U pravu si, ali na kraju tog clanka pise i ovo: "...ostvari najmanje 3 mjeseca potvrđene plovidbene slu?žbe u posljednjih godinu dana obavljajući du?žnosti koje odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje ili kao neposredni ni?ži časnik ili kao prekobrojni časnik, a ostali dio do najmanje jedne godine potvrđene plovidbene slu?žbe tijekom proteklih pet godina obavljajući bilo koje du?žnosti u bilo kojem svojstvu ukrcaja na brodu bez obzira na veličinu ili snagu porivnog stroja."
Kako sam zakasnio obnoviti na vrijeme, a radim 28/28, nisam uspio skupiti ta tri mjeseca u protekloj godini. Tj, nisam ih imao - zakonski, bez obzira sto sam radio svo to vrijeme. Kao da sam bio ukrcan na crno

Jbg, da sam znao da ce mi bitan biti svaki mjesec, pazio bih. Kako god, bio sam na tom ispitu obnove, i (malo netagnuto) polozio. Nije da mi je bio nesto bitan taj certifikat, bitniji mi je datum na njemu. Sada me nece biti iducih pet godina na nikakvim prijavama za mirovinsko i zdravstveno, a za pet godina ce se valjda nesto promijeniti. Na bolje nadam se. Ako nekoga zanimaju pitanja...