Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/4
    3rd officer JohnnyC avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    tankers

Početno Prvi ukrcaj za sekonda palube

Sto vam je bilo najteze prvi put kao sekondu i na sto posebno treba obratit paznju? Savjeti ce dobro doci nama kojima se blizi avancamenat.

C/O
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    Exmar

Početno

Ako se dobro pripremis, nece ti nista bit "najteze", jer je posal u osnovi slican, tj. nekad i isti onome koji sad radis, samo sta te se na brodu kao sekonda gleda i od tebe ocekuje da vise ne pitas gluposti i da se covik u tebe moze pouzdat po pitanju navigacije, balasta, a i tereta(vidin da si na tankerima) ponekad, jer je sljedeci korak CO, a niko te ne pita jesi li jedan ili pet ugovora sekondo...
    Da bi lakse disa u pocetku, prati sve sta radi sekondo i pitaj ga apsolutno sve sta ti nije jasno. Za most i passage planove, procitaj i usvoji "Bridge team management" knjigu, osobito poglavlje o voyage planovima i drzi se toga kao Biblije. Isto tako knjigu "How to correct your charts Admiralty way" - još jedna Biblija... Voyage plan, chart work i chart corrections su potpis sekonda palube i prema njima se razlikuju dobri od losih sekonda, barem kad je kapetan u pitanju, a s njime ces najvise radit ko sekondo... I jos jedna bitna stvar - nauci izvadit ETA-u u 15 minuta. Od bilo di do bilo di... Svak ima svoju caku, neko GPS, neko distance tables, neko ovo, neko ono, al obicno ako te to barba pita, nervoza mu raste proporcionalno minutama koje prolaze do tvog odgovora... Ako falijes u 20-30 milja nije greda. Al 200-300 bi vec predstavljalo problem, pa pazi na nule... Isto tako nemoj zajebat micanje uri naprid-nazad i vremenske zone...Desavalo se... I nemoj odjebavat kadete i trece jednom kad si sekondo i nemoj zaboravit da ste i ti i terco juniori, te da je bolje s njim bit u dobre, nego mu zaglumit iskustvo...
    Meni su ugovori za sekonda bili odlicni, jer je posal najslicniji onome o cemu nam u skoli pricaju, i ako volis navigaciju i brodove, gustat ces...

Eto zelin ti skori avancamenat, a sama cinjenica da ti sve ovo pisem, a popodne letim iz Koreje doma, je meni osobno zastrasujuca, jer me straj da san lagano prnia u potić! Iden se spakirat!

Pozdrav

2OFF Spuzvasti avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    Ahlers

Smile

Evo kolega i ja sam u istoj situaciji ka i ti,samo sta je meni malo lakse.Sad san na kemikalcu evo 5 miseci i iman vec dva avancamenta u đepu,al triba bi ostat jos dva-tri miseca na brodu,al ipak je to previse.Bolje doma pa onda za dva miseca opet ka sekondo.?*ta se tice karata,passage planova i ispravaka to ces se usemit i radit ces svaki put sve brze i brze.Znan to iz svog iskustva jer san prije ovog broda bija na talijanskoj firmi di terco radi karte.A sta se tice tereta mogu rec da je to lako povatat jer evo iz mog iskstva mogu nesto rec.Prvi san put na kemiji,a vec nakon 3 miseca chief me je ostavlja samog da topiran i da stripujen,a za balast ne triban govorit.Tako kad je to barba vidija odma je posla u firmu drugu preporuku,a prvu san dobija odma nakon misec dana sta san se ukrca.Ako se iti malo trudis lako se istaknit
    Konacno dobija ono sta san tija

2.Casnik gold fish avatar
    Datum registracije
    Oct 2009
    Firma
    po moru

Početno

Spuzvasti i Kolega su ti vec sve rekli.
    Ja bi dopunija sa dva detalja.

Medjutin prije tog cestitam jer mislis unaprid, na osnovu tog tvog ptianja, i sa takvin stavon ne mores puno pogrisit ni u poslu, ni u privatnon zivotu.

Teoretsko znanje imas, i nemoj se puno opterecivat so tin, ispravke karata ce ti se usavrsavat s vrimenom vec prema tomu ca su ti gore rekli.

Medjutim, more ti se desit da na mostu imas navigacijski kompjuter i software koji jos nisi vidija, a moras se familiarizirat cim prije s tim.
    More jos bit da ces imat vrlo kratki handover, zato:
    Odi sa starim sekondom i neka ti objasni sve ca ti more tribat s navigacijskim softwareom, gps-om ili bilo kojim uredjajem kojeg more bit prvi put vidis.
    Sve ca ti rece - zapisi u teku. Iskoristi 2-3 ure handovera za to. -nastoj skupa s njim prpremit voyage plan.

Pogledaj kako radi weather fax i frekvencije stanica: na modernom brodu barba ce sigurno dobivat wx, preko maila ili nekog drugog softwarea, medjutim ako priko wx faxa izvuces wx kartu, otavis je na chart table, i ako se pojavi kakav ciklon, svakako rnapomeni barbi i skreni mu paznju. Barba ce to znat cinit, a ti ces stec korisnu naviku provjeravanja wx prognoze.

Drugo, more se cinit banalno,
    ali ja bi svaku gvardiju nastoja upisat devijaciju mag. kompasa u compass error book, nazalost, dosta uficala danas to zaboravlja, i ako dodje kakav audit ili psc, uvik gledaju kad je zadnj put napravljena devijacija.
    Nek tvoj racun devijacije uvik bude zadnji i to govori o tom jesi li dobar ili los sekondo.

I na kraju, kad se uhodas u svom poslu, uvik nastoj pomoc prvom oficalu, i nastoj iz te suradnje cim vise naucit.
    Uz malo srice, i s pozitivnim stavom kakvog imas brzo mores avancat za pvog, i zato nastoj biti cim spremniji i za taj trenutak.

Jos jednom, cestitam na avancimentu,
    i mirno more!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •