo Vidi poruku
    cinjenica je jedna. kad citas postove.... ide uglavnom ovako:je li neko bija na tom i tom brodu... ali bas niko ne pita koja je makinja, rute, ima li sljake... odma ide kolika je lova, koliki ugovor, ima li internet i eventualno teretana. jebo ga bog, ljudi, kad stagod crkne odma daj servis (prijavi mi da mu turbina pusta ulje....ja na brod i nadjen da mu pusta flandja...frajer mrtav ladan i slijeze ramenima dok nisan popizdija... nas, ne indijac ni filip), ali zato, daj printere , cartrige i papirusinu. uglavnom, interes za posal i ucenje opada, svi bi tili odma veliku poziciju i puno cekina bez pokrica. to je lipo cut i rec - a i ja bi tamo... ali ne mozes nigdi na prisu zelen ka gace segrta hlapica. nekad mozda i moze, ali ateriranje bude vrlo bolno. svi bi radili misevima i serverima, a brod nek se odrzava sam. a znamo dobro, to ne postoji ni u bajkama ni crtanin filmovima. interes za ucenje je mali, gleda se samo kako brze do suske, a o postovanju i respektu prema starijin cunkama da ne govorin. mi, mi pa opet mi...a koji to mi????
    Sjor Maninjorgo ala nemojte Boga psovat

inace potpisujem
    zivili
    I can't change direction of the wind, but can adjust my sails to reach destination...

-----------------
    Datum registracije
    May 2009

Početno

a utece mi koji put!! nastojat cu se popravit!!

C/O
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    Exmar

Početno

?*jor odisej je sve to lipo napisa, vidi se da čovik zna ??ta govori...

Ja sebe smatram isto "mladom gardom" i u na??u obranu mogu samo kazat da nismo svi isti, ne ?žugaju i ne pizde svi, ima nas koji ?želimo, hoćemo i volimo naučit, koji volimo posal koji radimo i koji imamo ambicije ne??to u njemu napravit.

Puno toga ovisi o kućnom odgoju, on se ne stiče ni u srednjoj ni na vi??oj (dapače jo?? se srozava...), isto tako i o ?životnim navikama pojedinca... Mene su recimo odgajali da po??tujem starije, pa i dan danas to nosim u sebi. Kapetan - Kapo, ma mo?že bit najveći debil na svitu, al ne po??tuje?? sebe ako ne po??tuje?? te simbole na brodu. To je bar moje mi??ljenje i dr?žim to djelom svog posla.

Ne virujem da će se srozat ugled HR pomorca, naime znaju nas vani kao INDIVIDUALCE, tako da će uvik opstajat dobri, a otpadat lo??i...

I za kraj savjet kojeg se i sam dr?žim: konstantno grintanje i nezadovoljstvo stvara nervozu, stres i skraćuje ?život... Puno se bolje smijat i grist, TE MISLIT SVOJON GLAVON, A NE TUĐIN KURCEN!

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Odisej Vidi poruku
    ?*tovane kolege,

Evo sam za osobitim zanimanjem procesljao skoro svaki topic na ovom forumu i nakon svega dosao sam do frapantnog zakljucka: Mi se na sve zalimo, nama svaka mala smeta;te nema ovo, te nema ono, smrde indijci, englezi su govna, talijani da ne spominjem, placa nikad dovoljna,a u PM!....A kakvi smo mi?

3) Nikad nisu bile vece place....na stranu kupovna moc u HR, to je nesto van nase kontrole
    5) Permanentni ugovori, dugorocna sigurnost, narocito vrijedno zbog kreditnog statusa u bankama
    7) Sve vise firmi krca nase kadete;nije jos na zadovoljstvo svih kadeta, ali krece se na bolje,evo i Shell je poceo uzimati kadete,

Znam da nasi mladji kolege misle da je svijet poceo onoga dana kad su oni svojim prisustvom pocastili ovaj planet, ali istina je kao i u mnogocemu drugom sasvim drukcija,naime:

Sve ovo gore navedeno zasluga je nebrojenih generacija hrvatskih pomoraca koji su svoj kruh zaradjivali na svakojakim divljacima kako biste se vi danas sepurili na cruiserima, LNG-ima , Shellovim tankerima i ostalo, a da Vam, vidi kurca, to sve nista ne valja..!!???
    Postovanje i mirno more
    Svaka cast na ovom postu
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

ass..man ties avatar
    Datum registracije
    Sep 2010

Početno

Citiraj Prvotno napisano od jadran74 Vidi poruku
    Dragi kolega...
    Eto ?žaj mi je ??ta ti se sve to izdogađalo, tebi i drugin kolegama na brodu. To je dokaz da je očigledno more nekome mater a nekome maćeha.. Ovde di san to se ne događa, znači triba imat sriće (namjerno ne govorin pameti) za doć na pravu firmu. Drago mi je da se ovakvi threadovi otvaraju da svako mo?že reć svoje mi??ljenje a pogotovo morski vukovi (poljski-wilk morski) koji vjerojatno imaju sad na sebi majcu na rige i povez priko oka, jedino ??ta in u ovo vrime safetya i papirologije ona papiga na ramenu ili je plastična ili od krpe al nema veze...
    Hvala svima ??ta se brinete za dobrobit hrvatskog pomorca, i blago kompanijama koje ukrcavaju ??to vi??e na??ih ljudi ka ??ta je ova... Ovaj kruv je dovoljno suv i tvrd da bi mi neko na njega nabaciva jo?? koju koru za ?žuntu čisto da pokrije onu prethodnu... Ne triba mi to, ni pametovanje koje svako jutro slu??an doli u ECR, ka da topla voda nije otkrivena odavno kad je Rade Končar napravija prvi bojler...
    I jo?? jedna sitnica, vezana za maritime koje "čudi" kako neki ljudi jedva skupe za pokrit porez, da sad ne pi??en drugi post na onom threadu... Svi mi imamo familje, dicu, ?žene (nadam se) i svakome je drago bit doma s njima, pa jel po??teno onda osuđivat ljude koji ??ta vi??e vrimena oće provest doma a ne na lati... ili oni na jedino na lati mogu zaglumit neku facu a doma su obični papučari pa in se doma i ne ide?!?!?!...
    Meni osobno dra?že bit doma, gledat dicu kako rastu, lovit lignje, brat masline, a ne se topit po bar?žama sa svakojakim likovima i pomorcima oportunistima... Pametnome dosta, pozdrav svim kolegama ma gdje bili...
    e ovo si lipo napisa,to je to,zato ja i ?želin na npr. transeuropu makar mi turčini-svi odreda napaljeni gejevi-bili časnici tj zapovjednici,jer nije sve ni u jebačkim ugovorima,pustoj lovi,ima ne??to i u sat tv-u,kratkom ugovoru,relativno mirnom moru bez gusarića,besplatnom internetu(meni osobno vrlo bitna stvar za posal sastrane, itd).........i ??ta je najva?žnije blizina i bolji kontakt s familijom,a lova....je manja ali ako cemo bit normalni kad dođemo jednog dana do neke pozicije more se lipo...jako jako lipo ?živit od tamo ponuđenih para,tako da se nadan da cu uspit u naumu

Barba srelec avatar
    Datum registracije
    Apr 2008

Početno

Postovanje i mirno more[/QUOTE]

sve sta je gori covik napisa je ka sveto pismo slazem se 100% iako sam i sam relativno mladi pomorac

jedan kapo mi je objasnia trokut koji igra kod nas
    jedna linija je placa druga zadovoljstvo treca ugovor(nije bitan raspored)
    i sad od linija napravis trokut ,sta je trokut pravilniji to si ti zadovoljniji
    kad se kutevi debelo pobucaju vrime je za odlazak

nas posal je uzmi ili ostavi a od grintanja pametovanja nema nista
    jedino pametovanje moze bit ako si vec zajunia da ostanes toliko dok mu ne objasnis da ti to ne da mozes nego radis pjevajuci i da postanes "potriban"
    tj pokazes da pizas i vridis
    onda na kraju svega mu se zahvalis i krenes dalje

-----------------
    Datum registracije
    May 2009

Početno

evo sta mi se maloprije dogodilo. sidimo ja i jedan moj prijatelj, rijecani, inspektor na jednoj firmi di ima dosta nasih. stara kuka, kasne pedesete. pala cakula...stol do sidi momak sa curon. kad odjedan put..dobra vecer...oprostite sta smetan....sta? cif struja sa saipemovoga drila. cura radi ovde, dosa je povirit. kako mi stari pasi ne znamo o nicemu nego o pumpama i separatorima...ubra je on odma sta je. di sta kako? trazi posal u singapur. da bi u dnv za surveyora. mi kazemo , ne ni za zivu glavu, place su male. ali, ne predaje se on, dosa ovde deset dana i sve zna. na kraju...da je deset iljada dobra placa...a fali se da je oooodlicno placen, jer vidi...plati pet puti na godinu kartu do singapura da vidi curu. stufa je odma. samo san mu na kraju reka da razmisli dobro, jer stan ce kostat najmanje tri i to na periferiji. i potegli nas dva stara junca put doma. tri ipo banke ima u guzicu, i sad sto posto misli da mu mudrujemo. sta oni znaju, ja cu to....a kad plati stan, porez i ostane na pet iljada singova ovde....bit ce noodlesa ka u prici. ali, donja glava zna bolje od gornje, a bar poslusat iskusnijega...tlaka je. nes ti njih i iskustva.

lijeni tovar propuhani avatar
    Datum registracije
    Apr 2008
    Firma
    tamo di mi pase

Početno

To sto mlada ekipa ovdje pise to je kao sto je neko vec napisao samo odraz kucnog odgoja ali isto tako treba uzeti u obzir koji profil ljudi upisiva pomorske skole. Koji bi roditelj koji imalo zna o pomorstvu poslao svoje dijete odlikasa u pomorsku skolu. Pomorsku skolu danas vecinom upisuju oni koji nisu negdje drugo upali. To vam je buducnos HR pomorstva.
    Jos nesto starije generacije pomoraca koji su isli na te divljake vec su imali par godina u guzici jer su vjerovatno poceli na nasim firmama (dok ih je jos bilo) sa nasim ljudima a ne kao danas sa 18 godina ajde na brod sa 20 indijaca pa plivaj sine. Nikoga ne branim samo iznosim cinjenice.
    A nas mlade ce vec zivot naucit kako to sve ide.....
    Pozdrav.
    Idemo ispočetka.....

2nd eng.
    Datum registracije
    Aug 2009
    Firma
    offshore

Thumbs down

Citiraj Prvotno napisano od Odisej Vidi poruku
    ?*tovane kolege,

Postovanje i mirno more
    Smanji to malo nije svima kao tebi, sam si rekao 24 godine stranca permanent ugovor. Ima i gladnih i potplacenih, iskoristenih, omalozavanih itd. Prije par godina kao asistent sam imao 200 sati prekovremanih svaki mjesec, placa kasnila 4 mjeseca, bio gladan 4 mjeseca od 6 na brodu, nisam dobio akontaciju prva 4 mjeseca, iskoristavali su me i sve to da bi nakon 1 godine asistenture sve place dao za klasu. Placa mi je tada bila 560usd tj 2800hrk. A kako je sada asistentima i kadetima kada moraju jos placati mirovinsko i zdrastveno. Da nisi od onih koji su me tjerali da pituram na Novu godinu ?

Kadet
    Datum registracije
    Sep 2010
    Firma
    bio na: Transeuropa Ferries

Početno

Citiraj Prvotno napisano od propuhani Vidi poruku
    Pomorsku skolu danas vecinom upisuju oni koji nisu negdje drugo upali. To vam je buducnos HR pomorstva.
    E sad....neznam ??ta se smatra pod "mlađim" ljudima...ja imam 31 i narednih 20 ću se osjećati mladim

ali da ne skrećemo s teme, ja sam Bakar zavr??io prije 13 godina, a upisao sam se sa prosjekom ocjena 4,2 (ili tako ne??to tome blisko, ali bila je čvrsta i stabilna četvorkica), tako da nebih ba?? generalizirao po tom pitanju tko se danas upisuje i kakva je budućnost....ja sam upisao jer sam htio, a to ??to zadnjih 12 nisam bio na moru je moj problem koji mi se obio o glavu danas (valjda) kad krećem prektički od nule....od mornara....iako sam odslu?žio kadeturu i imam rije??en dnevnik, do pro??log četvrtka nisam imao niti jedan brevet....sad sam ponosan vlasnik D2 dakle, nije da samo "propaliteti" s malim prosjekom idu u pomorsku jer nisu imali gdje upast....a ne govorim samo o sebi, u mojoj i ne??to mlađim i starijim generacijama ih je bilo s dobrim, vrlo dobrim pa čak i odličnim ocjenama....

sve je stvar kućnog odgoja i vlastitog mentalnog sklopa, karaktera....??ta da ja očekujem osim mukotrpnog povratka i nadanja da će me netko uzeti za mornara i dopustiti mi da nakon odrađene smjene odem na most i ulovim malo navigacije da se vratim među ?žive....i iskreno, volio bih da ja moram raditi stabilitete, ukrcaje, iskrcaje i sve ostale proračune, izračune i fizikalije jer bi naučio posao i bio spreman otići prvi put za terca.
    Istina i Bog, volio bih imati internet da se mogu čuti svaki dan s djecom na Skype ili MSN, da gledaju tatu makar na monitoru, ali nije kraj svijeta ako taj luksuz nemam....pre?živjeli su ljudi i gore stvari od toga....

mislim da bi svi "mladi" odnosno kadeti (ili u mom slučaju kao mornar) trebale gledati ??to vi??e naučiti tokom kadeture pa doći za 3ćeg 100% spremni i sigurni u sebe....neka vam svima bude zadovljstvo ako znate bolje od vi??eg časnika, znanje je va??e to nitko ne mo?že ukrast i mo?že vam donjeti vi??e dobrog nego lo??eg....pregrizite koju godinu i kasnije u?živajte u plodovima rada i znanja....učite i radite za sebe a ne za druge, po sistemu: "ako neće on, neću ni ja"....ajmo se zahebat pa reći: "ako neće on, ja ću"....

sve se vraća, sve se plaća, zapamtite to....

hvala svima i do slu??anja

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •